Hopp til innhold

Maiken er en kreativ sjel som finner stor glede i å uttrykke seg visuelt både via kameralinsen, tegneblyanten og malepenselen. Som kunstner in spe elsker 19-åringen å oppdage skjønnhet der hun aldri har sett skjønnhet før, å fange øyeblikket og det genuine, formidle følelser og fortelle historier visuelt. Mange har fått øynene opp for talentet, og 5. juni i fjor kom beskjeden Maiken hadde håpet på, men ikke helt trodde skulle komme; hun var en av drømmestipendiatene 2013.

– Beskjeden om at jeg skulle få Drømmestipendet var en stor overraskelse og en stor ære. Det er så utrolig mange flinke unge kulturutøvere som søker, så for meg er Drømmestipendet en enorm anerkjennelse som motiverer meg til å jobbe videre med det jeg brenner for, sier Maiken.

Når en dør lukkes åpnes en ny

Maiken har alltid likt å tegne, og begynte på bildefag ved Vestnes kulturskole da hun var rundt sju år gammel.

– Jeg gledet meg alltid til de to ukentlige timene. Å få oppgaver som utfordret meg kreativt var både morsomt og lærerikt, og noe helt annet enn å sitte og tegne for seg selv. Etter hvert begynte jeg å delta på UKM. Jeg gikk ikke videre, men en i juryen kjøpte maleriet mitt. At noen var villig til å betale for noe jeg hadde laget gjorde faktisk veldig stort inntrykk på meg. Det var kanskje da jeg innså at jeg en dag kunne leve av det å uttrykke meg visuelt, sier Maiken.

Etter hvert forsvant bildefagtilbudet ved Vestnes kulturskole. Når en dør lukkes åpnes det i blant en ny. Det handler om å snu utfordringer til muligheter, og det var nettopp det som skjedde i Maikens tilfelle.

– Omtrent på samme tid som bildefagtilbudet ved kulturskolen ble lagt ned, fikk jeg mitt første kamera i 13-årsgave. For meg ble det å fotografere både en ny måte å se verden på og en ny måte å være kreativ på, sier Maiken.

For halvannet år siden flyttet Maiken fra familiehjemmet i Vestnes til hybeltilværelse i Molde, hvor hun nå går tredje året på media og kommunikasjon ved Molde videregående skole. Med adresseendring til ”Rosenes by” kunne hun også ta opp bildefagstudiene ved Molde kulturskole.

– Jeg trives godt og var selvsagt veldig gled for å begynne på kulturskolen igjen. Det er noe med dette å være en del av en gruppe hvor alle ivrer for det samme. Det er både lærerikt og ikke minst veldig inspirerende, sier Maiken.

Høytidelig overrekkelse

8. juni i fjor tok Maiken turen hjem til Vestnes hvor det var duket for utstilling og overrekkelse av Drømmestipendet i Dana Day Gallery. Eier av galleriet er Vladana Nikolic, som i tillegg til å drive galleriet også er utøvende kunstner og lærer i bildefag ved Molde kulturskole.

– Det var et veldig offisielt, høytidelig og åpent arrangement med utstilling av et utvalg av Maikens tegninger samt bildefremvisning av hennes fotografier via projektor. Drømmestipendet ble overrakt av vestnesordfører Geir Inge Lien, og tillegg til Maikens familie og venner, hadde kulturskolefolk fra både Vestnes og Molde tatt turen til galleriet for å gjøre stas på drømmestipendiaten. Maiken er et stort talent som jobber hardt og målrettet, så dette var veldig fortjent, sier Nikolic.

Arrangementets hovedrolleinnehaver minnes dagen med stor glede. – Klart det var gøy å bli gjort stas på, og ikke minst veldig spennende å få vist frem verkene mine for et større publikum. Vestnes er ikke store stedet, men det var sikkert 40 stykker som hadde tatt turen til galleriet, sier Maiken.

Blant de fremmøtte var også lokalpressens utsendte, og etter stipendtildelingen har Maiken blitt viet spalteplass både i VestnesAvisa og Bygdebladet. At Drømmestipendet har gjort Maiken til en lokal kjendis, vil hun imidlertid ikke være med på.

– Nei, kjendis er jeg definitivt ikke. Men jeg har jo fått gratulasjoner og forespørsler fra folk om jeg vil ta bilder for dem, så noen har nok fått med seg hva jeg driver med, sier hun.

Justert drømmen

Maiken finner mye inspirasjon ved å reise, og har tidligere vært både i Dubai og Tanzania.

– Det å oppleve nye kulturer med en helt annen puls, lys, stemning og farger er veldig inspirerende og noe jeg ønsker å fortsette med. Jeg brukte noe av Drømmestipendet på en tur til London, og selv om jeg har veldig lyst til å reise mer, må jeg nok spare til studier nå, sier romsdalsjenta.

Maikens drøm har forandret seg noe i løpet av året som har gått siden hun skrev søknaden til Drømmestipendet. Interessen for bildekunst og foto har imidlertid på ingen måte avtatt.

– Det er vel heller slik at jeg har fått en mer realistisk tilnærming til kunstnerdrømmen. Jeg drømmer fortsatt om å leve av det å uttrykke meg visuelt, og har veldig lyst til å jobbe som grafisk designer eller som art director, hvor jeg kan fortsette å bruke kreativiteten, nysgjerrigheten og skapergleden. Planen er derfor å gå ett år på folkehøgskole før jeg eventuelt søker meg inn på enten Westerdahls School of Communication eller Norges Kreative Fagskole, sier Maiken Larsen Solholmvik.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt 26. februar 2014)