Hopp til innhold

Etter å ha blitt nominert til Drømmestipendet også tidligere uten å nå helt opp til stipend, hadde 19-årige Kornelia nesten ikke forhåpninger om at hun skulle bli en av fjorårets 100 drømmestipendmottakere. Desto større var overraskelsen og gleden da Drømmestipendet var et faktum.

– Herlighet, for en fantastisk beskjed å få! Forventningene lå på bunn, og jeg ble kjempeoverrasket og vanvittig glad da jeg fikk vite at jeg fikk drømmestipend, sier Kornelia, som da allerede hadde kommet inn ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT).

– Tildelingen kunne faktisk ikke kommet på et bedre tidspunkt. Drømmestipendet er en bekreftelse på at jeg har noe å fare med som skuespiller, og nervøsitet og usikkerheten knytta til det å flytte hjemmefra for å ta fatt en krevende utdannelse, ble erstattet med selvtillit og motivasjon. Kanskje var det aldri meningen at jeg skulle få Drømmestipendet før i 2015, sier Kornelia opprømt.

Skuespillerdrømmen

Kornelia har aldri vært i tvil om hva hun skulle bli når hun ble stor. Hun har visst det hele tida, i alle fall siden hun var sju år gammel og begynte som dramaelev ved Ålesund kulturskole og medlem av Jugendteateret.

– Teater har alltid vært en stor del av livet mitt, og jeg har drømt om å bli skuespiller på fulltid siden barnsbein. Mye av fascinasjonen ligger i selve historieformidlingen og det å studere en rolle i forkant for så å gå inn i en annen personlighet og gi karakteren liv. Men du kan ikke drive med dette dersom du ikke elsker å stå på scenen og være i nærkontakt med publikum, noe jeg i høyeste grad gjør, sier Kornelia.

Med hoveroller i oppsetninger som «Ronja Røverdatter», «Putti Plutti Pott» og «Knutsen og Ludvigsen», har drømmen vokst seg større og sterkere over tid. 5. juni 2015 fikk den et ytterligere løft da Kornelia fikk tildelt Drømmestipendet. Det skjedde da Ålesund Strykekvartett avsluttet sesongen med sommerkonsert i Parken kulturhus.

– Det var et veldig fint og høytydelig arrangement der jeg i tillegg til å få tildelt blomster, diplom og sjekk, også fikk mulighet til å fremføre en monolog. Stor stas, spesielt når en elsker å stå i sentrum, sier Kornelia leende.

Krevende studium

I fjor høst meldte Kornelia flytting til Verdal for å ta fatt på den tre år lange skuespillerutdannelsen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Eller mer korrekt: det hun håper skal bli et tre år langt utdanningsforløp.

– Antall elever kuttes etter første året, så i realiteten er dette skoleåret en kjempelang audition for å få sikret seg studieplass de to siste. Akkurat nå er målet å få fullført den veldig krevende utdannelsen, sier Kornelia, som stortrives i sine nye omgivelser.

– Verdal er ikke verdens navle, men det er en veldig bra skole med et fantastisk miljø blant studentene, og veien til Trondheim og den byens rike kulturtilbud, er ikke så lang, sier Kornelia.

Drømmer om å starte teatergruppe

I skrivende stund er altså ett av forhåpentligvis seks semester av utdanningen unnagjort. Selv om Kornelia har hatt mange store roller gjennom sitt tolvårige virke ved kulturskolen og Jugendteateret, er hun fortsatt i startgropa av skuespillekarrieren. Så hvor er hun om fem år?

– Da er jeg ferdig utdannet og lever av skuespilleryrket. Som den nynorskforkjemperen jeg er, sikter jeg meg inn på Det Norske Teatret. En stor rolle i en ibsenoppsetning ved Nationaltheatret hadde heller ikke vært feil. En annen stor drøm er å starte egen teatergruppe og skape egne teaterstykker så vi kan reise rundt og holde forestillinger i hele landet. Jeg holder alle muligheter åpne, så lenge jeg kan leve ut drømmen om å spille teater for folk på fulltid. Drømmestipendet har allerede hjulpet meg et stort og viktig steg videre, og det er jeg veldig takknemlig for, sier Kornelia Melsæter.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 26. januar 2016)