Hopp til innhold

Torsdag 8. oktober står Hanne (17) på podiet i tyske Augsburg for å konkurrere mot 16 andre klarinettister fra Europa. Som eneste nordiske utøvere skal hun konkurrere med musikere fra europeiske stormakter som Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania og Italia.

Konkurransen heter Lions European Music Competition for Clarinet. Det er tradisjon for en musikkonkurranse I forbindelse med dette store Lions-arrangementet, men det konkurreres på ulike instrument hvert år.

– Jeg ble oppringt midt i sommerferien, fra Lions Club Norge. De hadde fått anbefalinger om meg. Jeg ble først veldig overrasket, og så veldig nysgjerrig på hva slags konkurranse det var. Veldig overveldende at de plukket ut meg blant så alle dyktige klarinettister i Norge. Samtidig tenkte jeg på at det kom til å bli mye øving og prioritering på klarinetten. Det året som har gått har vært fullt av nye opplevelser. Jeg har fått spille solo både med orkester og korps, og fått Drømmestipendet. Egentlig hadde jeg tenkt å bruke denne høsten til å roe ned, og øve for å få bedre teknikk. Men når det kommer et så fantastisk tilbud er det jo umulig å si nei, sier Hanne.

Hadde aldri drømt om noe slikt

– Å få delta i en internasjonal tkonkurranse er utrolig stort, noe jeg aldri hadde drømt at jeg skulle være med på! Jeg ser på dette som en artig opplevelse der jeg får utfordret meg selv. Det er en flott mulighet til å lære mye nytt, utvikle meg videre på klarinetten, og ikke minst knytte nye bekjentskaper. Det betyr også mye at en blir lagt merke til. Når du får muligheten til å delta på noe så stort, og noen har tro på at du kan klare det, forstår du at musikk er det du virkelig ønsker å satse på, og bli enda bedre, sier Hanne.

Mozart, Schumann, Weber

I første runde skal trondheimsjenta framføre et stykke av Mozart, «Konsert i A-dur, KV. 522, andre og tredje sats», som samtlige deltakere må gjøre. Deretter skal hun spille to stykker som hun velger fra en meny bestående av tolv stykker. Her har Hanne valgt seg Robert Schumanns «Fantasistykke, opus 73» og Carl Maria von Webers «Konsert nr. 1 i f-moll, opus 73, første sats».

Kommer hun til finalen 10, oktober, der de seks beste skal delta, skal hun også framføre en helt ny komposisjon av Tobias P.M. Schneid – for utgivelse på cd.

Godt forberedt

– Helt siden jeg fikk vite om konkurransen har jeg øvd flere timer hver dag. Siden skolestart har jeg øvd tre timer hver dag. Spillelæreren min har stilt opp for meg hele tiden, og vi har hatt mange ekstra spilletimer. Jeg går på lørdagsskolen i TKK, og dette har hjulpet meg mye med forberedelser til konkurransen. Der har jeg fått spille på mange konserter, for å øve på repertoaret mitt. Jeg har spilt konserter hver helg, og 30. september spilte jeg konsert med alle stykkene jeg skal spille i konkurransen. Det var veldig fint å få prøvd gjennom alt, samtidig som det var gøy å få vise frem det jeg har øvd på til familie og venner, sier Hanne.

Hun forteller at lørdagsskolen ved Trondheim kommunale kulturskole også har betydd mye for meg før konkurransen.

– Det er der jeg virkelig har fått interesse for å fortsette med musikk, og et ønske om å gi noe til andre med musikken. Det å få lære musikk sammen med andre ungdommer som interesserer seg for det samme, er veldig inspirerende, sier Hanne.

– Liker å vinne, men viktigere å delta og ha det gøy

– Er du et konkurransemenneske? Og hva synes du om å konkurrere i musikk?

– Jeg må vel si at jeg er et konkurransemenneske. Jeg liker å vinne, og gjør alt jeg kan for at jeg ikke skal tape. Jeg prøver alltid å prestere best mulig, i alle sammenhenger. I denne konkurransen er likevel ikke målet mitt å vinne, men å delta og ha det gøy, og gjøre mitt beste. Hvis jeg føler at jeg har gjort mitt aller beste når jeg er ferdig med å spille, er jeg fornøyd. Dette er en fin mulighet til å utfordre seg selv. For meg handler det å konkurrere i musikk mest om å få muligheten til å vise det en liker å holde på med, få kommentarer fra dommere, og bruke dette til å utvikle seg videre. Det handler om å gjøre sitt beste, ikke å prøve å være bedre enn andre.

Hanne er ei allsidig kulturjente. Ved siden av klarinetten, spiller hun også piano og fiolin samt maler. Hun er elev ved Trondheim kommunale kulturskole, og spiller i korps. Hun begynte med fiolin som seksåring, klarinetten tok hun tak i året etter. Hun har utmerket seg i flere år, noe som har gitt mange solistoppdrag. Hun har blant annet spilt med Trondheim Symfoniorkester.

Da hun søkte Drømmestipendet i år, beskrev hun sin kulturelle drøm slik:

«Musikken er en naturlig del av livet mitt, og jeg ønsker å ta den med meg resten av livet. (…) Den store drømmen er å bli så god at jeg kan leve av musikken. Jeg drømmer om å stå på store scener og skape magiske øyeblikk. Både som solist, men også med profesjonelle orkestre. Fram til dette har jeg mange delmål. Jeg tenker meg et år påaring; Toneheim folkehøyskole, og kanskje et år i Garden, før jeg prøvespiller for å komme inn på Norges musikkhøgskole».

– Det å bli nominert til Drømmestipendet har betydd veldig mye for meg. For det første er det veldig stort å bli valgt ut som kandidat, fordi andre legger merke til det du gjør. Du får muligheten til å vise frem det du er glad i å holde på med. Gjennom Drømmestipendet har jeg fått flere spilleoppdrag. I tillegg fikk jeg muligheten til å være solist med Trondheim symfoniorkester! Det var gjennom dette jeg ble oppdaget som en mulig kandidat til lionsonkurransen. Jeg er veldig takknemlig for alt jeg har fått muligheten til å oppleve dette året, og alle mulighetene det gir meg videre! Og så håper jeg at det jeg gjør kan være til inspirasjon for andre, sier Hanne.

Tekst: Egil Hofsli

(Utlagt: 30. september 2015, oppdatert: 2. oktober 2015)