Hopp til innhold

Njord Kårason Fosnes drømmer om å leve av å spille bratsj og skape musikk. Njord går sisteåret på musikklinja ved Edvard Munch videregående skole, og er elev ved Barratt Dues Unge Talenter, der han får undervisning i både fiolin og bratsj. Njord regnes som et stortalent på begge instrument, og har kapret flere førstepriser både som solist og kammermusiker i Midgaardkonkurransen og Ungdommens musikkmesterskap. Han har allerede opparbeidet seg solid solisterfaring etter å ha gjestespilt med flere profesjonelle orkestre.

– Den store drømmen er å leve av musikken ved å formidle egne følelser gjennom mine tolkninger av et stykke. Jeg har ingen plan b, og skal gi alt for at drømmen går i oppfyllelse, sier Njord, som er glad for å være nominert til Drømmestipendet. – For meg vil det være et privilegium og ekstremt motiverende å motta Drømmestipendet. Dersom jeg er så heldig å bli utvalgt, vil pengene gå til ny bratsj, sier Njord Kårason Fossnes.

Drømmer om å danse «verden rundt»

En av Rogalands nominerte er 18-årige Elise Hjelmtveit Fjeldheim fra Haugesund. Elise er jenta som representert Norge i VM i rytmisk sportsgymnastikk, men som valgte å slutte for å satse for fullt på dans da hun begynte på danselinja ved Skeisvang vgs. I fjor hadde dansen blitt en så viktig del av livet hennes, at hun som 17-åring meldte flytting til København for å ta fatt på det ettårige studiet ved Tivoli Ballettskole. Et vanskelig valg, som den ambisiøse danseren er glad for at hun gjorde.

– Jeg stortrives i Danmark og er mer bestemt enn noen gang på at jeg skal gi alt jeg har for å bli danser på heltid. Det er utrolig gøy og inspirerende å være i et miljø der alle lever og ånder for dans. Jeg har hatt stor utvikling siden jeg begynte på studiet i Danmark. Den store drømmen er å bli så god som jeg kan bli i flere dansestiler, og få mulighet til å jobbe i kompanier over hele verden. Jeg har sterk tro på at dersom en jobber hardt og målrettet, kan en oppnå nesten hva som helst. Nominasjonen til Drømmestipendet har styrket denne tesen – noe som har gitt meg ekstra motivasjon og inspirasjon til å jage drømmen. Dersom jeg mottar Drømmestipendet vil pengene gå til reiser til auditioner og mesterklasser med instruktører og dansere som jeg beundrer og forsøker å strekke meg etter hver eneste dag, sier Elise.

485 nominerte totalt

I år er 485 unge kunst- og kulturutøvere nominert til Drømmestipendet. Dette er 16. året at stipendet utdeles. Den totale stipendpotten er på 1,5 millioner kroner. Hver av de 100 stipendmottakerne mottar 15 000 kr. Landets kommuner nominerer så mange utøvere de selv ønsker, fordelt på kategorier dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og annet.

Kommuner med stipendmottakere bestemmer selv når i mai eller juni de vil utdele stipend. De bestemmer selv tid og sted samt graden av hemmeligholdelse og overraskelsesfaktor. Derfor offentliggjøres ingen samlet oversikt over stipendmottakere før i slutten av juni. Da kommer en slik oversikt på nettstedet drommestipendet.no.

Viktige kroner – viktig anerkjenning og synliggjøring

Stipendordningen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Gjennom denne stipendutdelingen ønsker de å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. De håper også at Drømmestipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle unge kulturutøveres drømmer.

Mottakere av Drømmestipendet er ungdom mellom 13 og 20 år som utøver ulike kulturelle uttrykk. Målet med både nominasjon og stipend er at mottakerne skal få motivasjon til å utvikle seg videre og mulighet til å få oppfylt noen av sine kulturdrømmer.

Inspirasjon til videre utvikling

– Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd er opptatt av å styrke det kulturelle mangfoldet over hele landet. Vi tror Drømmestipendet bidrar til at talentfulle barn og unge får inspirasjon, verdifull synliggjøring og oppmuntring til å dyrke talentet sitt. Samtidig fokuserer Drømmestipendet viktigheten av ungdom får gode rammer for kunst- og kulturopplæring i hjemkommunen sin, sier prosjektleder Lars Emil Johannessen i Norsk kulturskoleråd.

– Det er veldig gledelig at Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping igjen kan hedre unge kulturtalent over hele landet. Antallet nominerte viser at det spirer og gror godt lokalt på kultursiden. Målet på sikt må være at stipendet skal bidra til et enda større mangfold av unge kunstnere, sier seniorrådgiver Trond Olav Asperud, ansvarlig for Drømmestipendet hos Norsk Tipping.

Tekst: Hege Arstad og Egil Hofsli     Foto: privat (Utlagt: 23. april 2019)