Hopp til innhold

17-årige Markus har jobbet som scenearbeider med ansvar for lyd- og lysteknikk samt rigging siden ungdomsskolen, og har medvirket på store arrangement i regi av Ungdommens Hus og UKM. Han vant til å befinne seg på scenen, men ikke under selve arrangementet. Da skal han helst være usynlig.

Fredag 13. juni i fjor blir imidlertid en annerledes dag på jobben på alle mulige måter. Markus er da hyret inn for å ta seg det scenetekniske under Stjørdal kulturskoles sommeravslutning for danseelevene. Etter forestillinga blir Markus og danseren Ina-Therese Winther kalt fram på scenen hvor de får tildelt hver sin sjekk på 10.000 drømmestipendkroner av Arve Sjølstad fra Norsk Tipping samt diplomer og blomster av varaordfører Ole H. Sandvik.

– Å jobbe som scenetekniker handler om å få riktig utstyr på riktig plass til riktig tid samt sørge for at utstyret fungerer som det skal når det skal. Dersom jeg ikke er synlig i løpet av forestillinga, har jeg gjort en god jobb. Jeg er overhodet ikke vant til å være den som er i fokus under ei forestilling, så tildelingen av Drømmestipendet var en helt ny og veldig artig opplevelse som jeg ikke kommer til å glemme med det første, sier Markus som går andreåret på media og kommunikasjon ved Ole Vig videregående skole.

Viktig anerkjennelse

Markus visste at han var en av hundre drømmestipendiater da han dro på jobb denne fredagen. Ni dager tidligere var han imidlertid helt uvitende da han dro på det han trodde var et møte i forbindelse jobben han var hyret inn for å gjøre på kulturskolens danseavslutning 13. juni. Møtet var fiktivt. Drømmestipendet var derimot en realitet.

– Jeg ble veldig overrasket og kjempeglad. Drømmestipendet er en stor og viktig anerkjennelse for arbeidet jeg har gjort og som kommer til å gjøre seg bra på cv-en. Jeg har drømt om å gjøre karriere av hobbyen som scenetekniker siden ungdomsskolen, og for min del viser tildelingen av Drømmestipendet at drømmen kan realiseres, noe som har gjort meg om mulig enda mer motivert, sier Markus, som har fått flere oppslag i lokalpressen både i forbindelse med det fiktive møtet med kulturskolen og selve tildelingen av Drømmestipendet.

– Det er som regel ikke scenearbeiderne journalistene vil snakke med i forbindelse med et arrangement, så det at jeg fikk spalteplass viser jo også hvor bredt Drømmestipendet favner.  Artiklene er klippet ut av avisene og henger på rommet mitt, og der skal de få henge en god stund, sier Markus leende.

Spennende og lærerike jobboppdrag

Mye har skjedd siden ungdomsskolen hvor Markus sin drøm for alvor begynte å ta form etter at han har vært ansvarlig for det scenetekniske i alt fra elevkvelder til sommerball og skoleforestillinger. Siden den gang har han jobba både på lokalmønstringa og fylkesmønstringa til UKM, vært scenesjef for den regionale bandkonkurransen «Aill mot Aill», arbeidet som scenetekniker for Samsaya under en konsert på ungdomsklubben og hjulpet til på Rockheim i forbindelse med diverse konserter.

– De siste årene har vært utrolig spennende og lærerike. I senere tid har jeg også vært så heldig å få være læregutt hos Mobil-lyd, som er et lokalt firma som leverer teknikk til arrangement. Gjennom dem har jeg fått mulighet til å jobbe på en konsert med Björn Rosenström samt rigging av scene for TNT, sier Markus som allerede er hyret inn som scenearbeider når Barnas kulturmønstring går av stabelen i Stjørdal 5. februar samt den kommende UKM-mønstringa i Hell Amfi 13. og 14. mars.

Drømmer om svennebrev og Roskilde

Cv-en til Markus begynner å få kjøtt på beinet til tross for at han fortsatt ikke har fylt 18. Nå ønsker stjørdalingen å ta svennebrev i eventteknikk.

– Det stilles mye større krav til sikkerhet rundt et arrangement i dag enn for ti år siden, og du vil bli tatt mer seriøs som arbeidstaker med en utdannelse i bunn. Planen er å ta en fireårig utdannelse i Danmark, hvorav tre år er lærlingtid og ett år er skolegang hvor vi blant får undervisning i produksjonsteknikk, HMS og teknikk, forklarer Markus, som allerede har forhørt seg om lærlingplass ved kulturhuset i Stjørdal som skal ferdigstilles neste år.

– De var veldig positive til henvendelsen min, så nå er det store spørsmålet om jeg reiser til Danmark allerede til høsten, eller om jeg venter til året etter når jeg er ferdig med et påbygningsår ved videregående, fortsetter Markus som har bestemt seg for å bruke drømmestipendkronene på utdanningen.

Hvor er du om fem år?

– Da har jeg forhåpentlig vis papir på at jeg er utdannet scenetekniker og jobber på konserter og arrangementer i både i inn- og utland. Den store drømmen er å være den som mikser lyde og lys og bidrar til at publikum får en flott opplevelse på store arrangement som for eksempel Roskilde-festivalen, avslutter Markus Dahl-Hanssen, drømmestipendiat 2014 og proff scenetekniker in spe.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 20. januar 2015)