Hopp til innhold

– Jeg er utrolig glad for å motta Drømmestipendet, og veldig takknemlig for at juryen så noe i søknaden min som gjorde at de valgte nettopp meg. Drømmestipendet betyr ikke bare at jeg får 30 000 kroner som vil bli øremerket den framtidige dansekarrieren min, tildelinga er også en flott bekreftelse på at drømmen om å bli profesjonell danser er innen rekkevidde og at jeg står for noe som er viktig: Å bli en god rollemodell som kan bidra til å rekruttere flere gutter til dansemiljøet, sier 19-årige Ben.

Kulturskolen har mye av æren for satsinga

Det er knapt fem år siden Ben tok sine første dansesteg ved Stavanger kulturskole der han har fått opplæring i dansesjangrene jazz, moderne og klassisk. Medelevene hadde danset i en årrekke, og unggutten hadde mye å ta igjen, uten at det fratok ham den nyoppdagete gleden ved å danse. Snarere tvert imot. Det tok ikke lang tid før han tok igjen de andre både i teknikkferdighet og bevegelsesforståelse. Det som starta som en hyggelig fritidsaktivitet, ble snart en brennende lidenskap og en drøm om å kunne livnære seg av dansen. Innen det første kulturskoleskoleåret var omme, ble Ben med i talentutviklingsprogrammet Lørdagsskolen. Deretter tok han steget enda videre – til Ungdomskompaniet.

– I begynnelsen danset jeg mest fordi det var gøy. Men jeg merket fort at dette var noe jeg mestret og ville fortsette med, sier Ben.

I fjor høst meldte stortalentet flytting til Oslo, for å følge dansedrømmen via Kunsthøgskolen i Oslo, der han er nå er i ferd med å avslutte førsteåret av bachelorløpet i jazzdans. Årene ved kulturskolen er en tilbakelagt epoke, men på ingen måte glemt.

– Det er takket være kulturskolen – og de fantastiske lærerne der – som gjorde at jeg fant lidenskapen min, og som har bidratt sterkt til at jeg har valgt å satse på dansen, sier Ben, som mener at viktigheten av kommunenes kulturskolesatsing strekker seg langt utover det å tilby opplæring til unge kulturutøvere.

– Kulturskolen gir også barn og unge en unik mulighet til å bli del av et godt miljø, der de er omgitt av andre som finner stor glede i å gjøre det samme som dem. I tillegg til å lære et fag, lærer en også disiplin samt hvordan en forholder seg i sosiale settinger. Dette er ferdigheter som kan komme godt med i framtida, uansett om en velger å gå for en karriere som profesjonell kulturutøver eller ei. Ikke minst bidrar også kulturskolen til holde i gang kulturlivet i kommunene i form av forestillinger, show og konserter med scenekunst – noe som gagner både dansemiljøet – som jeg har best kjennskap til – og samfunnet som helhet, sier Ben.

Drømmestipendet motiverer og inspirerer

At Ben kom inn på Kunsthøgskolen i Oslo på første forsøk og mottok Drømmestipendet bare noen få år etter at han starta å danse, sier egentlig det meste om hva som bor i den unge kulturutøveren. Men selv om han har oppnådd mye på kort tid, er Ben klar på at det fortsatt er en vei å gå for å realisere dansedrømmen.

– Jeg elsker å danse og har alltid vært ambisiøs og hardtarbeidende. Når det er sagt, har Drømmestipendet gitt meg enda mer motivasjon til å jobbe beinhardt hver eneste dag for å bli en profesjonell danser, samtidig som tildelinga har inspirert meg til å inspirere andre og spre glede gjennom dansen, forklarer Ben, som også ønsker å endre folks holdninger til mannlige dansere.

Kassasuksesser på kinolerretet som «Billy Elliot» og seermagneter som «So You Think You Can Dance», har bidratt til at flere gutter velger dans som kulturutøvelse, men det er fortsatt en kunstform som domineres av jenter.

– Jeg drømmer om å vise at dans er noe for alle, og ser for meg en stor framtid der dansekarrieren min blir et bevis på at gutter kan bli like gode dansere som alle jentene der ute – om ikke bedre. Dans er en kunstform, men under alt det kunstneriske ligger det samme harde arbeidet som enhver toppidrettsutøver har i bunn. Dans krever både styrke, utholdenhet, fleksibilitet og maskulinitet. Dersom jeg kan vise at det går an å leve som mannlig danser og samtidig bli et forbilde som bidrar til rekrutteringen av gutter til dansemiljøet, vil den aller største drømmen min gå i oppfyllelse. Tildelinga av Drømmestipendet har fått meg til å innse at det er nettopp en slik rollemodell jeg kan bli, avslutter Ben Nguyen.

Drømmestipendet 2021 – noen fakta

50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend, inklusive 30 000 kroner, fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Til sammen utdeles 1,5 millioner kroner gjennom Drømmestipendet 2021.

Stipendene overrekkes til stipendvinnerne i perioden 10. mai–20. juni 2021 – på ulike måter. Fra og med i år skal de 50 utdelingene også helst innebære at stipendmottakerne gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i kommunen som har nominerte dem. Det kan være kurs, mesterklasser, opptredener o.l.

Torsdag 3. juni blir en fullstendig liste over stipendmottakerne offentliggjort her på drommestipendet.no.

Tekst: Hege Arstad Foto: privat

Publisert: 4. mai 2021