Hopp til innhold

Det er ikke mange ukene siden Tuva anså en tildeling av Drømmestipendet 2021 som en virkelighetsfjern mulighet. Hun visste at det var satt ny rekord når det gjelder antall nominerte, og et kjapt søk på Drømmestipendets nettsted bekreftet også at nivået på kandidatene var skyhøyt.

– At jeg hadde nådd gjennom juryens nåløye kom som en stor og svært gledelig overraskelse, og for meg kunne ikke stipendet kommet på et mer perfekt tidspunkt. For oss som er nyutdannet fins det få støtteordninger som kan hjelpe oss i den tøffe etableringsfasen, og jeg kjenner flere utrolig dyktige kulturutøvere som rett og slett har gitt opp drømmen sin fordi det er så vanskelig å lande jobber med en lønn som de faktisk kan leve av. I så måte kan Drømmestipendet være helt avgjørende for at du fortsetter med det du virkelig brenner for – både i form av økonomisk tilskudd, men også fordi en tildeling gir deg påfyll av motivasjon og troa på at det du gjør faktisk er så bra at det er verdt å fortsette med, sier Tuva.

Takknemlig for kulturskolen

Tuva var bare seks år gammel da hun begynte med ballett ved Hildes Ballettstudio i Hamar. Med en trompetist som far og operasanger/kulturskolerektor som mor, var det naturlig for ungjenta å velge kulturutøvelse som fritidsaktivitet – mens resten av venneflokken hadde sosiale sammenkomster og drev med idrett.

– Jeg har vært kulturskoleelev både i Elverum og Hamar, og begge kulturskolene har vært utrolig viktig på mange måter. Det var der jeg fikk utforske ulike former for kulturutøvelse og dansestiler, utvikle ferdighetene mine og – ikke minst – bli en del av et fantastisk miljø bestående av utrolig dyktige lærere samt barn og unge som brant for det samme som jeg gjorde. Jeg hadde neppe vært der jeg er i dag uten kulturskolen, og er ikke i tvil om at det er en viktig møteplass for likesinnede unge, og at skoleslaget bidrar til å skape et trygt og godt oppvekstmiljø i kommunene.

Kalkulert risiko        

Vi spoler tilbake til sommeren 2020. Tuva er uteksaminert fra Norges dansehøgskole der hun har tatt bachelorgrad i utøvende jazz med fordypning. Drømmen om å leve av dansen skulle realiseres, og planen var klar:

Hun skulle ut i verden, melde flytting til Frankrike, bli en del av dansemiljøet i Paris, få ny inspirasjon, lære av de beste instruktørene og mest spennende koreografene.

Pandemien hadde riktignok for lengst skylt inn over Europa, men da reiserestriksjonene ble opphevet i juli, benyttet Tuva muligheten til å følge drømmen via den franske hovedstaden.

– Å reise utenlands er en viktig del av drømmen min, men jeg oppdaget fort at det var feil tidspunkt, da de fleste kulturinstitusjonene og danseskolene i Paris ble stengt igjen, samtidig som det ble tydelig at pandemien kom til å bli betraktelig mer langvarig enn jeg hadde håpet og trodd. Jeg ble der i drøyt fire måneder, før jeg valgte å reise hjem til Norge for å finne nye innfallsvinkler for å realisere dansedrømmen, sier Tuva, som ikke legger skjul på at det har vært tøft å være nyutdannet danser i en verden der store deler av kulturlivet ligger nede med brukket rygg.

– Når du bestemmer deg for å satse på en dansekarriere, så er det en kalkulert risiko uavhengig av covid-19. Drømmen om å leve av dansen har fulgt meg i veldig mange år, men jeg har gått noen runder meg med selv, om hvorvidt det er realistisk å kunne livnære seg av et yrke der utsiktene til fast jobb og en regelmessig inntekt er såpass usikker, forklarer Tuva, som i tillegg til å ha medvirket i en rekke produksjoner både gjennom kulturskolen, Stange videregående skole og Norges dansehøgskole, også har medvirket som danser i flere musikkvideoer.

Flere veier mot målet

Tvil og tro er noe de aller fleste opplever når de skal ta et yrkesvalg som kanskje vil påvirke livet i mange år framover. For Tuva var lidenskapen for dansen langt større enn det lille som av og til snek seg inn av tvil. Jobbmarkedet har utvilsomt blitt tøffere i løpet av det siste året, uten at det har svekket Tuvas drøm.

– Det eneste som er forandret er veien mot målet. Pandemien har tvunget meg til å tenke nytt, og jeg har innsett at dersom noe skal skje må jeg sørge for å drive det fram på egen hånd – altså skape noe selv, sier Tuva, som allerede har innledet et samarbeid med lokale dansekunstnere.

– Akkurat nå driver jeg og jobber meg koreografien til en dansefilm, og mye takket være den kommende drømmestipendsjekken på 30 000 kroner kan vi forhåpentligvis starte innspillingen i løpet av sommeren. Når det er sagt, så drømmer jeg fortsatt om å få fast jobb i et dansekompani, og reise ut for å oppleve verden gjennom dansen. Men jeg har også en drøm om å stifte mitt eget dansekompani der jeg kan bidra til å løfte dansen som kunstform i Norge. For meg skal ikke dansen bare være noe visuelt vakkert, det skal være en måte å kommunisere på – som også har en verdi i et samfunnsperspektiv – fordi den kan kaste lys på tematikk som sier noe om verdenen vi lever i. Drømmestipendet har gitt meg troa på at drømmen er fullt realiserbar dersom jeg fortsetter og jobber hard og målrettet, avslutter Tuva.

Drømmestipendet 2021 – noen fakta

50 nominerte får tildelt hvert sitt drømmestipend, inklusive 30 000 kroner, fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Til sammen utdeles 1,5 millioner kroner gjennom Drømmestipendet 2021.

Stipendene overrekkes til stipendvinnerne i perioden 10. mai–20. juni 2021 – på ulike måter. Fra og med i år skal de 50 utdelingene også helst innebære at stipendmottakerne gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i kommunen som har nominerte dem. Det kan være kurs, mesterklasser, opptredener o.l.

Torsdag 3. juni blir en fullstendig liste over stipendmottakerne offentliggjort her på drommestipendet.no.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat  (Utlagt: 6. april 2021)