Hopp til innhold

Fantasysjangeren har aldri vært mer populær enn den er nå. Asle Ydestad Tellefsen har drømt om å bli forfatter innen denne sjangeren siden han gikk i femte klasse. Nå har han jobbet med et manuskript i snart ni år, og selv om det fortsatt er et stykke å gå før bokutgivelsen er et faktum, føler 19-åringen at han har tatt store og viktige steg, ikke minst takket være Drømmestipendet.

– Drømmestipendet har på mange måter lagt veien videre. Det å få anerkjennelse for alt arbeidet jeg har gjort og bekreftelse på at jeg faktisk har noe å fare med som skribent, har gitt meg ufattelig stor motivasjon til å jobbe videre for å realisere forfatterdrømmen. Vissheten om at jeg har nådd helt opp blant alle de dyktige som faktisk søker om å få Drømmestipendet, er noe jeg kommer til å ta med meg videre, og i så måte kommer stipendet også til å spille en viktig rolle også i fortsettelsen. Jeg har brukt noe av pengene på ny printer og kommer til å bruke resten av stipendet på studier samt møte med andre forfattere, sier Asle.

Drømmekonsert

9. juni i fjor samlet kulturskolene i lister- og lindesnesregionen en rekke unge kulturutøvere til Drømmekonsert i Marnar Aula på Øyslebø. Arrangementets hovedrolleinnehavere var regionens fire drømmestipendiater: Vilde Svendsen, Thale Log Skage, Else van der Hooven og Asle Ydestad Tellefsen.

– Det var et flott arrangement og kjempestas å få skryt av varaordføreren samt representanter fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Jeg fikk også mulighet til å vise frem arbeidet mitt via opplesning. Dette har jeg bare gjort én gang før, nemlig under Ungdommens kulturmønstring i fjor. Det å få mulighet til å lese utdrag fra bokprosjektet mitt for en stor forsamling er rett og slett kjempegøy, og ikke minst, en veldig viktig erfaring å ta med seg videre, sier Asle, som i kjølvannet av tildelingen har fått omtale i både Lindesnes Avis og Farsunds Avis.

– Jeg er langt fra noen kjendis, men det har faktisk skjedd at jeg har blitt stoppet av folk som enten har lest om meg eller har fått med seg høytopplesningen i forbindelse med utdelingen av Drømmestipendet. Jeg er kanskje i ferd med å skape meg et rykte som skribent og forfatterspire, og det er jo kjempespennende og utrolig gøy, sier Asle.

Følger drømmen på folkehøgskole

Frem til i fjor høst var skrivinga noe Asle bare hadde mulighet til å drive med på fritida. Det er på gutterommet han har utviklet sitt middelalderunivers og karakteren Storm, en femten år gammel gutt fra en fiskerlandsby, som får livet sitt radikalt forandret i møte med alt det overnaturlige og uventede en bok i fantasysjangerens navn kan by på.

Asles liv har også tatt en ny vending. I august begynte han nemlig på forfatterstudiet ved Danvik folkehøgskole i Drammen. Skrivinga er med andre ord ikke lenger en fritidsbeskjeftigelse, men noe den ambisiøse 19-åringen jobber med på fulltid.

– Jeg stortrives på Danvik. Fra å sitte på gutterommet å holde på for meg selv, har jeg nå mulighet til å bruke hele dagen på å utvikle meg som skribent sammen med 18 studenter som brenner for det samme. Det å lære nye skriveteknikker, dele det du skriver med andre, få kyndig veiledning av lærere som også er forfattere, se hva de andre skriver, møte forfattere og få innblikk i hvordan forlagsbransjen fungerer, har vært veldig lærerikt og jeg føler jeg utvikler ferdighetene mine hver eneste dag, sier Asle.

Stort og viktig steg

Gjennom forfatterstudiet får Asle også snart sin første tekst på trykk i bokform. I april trykker nemlig skolen opp en novellesamling hvor alle elevene ved forfatterstudiet bidrar med hver sine tekster.

– Dette er et fryktelig stort og viktig steg i retning forfatterdrømmen og noe jeg ser enormt frem til. Jeg er nok mye nærmere drømmen i dag enn for bare et halvt år siden, og det er ikke så veldig lenge til jeg føler at bokprosjektet mitt er klar for innsendelse til et forlag. Drømmen er ikke bare å få utgitt min egenskrevne roman. Drømmen er å skrive flere bøker og bli en av de beste forfatterne innen fantasysjangeren, avslutter drømmestipendiat Asle Ydestad Tellefsen.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt 24. februar 2014)