Hopp til innhold

Det er onsdag 4. juni og Jenny Hatlelid Holsæter har samlet sammen de beste fotografiene sine. Det er portretter, naturbilder og bildeserier. Sorthvittbilder og fargerike motiver – med og uten tekst. 15-åringen har lagt mye arbeid i iscenesettelsen og komposisjonen. For Jenny handler fotokunst om så mye mer enn det å fange øyeblikket. Det er historieformidling som skal få folk til å stoppe opp å tenke. Nå er hun på vei til rådhuset hvor hun skal vise frem arbeidet sitt for kommunestyret. Hun er fryktelig spent, men kommer seg aldri til rådhuset denne dagen.

Like før hun skal dra får hun beskjed om å møte opp Klingenberg Hotell i stedet. Jenny gjør som hun får beskjed om, og får sin livs overraskelse i det hun blir møtt av stående applaus fra ordfører Arild Ingar Lægreid, kulturskolefolk og en representant fra Norsk Tipping. Tildelingen av Drømmestipendet 2014 var et faktum.

– Jeg hadde absolutt ingen anelse om hva som skulle skje, og ble selvsagt veldig overrasket og utrolig glad da jeg fikk overrakt diplom, blomster og en sjekk på hele 10.000 stipendkroner. Jeg hadde tross alt bare drevet seriøst med fotografering i knapt to år, så det å få tildelt Drømmestipendet var en viktig bekreftelse på at det jeg har gjort er bra, samtidig som jeg har fått mer selvtillit og motivasjon til å jobbe videre med fotograferingen, sier Jenny.

Drømmen

Til daglig er Jenny å finne ved Tangen skule hvor hun går i tiende klasse. Undervisning i fotokunst får hun imidlertid ved Årdal kulturskule hvor hun beskrives som en dedikert elev med et godt blikk og en følsom tilnærming til objektet som gir fotoet en kunstnerisk kvalitet. Det er åpenbart ikke bare kunstfaglæreren ved kulturskolen som har latt seg imponere av Jenny. I fjor deltok kulturskoleeleven for første gang i UKM og gikk helt til topps. Og i år mottok hun altså Drømmestipendet.

Jenny har med andre ord oppnådd mye på de to årene hun har jobbet seriøst med lidenskapen sin for foto. Så er hun da heller ikke i tvil hva drømmen for fremtiden er.

– Den store drømmen er absolutt å bli fotograf. Jeg er jo fortsatt ung så jeg har ikke helt bestemt meg for hvilken retning innen fotoyrket jeg kommer til å gå for, men den ultimate drømmen er jo å kunne leve av det å reise rundt i verden med kameraet i hånden. Jeg vil ikke bare ta ”fine” bilder. Jeg vil at bildene og tekstene mine skal bety noe, og bidra til at folk klarer å se under overflaten og på den måten kanskje endre tankegangen sin eller lære noe nytt av bildene mine, forklarer Jenny.

Fotokurs ga mersmak   

Når vi får Jenny på tråden har hun nettopp kommet hjem fra en naturfotohelg på Langedrag, hvor hun i regi av Natur & Foto har fått kursing i å fotografere alt fra spektakulær natur, friluftsliv og rundt 300 dyr fordelt på 20 dyrearter.

– Helga var kjempegøy! Langedrag har både ulv, gaupe og fjellrev i egen innhenging og det å komme tett på slike rovdyr i naturskjønne omgivelser, var helt nytt for meg og veldig spennende og lærerikt, forteller Jenny.

– Finansierte du fotokurset med Drømmestipendet?

– Nei, kurset var en konfirmasjonsgave. Jeg har kjøpt meg en ny fotolinse for noe av Drømmestipendet. Resten er foreløping trygt plassert på kontoen min, men jeg har veldig lyst til å ta flere fotokurs for å lære enda mer, så det spørs hvor lenge pengene blir stående, sier Jenny ettertenksomt.

To utstillinger

Jenny går en travel tid i møte, og ikke bare fordi desember er rett rundt hjørnet med alt det innebærer av pugging til tentamener og hektiske juleforberedelser. I Årdal skal det i tradisjonens tro arrangeres julemarked, og i den anledning holder Jenny holde sine aller første separatutstillinger.

– Utrolig gøy og veldig spennende. De fleste bildene jeg stiller ut er tatt fra lokalmiljøet, så jeg håper selvsagt at de faller i smak hos publikum, sier Jenny som nylig har fått to bestillinger og dermed har tjent sine første kroner på fotografering.

– Hvordan føles det å tjene penger på lidenskapen din?

– Det gir jo absolutt mersmak.

– Så hva er neste steg på veien for å realisere drømmen om å bli fotograf på heltid?

– Neste steg blir sannsynligvis media og kommunikasjon på videregående skole. Jeg har jo en lang vei å gå før drømmen blir en realitet, men erfaringsmessig føler jeg at jeg har tatt store og viktige steg siden jeg mottok Drømmestipendet, avslutter Jenny Hatlelid Holsæter.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat

Utlagt: 1. desember 2014