– Hva jeg tenkte da jeg fikk beskjed om at jeg var en av juryens 50 utvalgte? Først og fremst ble jeg kjempeglad og veldig rørt over vissheten om at folk har tro på meg! Jeg elsker å drive med tegning og animasjon, og trodde ikke jeg kunne bli mer motivert enn det jeg allerede var, men i det øyeblikket jeg ble klar over at Drømmestipendet var i boks fikk jeg en drøss med nye ideer og motivasjon til å fortsette og jobbe for at tegneseriefilmskaper-drømmen skal bli en realitet, utbryter Olea gledestrålende.
Det er bare noen uker siden hun ble innlemmet i «drømmestipendfamilien». 20-åringen har fått tid til å la nyheten og betydningen av stipendordninga til å synke inn.
– Jeg mener bestemt at kunst og kultur gjør verden til et litt vakrere og mer spennende sted, og jo flere unge som bidrar til et mangfoldig kulturliv, jo bedre. Derfor er ikke bare Drømmestipendet vanvittig bra for de nominerte som når helt opp – stipendordninga gagner hele samfunnet fordi det inspirerer og motiverer unge mennesker til å drive med ulike former for kunst og kulturutøvelse, sier Olea.
Drømmen
Olea har drevet med tegning for hånd så lenge hun kan huske, og starta med digital kunst da hun fikk et tegnebrett i konfirmasjonsgave for seks år siden.
– Jeg ble mer eller mindre hekta fra det øyeblikket jeg fikk tegnebrettet, og har selv lært meg å mestre en rekke forskjellige programvarer som jeg bruker for å produsere digital kunst og animasjon. Å kunne skape noe – gjøre en tanke til virkelighet – er noe som alltid har fascinert meg, og mye av motivasjonen bunner i ønsket om å gi folk litt hverdagsmagi og underholdning samtidig som jeg kan bruke kunsten til å belyse temaer som opptar meg, forklarer Olea, som deler produksjonene sine på sosiale medier under kunstnernavnet cosmicartoons.
Hun har også etablert YouTube-kanalen «Demitrix» – en animasjonsserie der handlingen kretser rundt et romvesen fra et annet univers.
– Det som er så kult med animasjon er at kunstformen rommer både skuespill, tegning, historiefortelling og filmskaping, hvilket betyr at jeg får brukt alle de kreative sidene mine – pluss samfunnsengasjementet mitt – i ett og samme kunstuttrykk. Den ultimate drømmen er selvsagt å kunne leve av lidenskapen min, og da aller helst som tegnefilmskaper og produsent av min egen tv-serie. Å reise til California etter endt utdanning, er også en stor og viktig deldrøm. Jeg vil ikke bare besøke Dreamworks og Pixar, jeg drømmer om å få praksisplass ved et av de store studioene slik at jeg kan bygge et nettverk og å lære av de beste folka i industrien, sier ålesundsjenta.
Olea er utvilsomt en kreativ sjel som har flere strenger å spille på. For i tillegg til lidenskapen for tegning og animasjon driver 20-åringen også med cosplay og teater.
– Jeg er mer eller mindre selvlært i alle mine fritidsaktiviteter, men har hatt stor glede av å vokse opp i en kommune som har satset på å skape gode tilbud og arenaer der barn og unge kan utfolde seg og utforske ulike kulturelle aktiviteter. Både kulturskolen og Ung i Ålesund er gode eksempler på den kommunale satsinga, og begge er utrolig viktige for oppvekstmiljøet, som ressurssentre og som møteplasser for unge kulturutøvere i Ålesund, sier Olea, som deltok i UKM med sitt egenproduserte show både i 2017 og 2018. Begge år gikk hun videre til fylkesmønstringa i Møre og Romsdal, og i 2018 fikk hun også delta i den nasjonale UKM-festivalen.
Drømmestipendet ble kjempeoppmuntring
Etter tre år med kunst, design og arkitektur ved Fagerlia videregående skole, fulgte ett år med filmundervisning ved Buskerud folkehøgskole før hun fortsatte med studier i 3D-design og animasjon ved Noroff Bergen. Året på folkehøgskole fikk en brå slutt i fjor vår, da hele Norge ble pandeminedstengt, mens det ettårige studiet ved Noroff nå fullføres hjemme i Ålesund via nettundervisning.
– Selv om jeg er veldig komfortabel med å tilbringe mye tid alene når jeg jobber med kunstneriske prosjekt, er jeg på ingen måte introvert som person. Jeg er ekstrovert og et utprega flokkdyr som liker å ha folk rundt meg, så det er klart at jeg – i likhet med veldig mange andre – har fått kjenne på konsekvensene av covid-19 i form av avbrutte studier og et temmelig redusert sosialt liv. Det positive med det siste året, er at jeg har fått mye fritid og dermed har jeg også produsert mer. Og ikke minst har jeg fått en kjempeoppmuntring i form av Drømmestipendet, som allerede har løftet drømmen min til nye høyder, sier Olea.
Hun har ikke helt klart for seg hva hun skal bruke de 30 000 drømmestipendkronene på. Kanskje brukes de på ny programvare og nytt utstyr, eller til bachelorstudier i animasjon til høsten. Akkurat nå storgleder jeg meg til drømmestipendutdelinga 4. juni. Jeg aner ikke nøyaktig hva som skjer og i hvilken form markering blir, men er helt sikker på at det blir en dag jeg kommer til å huske veldig lenge, avslutter Olea Mork Helland.
Drømmestipendet 2021 – noen fakta
50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend, inklusive 30 000 kroner, fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Til sammen utdeles 1,5 millioner kroner gjennom Drømmestipendet 2021.
Stipendene overrekkes til stipendvinnerne i perioden 10. mai–20. juni 2021 – på ulike måter. Fra og med i år skal de 50 utdelingene også helst innebære at stipendmottakerne gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i kommunen som har nominerte dem. Det kan være kurs, mesterklasser, opptredener o.l.
Torsdag 3. juni blir en fullstendig liste over stipendmottakerne offentliggjort her på drommestipendet.no.
Tekst: Hege Arstad Foto: privat (Utlagt: 9. april 2021)