– Drømmestipendet har betydd mye på mange måter, men var først og fremst en fantastisk bekreftelse på at alt arbeidet jeg har lagt ned i musikken har båret frukter – noe som har gitt meg troa på at musikerdrømmen er liv laga og motivasjon til å gjøre jobben som kreves for at drømmen skal bli til virkelighet, sier Victor.
Vi spoler tilbake til 6. juni. Det er Sjømatfestivalen i Lødingen, og folk går mann av huse for å få med seg de mange flotte opplevelsene arrangørene tilbyr. En rekke korps, band og artister skal opptre, deriblant trompetisten Victor, som sitter på scenen med skolekorpset når kulturskolerektor Kjetil Moelv inntar podiet for å overrekke ham Drømmestipendet.
– Jeg hadde virkelig ingen anelse om at jeg skulle få tildelt Drømmestipendet, og ble selvfølgelig svært glad og veldig overrasket, sier Victor.
Tildelingen av Drømmestipendet vakte oppsikt i kommunen, og mange flere ble klar over Victors talent og ambisjoner. To måneder senere mottok trompetisten en pengegave pålydende 30 000 kroner fra Lødingen Sanitetsforening, som opp gjennom årene har bidratt økonomisk til en rekke gode formål i kommunen.
– Tildelingen av Drømmestipendet gjorde at jeg fikk mer oppmerksomhet rundt det jeg driver med, og folk har skjønt at musikken er mye mer enn en hobby, og at jeg er seriøs i satsingen min. I så måte har nok Drømmestipendet også banet veien, og helt sikkert bidratt til at Sanitetsforeninga valgte å donere penger til nettopp meg, fortsetter Victor.
Den viktige dytten
Victor var bare seks år gammel da han begynte å spille trompet, og har gått gradene fra kulturskolen og skolekorpset i Lødingen, via Lofoten og Vesterålen Orkesterforening til talentprogrammet ved Tromsø musikkonservatorium. I fjor ble han tatt opp som elev ved Barratt Dues Unge Talenter samt i Norsk Ungdomssymfoniorkester, noe som førte til at han meldte flytting til Oslo i høst, der han nå går sisteåret på musikklinja ved Edvard Munch videregående skole.
– Jeg trives veldig godt her. Miljøet av unge klassiske musikere er mye større enn hjemme i nord, noe som jeg tror har hatt ganske stor betydning for utviklingen min. Det å bli kjent med så mange jevnaldrende som brenner for det samme som meg har både vært inspirerende og motiverende, forklarer Victor, som ikke er i tvil om hvorfor Drømmestipendets eksistens er så viktig. – Det som er så flott med Drømmestipendet, er at det favner et bredt spekter av disipliner, og gir unge kulturutøvere fra hele landet de samme mulighetene. Av og til er det den ekstra dytten i form av bekreftelse, midler og inspirasjon, som gjør at en velger å følge drømmen, hvilket også gjør stipendordningen så viktig for veldig mange, sier Victor, som har bestemt seg for å investere drømmestipendkronene i en ny trompet.
Drømmer om å inspirere andre med musikken
Victors talent har ikke gått upåaktet hen utenfor hjemkommunen heller. Gjennom konseptet Talent møter mentor, som er en del av Nordea-prosjektet KUL-TUR – et samarbeid mellom Nordea og Norsk kulturskoleråd – ble han i fjor én av åtte trompetister som ble utvalgt blant en rekke søkere til å delta i prosjektet «Reisen til Desembertoner». Victor ble så en av de tre talentene som ble håndplukket av sin mentor – den anerkjente trompetisten Tine Thing Helseth – til å opptre på den TV 2-sendte konserten Desembertoner i Oslo Domkirke.
Med prinsesse Märtha Louise som konferansier, og artister som Carola Häggkvist, Julie Bergan og Nils Bech på plakaten, entret Victor scenen sammen med en av sine store idoler.
– Tine var en fantastisk mentor, og er selvsagt et stort forbilde. Å få mulighet til å lære av henne samt opptre med henne på en tv-sendt konsert, var så uvirkelig at jeg nesten måtte klype meg selv i armen, sier Victor, som drømmer om kunne inspirere andre med musikken på samme måte som han selv har blitt inspirert av trompetister som Tine Thing Helseth.
– Å formidle det jeg elsker på en slik måte at andre også kan nyte, forstå og bli inspirert av historiene jeg forteller gjennom trompeten, ligger i bunnen av alt jeg foretar meg med musikken. Den store drømmen er å fortsette å utvikle meg som trompetist, få fast jobb i et orkester og bidra til at så mange som mulig blir introdusert for musikken jeg er så glad i, avslutter Victor Vogel.
Tekst: Hege Arstad Foto: privat (Utlagt: 3. januar 2020)