Hopp til innhold

– For mitt vedkommende var det å få tildelt Drømmestipendet en form for evaluering av arbeidet mitt, som har gitt meg motivasjon og tro på at det å lage film kan bli mer enn en hobby. Den store drømmen er å ta filmutdanning i USA og få jobb i et produksjonsselskap, for så å skape meg et navn i det amerikanske filmmarkedet. Den amerikanske filmdrømmen trenger ikke nødvendigvis å være i Hollywood, men nedslagsfeltet og mulighetene som ligger i det amerikanske markedet er så mye større enn her hjemme, at jeg tror enhver som jobber i filmbransjen ønsker seg til USA, sier 17-årige Victor entusiastisk.

Storstilt markering både i Oslo og Lørenskog

Den første uka i juni i fjor ble hektisk for Victor. 5. juni kom offentliggjøringen av hvem som skulle få Drømmestipendet 2013. Siden Drømmestipendet ble utdelt for tiende gang, var det storstilt nasjonal markering på Christiania Teater i Oslo samme dag. Flere av årets, samt noen av de tidligere Drømmestipendmottakerne, fikk mulighet til å vise seg frem for en fullsatt sal med både juryleder Rolf Løvland, representanter fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd til stede. En av de mange som hadde tatt turen til hovedstaden var Victor.

– Det var en stor dag. I tillegg til å være en av de 100 som fikk offentliggjort at de var en av årets Drømmestipendmottakere, ble jeg hyret inn til å jobbe under arrangementet. Jeg kunne kombinere jobb med fornøyelse og var storfornøyd med å kunne bidra med mine ferdigheter, sier Victor.

Tre dager senere fikk filmskaperen tildelt sitt drømmestipend under Internasjonal Basar på Skårer gård. – I tillegg til å få overrakt sjekk, diplom og blomster fikk jeg vist frem noe av arbeidet for ordføreren. Jeg fikk mye oppmerksomhet og omtale i Romeriksposten, og føler at jeg er på vei til å skape meg et navn i Lørenskog, sier Victor.

Har funnet sin nisje

Filminteressen begynte tidlig for lørenskogsgutten. I en alder av ni år så han på film med en filmkritikers analyserende øyne. En film var mye mer enn underholdning, det var et kunstnerisk håndverk han selv ønsket å mestre. – Jeg så tidlig at jeg hadde øye for film og et talent jeg ønsket å utvikle. Siden filminteressens ble vekket har jeg laget mange kortfilmer og animasjonsfilmer ved hjelp av håndholdt kamera og en rekke gratisprogrammer.
17-åringen er for det meste selvlært, og gjør alt fra å utvikle en idé til å lage manus. Han filmer, regisserer, redigerer og lydlegger. I løpet av de siste par årene har han også påtatt seg flere betalte frilansoppdrag hvor han blant annet har filmet og redigert flere konserter. På spørsmål om han har funnet sin nisje i livet, kommer svaret kontant:

– Absolutt. Jeg elsker å jobbe med film og drømmer om å kunne lage store filmproduksjoner i fremtiden. Første steg på veien er å lage flere og bedre produksjoner som jeg kan bruke for å komme inn på skole i USA. Takket være Drømmestipendet har jeg fått kjøpt inn mikrofoner, objektiv og annet utstyr som kan bidra til at jeg kommer nærmere drømmen. Det er en lang vei å gå, men Drømmestipendet har gitt meg troa på at alt er mulig bare en jobber hardt og målrettet, avslutter Victor Vega Bjerkeli.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 6. januar 2013)