Hopp til innhold

Pia har vært aktør på mange utstillinger i løpet av de åtte årene hun har vært elev ved Rana kulturskole. Hun har tatt seg til fylkesmønstringa i UKM begge gangene hun har deltatt, fått omtale i Rana Blad og tegner på oppdrag mot betaling med jevne mellomrom. Talentet har vært udiskutabelt, lidenskapen likeså. Likevel har 18-åringen vært i tvil om ferdighetene holder mål og om drømmen om å kunne livnære seg som kunstner, forblir en drøm. 12. mai 2016 fikk Pia svar som gjorde godt.

– Jeg brenner virkelig for kunsten, men har vært veldig usikker på veien videre, og om jeg har det som skal til for å gjøre lidenskap til levebrød. Det å bli tildelt Drømmestipendet er en flott bekreftelse på at talentet mitt er verdt å satse på, og gjør at jeg har et mye mer avslappet forhold til studievalgene jeg står ovenfor, sier Pia.

– Drømmestipendet henger høyt

Rana kulturskole fikk to drømmestipendiater i 2016, og 3. juni ble det invitert til en høytidelig seremoni i Mo kirke, der Pia og klarinettisten Ragnhild Benedikte Myrbakk fikk overrakt blomster, sjekk og diplom fra ordfører Geir Waage. Etter taler, musikk og lovord venta middag med familie og ordfører samt andre prominente gjester fra kommunens kulturliv.

– Det ble et flott arrangement og en minnerik opplevelse på alle måter. Drømmestipendet henger høyt og jeg var både rørt og stolt over tildelingen. Jeg hadde ikke kommet dit jeg er i dag uten kulturskolen samt støtte fra venner og familie, og da var det ekstra artig å kunne feire dagen med alle som har vært viktige for utviklingen min, sier Pia, som har satt stipendkronene på sparekonto.

– Pengene vil komme godt med dersom det blir kunststudier til høsten. Utstyr er avgjørende for utførelse og resultat, og det utrolig godt å vite at jeg har en økonomisk buffer til å bruke på kunsten, sier Pia.

Vil skape samfunnsengasjert kunst

I tillegg til kunst og skaperglede har hesteinteressen vært en stor og viktig del av Pias liv. Men den ene lidenskapen utelukker ikke den andre. – Hesten har en fantastisk utstråling av styrke, skjønnhet og utholdenhet, og har vært sentral i kunsthistorien så lenge kunst har eksistert. Mitt lidenskapelige forhold til hest og kunst har sammen skapt en kombinasjon jeg virkelig brenner for, og selv om jeg av ulike årsaker ikke lenger har hest på fôr, er hesten fortsatt en sterk stemme og drivkraft i mitt kunstneriske uttrykk, forklarer Pia, som er inne i sitt siste semester på formgivningsfag ved Polarsirkelen videregående skole. Om noen måneder skal hun bestemme seg for om hun skal forfølge drømmen via kunststudier eller ei.

– Jeg har fortsatt ikke bestemt meg helt, selv om Drømmestipendet ga meg selvtilliten og motivasjonen jeg trenger for å forfølge drømmen. Uansett hva jeg velger, vil jeg alltid holde på med kunst. Jeg er samfunnsengasjert og blant annet opptatt av klimasaken. Drømmen er derfor å skape kunst som engasjerer og betyr noe for mange, noe som får folk til å stanse opp og reflektere, sier Pia Langvann.

Tekst: Hege Arstad   Foto: Rana Blad

(Utlagt: 9. januar 2017)