Hopp til innhold

Drømmestipendet ga 19-åringen fra Tana viktig bekreftelse og midler til å ta drømmen til neste steg.

– Drømmestipendet er en veldig viktig bekreftelse på at det er rom for både musikken min og drømmen min. At en jury har lyttet og likt låtene mine, betyr at jeg også har klart å løfte fram det nordsamiske språket. Dette er to faktorer som gjør tildelinga til en vinn-vinn-opplevelse for meg, sier Máret Áile.

Takknemlig for årene i kulturskolen

Máret Áile vokste opp i et hjem fylt av musikk, der nordsamisk språk og nordsamiske tradisjoner var særdeles viktig. Moren Sara Marielle, som er en prisbelønt musiker og joiker – samt en viktig stemme for samisk miljø- og rettighetskamp – bidro til at dattera fort fikk smaken for kunst- og kulturutøvelse. Kulturskolen ble en arena der Máret Áile kunne utøve og utvikle lidenskapen for teater og sang.

– Årene i kulturskolen har betydd mye for min kunstneriske utvikling. Jeg fikk mulighet til å drive med teater på samisk. Likeså fikk jeg mange muligheter til å opptre med sang og teater. Ikke minst hadde skolen et tilgjengelig piano, hvilket ga meg mulighet til å utforske interessen for musikk og låtskriving, sier Máret Áile.

Drømmen

I dag er Máret Áile bosatt i Tromsø, der hun studerer psykologi ved UiT Norges arktiske universitet samtidig som hun jobber med musikken. For den driftige musikeren, handler ikke psykologistudiene bare om få seg flere karrierebein å stå på.

– Mange av låtene mine belyser tematikk som psykisk uhelse og skam. Så for meg handler studiene også om å lære meg å artikulere følelser, og sette dem i en musikalsk kontekst, forklarer Máret Áile. For 19-åringens drøm, stikker dypere enn ønsket om å leve ene og alene som utøvende låtskriver og artist.

Hun vil bruke musikken og plattformen lidenskapen har gitt henne, til å bidra til å rette opp skadene samene ble påført som følge av fornorskningen. I løpet av de drøyt hundre årene det bekmørke kapittelet i norsk historie pågikk, mistet generasjoner av samer språket og identiteten sin. De ble påført en skam, som mange fortsatt bærer på.

– Mange opplever at det er vanskelig å snakke om følelser på samisk. Dette er en kulturell greie, som ikke bare har gjort at mange blir sittende alene med skammen. Det har også gjort at det nordsamiske språket og kulturen er i ferd med å forsvinne. Så ja, jeg drømmer om å leve av musikken. Men det handler også om å vise stolthet til språket, slik at andre kanskje inspireres til å gjenvinne det. Når jeg synger på nordsamisk, synger jeg fra hjertet. Kvaliteten på tekstene blir bedre, samtidig som jeg føler at jeg gjør noe for folket, sier Máret Áile.

Motsatte av janteloven

Torsdag 6. juni i år var det sommeravslutning samt utdeling av Drømmestipendet ved Deanu kulturskuvla/Tana kulturskole. Åtte år tidligere mottok Ella Marie Hætta Isaksen Drømmestipendet samme sted. For Máret Áile har den landskjente musikeren og vinneren av Stjernekamp 2018, aktivisten og skuespilleren vært en stor inspirasjonskilde.

– Ella Marie har vist at det går an å lykkes, og at det er fullt mulig å nå ut med samisk musikk nasjonalt. Hun har oppnådd mye, og er veldig inspirerende.

Men i år var det Máret Áile sin tur til å skinne. – Det var stor stas å få overrakt Drømmestipendet samt opptre og vise andre barn og unge at en det er lov til å drømme stort. At unge kunst- og kulturutøvere kan la drømmer og ambisjoner få fritt utløp, uten frykt for hva folk måtte tenke, gjør Drømmestipendet til det stikk motsatte av janteloven. Drømmestipendet er kanskje ekstra viktig for dem som ikke har et tilbud tilgjengelig, da disse kan få oppmerksomhet og midler til å oppsøke arenaer der de kan forfølge drømmene sine, reflekterer drømmestipendvinneren.

Drømmestipendet intensiverte arbeidet med debutalbum

Máret Áile har laget mange låter. I Sámi Grand Prix 2023 tok hun andreplassen med låten «Ráhkis hoavda». Siden har hun holdt en rekke konserter. Ikke bare i Troms og hjemfylket Finnmark, men også i Oslo. Tildelinga av Drømmestipendet, satte ytterligere fart i konsertvirksomheten. – Oppmerksomheten Drømmestipendet har gitt meg, har definitivt økt antall forespørsler om konsertoppdrag, sier Máret Áile.

Og hva blir neste steg på veien?

– Å få spilt inn og gitt ut debutalbumet! Og med 30 000 drømmestipendkroner kan jeg prioritere musikken i enda større grad. Akkurat nå er jeg på aktiv leting etter musikere, som forstår den kulturelle forskjellen. De må også forstå lydbildet, da det er vanskelig å sjangerplassere musikken min. Jeg har ennå ikke noe eksakt tidspunkt for når debutalbumet utgis, men Drømmestipendet har absolutt satt fortgang i planene og tatt meg nærmere målet, avslutter Máret Áile Gaup Beaska.

Drømmestipendet 2025 kan søkes nå

Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.

Drømmestipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. For å kunne søke Drømmestipendet 2025, må du være født tidligst 1. januar 1999 og senest 31. desember 2006.

Her er søknadsportalen på drommestipendet.no

Tekst: Hege Arstad   Foto: Mads Suhr Pettersen   Publisert: 11. oktober 2024