Hopp til innhold

– Drømmestipendet har virkelig vært en døråpner som har gitt meg mange muligheter samt inspirasjon til å forfølge drømmen om å kunne leve av det jeg brenner for, nemlig teater, sier Lina Taule Fjørtoft entusiastisk.

Mye har definitivt skjedd siden Lina fikk beskjed om at hun var en av årets drømmestipendmottakere. I mai fikk Lina, Elise Tunstrøm fra Hof og Edvard Arntzen Karijord en sponset tur til Oslo, der de fikk en drømmedag med juryleder og skuespiller Mari Maurstad.

– Vi lagde en kortfilm som heter «Møtet med drømmedama», som viser hvordan det er å vinne Drømmestipendet, sier Lina

Hvordan var det å møte Mari Maurstad?

– Veldig spennende og lærerikt. Hun var en stor inspirasjon og hadde mange gode råd å komme med. Det viktigste rådet var vel at ingenting kommer gratis, men at så lenge drømmen er der, og du yter ditt beste, er alt mulig. Samtidig må en være klar over at en må være villig til å ofre andre ting for at drømmen skal gå i oppfyllelse.

Nok en drøm i oppfyllelse

Selve Drømmestipendet fikk Lina overrakt 6. juni av nestleder i Norsk kulturskoleråds sentralstyre; Ågot Valle.

– Det var en flott markering ved Bergen kulturskole med lærere, elever, familie og venner i salen. At så mange hadde tatt seg tid til å feire Drømmestipendet med meg, var selvsagt stort, synes Lina.

To dager senere gikk turen til Oslo igjen. Hovedmarkeringen av Drømmestipendet 2011 fant sted på Nationaltheatret, og flere av årets Drømmestipendmottaker fikk vise seg frem og motta heder i den ærverdige teaterbygningen.

– Å stå på scenen i selveste Nationaltheatret var nok en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg fremførte min selvmoderniserte gjendiktning av eventyret om «Reveenka», og fikk møte mange andre talentfulle drømmestipendmottakere. En fantastisk opplevelse, sier bergensjenta.

Fått flere jobber

Lina var ni år gammel da hun begynte som teaterelev ved Bergen kulturskole. Hun har gått gradene fra smågruppen til ungdomsgruppen, og er nå en del av kulturskolens talentprogram for teater. – Lærernes innsats i kulturskolen er ekstremt viktig, og jeg har lært utrolig mye av min teaterlærer; Sissel Ruste.

Linas talent har på ingen måte gått upåaktet hen. I tillegg til å opptre på ulike arrangement med monologen «Reveenka», er hun også en ettertraktet konferansier, som blant annet har ledet Barnas Festspilldag i 2008, 2009 og 2010 samt konserten «Unge Talenter» i Grieghallens foajé i mars 2010.

Lina har fått mye oppmerksomhet etter at hun mottok Drømmestipendet. Både lokalavisa Bygdanytt og storavisa Bergens Tidende har viet spalteplass til den talentfulle kulturskoleeleven.

– Klart det er både moro og viktig med oppmerksomhet rundt det du driver med. Avisomtalene førte til flere oppdrag samt jobb ved VilVite-senteret i Bergen. Der har jeg ansvaret for fortellerprogrammet på LitenViten, og opptrer med et selvforfattet realfagorientert eventyr som heter «Splæsj i regnets by». Jeg synes det er veldig interessant å kombinere teater og viten på denne måten. I tillegg får jeg øvd meg på å formidle til barn, noe som er både er morsomt og nyttig. At jeg får betalt for å gjøre noe jeg faktisk elsker, er bare en ekstra bonus, sier Lina.

I tillegg til jobben på vitensenteret, har hun også fått et engasjement ved en lekebutikk hvor hun en gang i måneden holder et teaterrelatert arrangement. I september tok hun dessuten turen til Stjørdal hvor hun opptrådte for 500 kulturskoleledere og -lærere under de årlige Kulturskoledagene, og i januar har Norsk Tipping booket henne til Kjedekonferansen 2012 på Ullevaal Stadion, hvor hun skal opptre på konferansens festaften. – Drømmestipendet har betydd utrolig mye for meg, og jeg synes det er veldig flott at jeg får mulighet til å gi noe tilbake både til kulturskolen og Norsk Tipping.

Til London

Pengene fra Drømmestipendet investerte 18-åringen i et to uker langt sommerkurs i teater på «Mountview Academy of Theatre Arts» i London. – Kurset var veldig lærerikt og ga meg et innblikk i hvordan det er å studere teater i utlandet. Jeg lærte mer om meg selv, mer om yrket og ble samtidig kjent med mange teaterinteresserte fra hele Europa.

Det ga mersmak?

– Absolutt. Jeg er avgangselev ved dramalinjen på Fyllingsdalens vgs, og kommer til å søke både på Statens teaterhøgskole og utenlandsstudier. Kurset i London ga meg inspirasjon til å prøve nye veier. Jeg ønsker å utforske ulike sider av teaterverdenen. Få opplevelser og erfaringer, skape egne ting og ikke være avhengig av at andre skal gi meg roller. Drømmestipendet viser at drømmer kan gå i oppfyllelse, og motiverer meg veldig til å stå på videre, avslutter Lina Taule Fjørtoft.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 29.11.2011)