Hopp til innhold

– Drømmestipendet har vært til enorm hjelp, sprudler Hanna.

Når vi når vi når henne på telefonen, har jenta fra Hurum nettopp avsluttet en samtale vedrørende et nytt fotooppdrag. Det har vært mange av dem i kjølvannet av tildelingen av Drømmestipendet. Bryllupsbildefotografering, lokale utstillinger og forlovelsesfester. Folk har latt seg imponere av 18-åringens evne til å fange øyeblikket gjennom kameralinsen, og Hanna føler seg mange steg nærmere drømmen om å leve av fotoyrket.

– Jeg har et stort behov for å uttrykke meg, og føler virkelig at jeg har funnet min nisje gjennom fotokunsten. Drømmestipendet har vært en fantastisk bekreftelse på at jeg har noe å fare med, og oppmerksomheten i etterkant av tildelingen har åpnet mange dører. For tiden har jeg en utstilling sammen med Olav Grimstad, som er en anerkjent lokal kunstner, i det nye rådhuset i Sætre som åpnet 14. februar. Jeg har solgt mange bilder og har absolutt fått kjenne på hvordan fotoyrket kan fortone seg. Den store drømmen er jo å kunne leve av dette i framtida. Går alt som det skal blir jeg den stolte eier av eget studio og reiser verden rundt på oppdrag, sier Hanna.

Staselig utdeling

6. juni var offentliggjøringen av hvem som skulle få Drømmestipendet 2012 et faktum, og Hanna kunne omsider slippe jubelen løs. Hun hadde visst det en stund, men hadde fått streng beskjed om å holde det hemmelig. En utfordring når du bare har lyst til å hoppe av pur fryd å fortelle gladnyheten til alle.

– Den offisielle overrekkelsen av Drømmestipendet skjedde i forbindelse med kulturskolens huskonsert 11. juni på Sætre samfunnshus. Jeg hadde overhodet ikke forventet at det skulle være så stort og formelt med ros fra ordfører og en representant fra Norsk Tipping. Det er sjelden at ting blir lagt så mye til rette for deg som enkeltperson, og jeg kommer definitivt ikke til å glemme den fantastiske opplevelsen med det første, sier Hanna.

Dagen etter våknet den ferske stipendmottakeren til et stort oppslag i Røyken og Hurums Avis.

– Oppmerksomheten i forbindelse med Drømmestipendet har nok gjort at flere er klar over hvem jeg er og hva jeg driver med. Det er jo ikke det å bli kjendis i seg selv som er drivkraften i det jeg gjør, men jeg ser jo at en må bli kjent for å få oppdrag, sier Hanna.

Folkehøgskole neste

Hanna har tidligere deltatt på Ungdommens kulturmønstring tre ganger, der hun har gått videre til fylkesmønstringa to ganger og helt til landsmønstringa én gang. Hun har også hatt månedens foto i både Røyken og Hurums Avis samt i Drammens Tidende.

For tiden er 18-åringen å finne ved Røyken videregående skole, hvor hun går tredje året på medier og kommunikasjon. Til høsten melder hun flytting til Elverum folkehøgskole hvor hun skal begynne på linja Foto – opplevelser.

– Jeg har ikke helt bestemt meg for hvilken retning innen fotoyrket jeg skal satse på, og kommer til å bruke året på folkehøgskolen på å bestemme meg. Jeg er vel mest interessert i kunstfoto, men synes også journalistikk er spennende. Per i dag jeg er åpen for det meste bare det har med fotografering å gjøre, sier Hanne.

– Hva har du bruk stipendkronene til?

– Objektivet mitt gikk i oppløsning like før jeg fikk Drømmestipendet, så pengene kom ikke bare godt med – de kunne ikke kommet på et mer perfekt tidspunkt, sier Hanna Loddengaard Folkestad leende.

Tekst: Hege Arstad

Utlagt: 26. februar 2013