Hopp til innhold

Ingrid har tegnet så lenge hun kan huske, og var bare åtte år da hun begynte som bildekunstelev ved Molde kulturskole. I løpet av årene har hun sett flere venner og medelever ved kulturskolen få tildelt Drømmestipendet. Hun har gledet seg på vegne av stipendmottakerne, samtidig som hun har blitt inspirert til å jobbe enda hardere med kunstprosjektene sine for om mulig selv å kunne motta Drømmestipendet en dag.

Og sånn ble det.

11. juni i fjor inviterte Molde kulturskole til storstilt sommeravslutning på Bjørnsonhuset, der til sammen 250 elever fikk vist seg fram for et stort publikum. Etter forestillinga ble Ingrid og gitarist Espen Songstad Rabbevåg ropt opp på scenen, der de av Norsk kulturskoleråds og Norsk Tippings utsendte fikk tildelt diplom, blomster og 10.000 stipendkroner.

– Å få tildelt Drømmestipendet betydde utrolig mye. Jeg har jobbet vanvittig mye for å perfeksjonere de tekniske delene på kunstprosjektene mine, Det å motta Drømmestipendet ga meg en ekstrem følelse av mestring og glede. For meg har Drømmestipendet vært et fysisk bevis på at jeg faktisk kan tegne, og noe som har gitt drømmen om å studere ved New York Academy of Art, et stort løft, sier Ingrid.

Drivkraften  

Til daglig er Ingrid å finne ved Molde videregående skole hvor hun er inne i sitt andre år som formgivningsfagelev. Å være kreativ er en stor del av 17-åringens liv. Opp gjennom årene har hun foruten tegning drevet med alt fra origami, maling, ansiktsmaling, negledesign og foto.

– Jeg er fortsatt veldig glad i å fotografere, men det er tegning som står hjertet mitt nærmest og det jeg driver mest med på fritida, sier Ingrid.

Hun er perfeksjonist ut til fingerspissene og gjør aldri noe halvveis. Hun bruker lang tid på hvert eneste prosjekt, finsliper teknikken og begynner aldri på et nytt kunstverk før hun sier seg hundre prosent fornøyd.

– Jeg er veldig glad i å tegne portretter, og forsøker hele tiden å forbedre meg på det feltet. Mye av drivkraften min ligger i det at det alltid er noe som kan forbedres, og for meg er prosess vel så viktig som ferdig produkt, forklarer Ingrid, som i sommer reiste på ferie til London hvor drømmestipendkronene fikk bein å gå på.

– Jeg hadde allerede brukt noe av stipendet på ny fotolinse, og planen var å kjøpe noen fargeblyanter i en av Londons mange kunstbutikker, hvor utvalget er bedre og av høyere kvalitet enn hjemme i Norge. Jeg gikk litt berserk, og reiste hjem med mer enn noen blyanter, for å si det sånn, sier Ingrid leende.

25.000 likes

Sosiale medier har som kjent vokst seg til å bli en arena som dreier seg om mye mer enn og bare snakke sammen på nettet. Sosiale medier er en viktig plattform for markedsføring og nettverksbygning langt utover det å utveksle personlige oppdateringer og hverdagsanekdoter.

– Jeg begynte å publisere kunstverkene mine på sosiale medier for et par år siden. Instagram begynner å bli et veldig stort nettsted for kunst, hvor jeg har fått god kontakt med andre unge kunstnere over hele verden. Vi gir hverandre ros samt tips og råd om hvordan vi kan forbedre oss. I så måte er sosiale medier mer enn en formidlingsarena for oss som driver med kunst, sier Ingrid, som i fjor fikk over 25.000 likes på en portrettegning av Dr. Sheldon Cooper fra suksesserien «The Big Bang Theory», som ble plukket opp fra Facebook og publisert på tv-stjernens fanside.

– Jeg er elsker «The Big Bang Theory», og det å bli publisert på hovedkarakterens fanside, og få så mange positive tilbakemelding og likes var utrolig stort for meg.

Drømmen om New York

Da Ingrid mottok Drømmestipendet i juni, ble som sagt en stor deldrøm realisert. Men kunstnerspiren har på ingen måte tenkt å hvile på laurbærene av den grunn. Det er nye delmål og drømmer som skal realiseres.

– Akkurat nå jobber jeg mye i forhold til den lokale UKM-mønstringa hvor jeg skal gi alt for å gå videre til fylkesmønstringa og landsmønstringa. Den store drømmen på sikt er å studere ved New York Academy of Art. Jeg ønsker å utvikle meg selv innenfor tegning og maling, og tror denne skolen er den rette for meg. Å få muligheten til å bo og studere i en flerkulturell og pulserende kunstmetropol som New York er en drøm i seg selv, men målet på sikt er å kunne leve av kunsten, og holde utstillinger over hele verden. Kunst er livet mitt, og drømmen er å inspirere folk av kunsten min på samme måte som jeg har blitt inspirert av andre kunstnere, sieer Ingrid Andenes Reppen, drømmestipendiat 2014.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 22. januar 2015)