Åsne Børtnes er ei allsidig jente som, bokstavelig talt, har flere strenger å spille på. Kulturskoleeleven fra Gol synger, danser og skriver låter. Hun spiller også gitar, piano, ukulele samt litt trommer og litt bassgitar. Bortsett fra noen pianotimer for mange år siden, er Åsne er selvlært på alle instrument, og hun akkompagnerer gjerne seg selv når hun opptrer.
Og Åsne elsker å opptre. Være seg på kulturskolearrangement, private tilstelninger eller UKM. Men selv om hun både har talent og allsidighet nok til å gjøre mye ut av sin musikalske aktivitet og interesse, er det helt andre fremtidsvyer i 15-åringens horisont.
– Min store drøm for framtida er å etablere et tilrettelagt opplæringstilbud for syns- og hørselshemmede som ønsker sangundervisning, eller har lyst til å lære seg å spille et instrument. Jeg ønsker å hjelpe dem til å utvikle talentet sitt så de kan oppfylle sine drømmer innen musikk, sier Åsne.
Inspirert av Barnas Ridderuke
Åsnes drøm har på ingen måte kommet helt ut av det blå. Begge foreldrene er idrettslærere som reiser med klassene sine til Beitostølen, hvor det hvert år blir arrangert Barnas Ridderuke, som er ei skiuke for barn og unge med en funksjonshemming og Ridderrennet som er verdens største internasjonale sportsuke for funksjonshemmede.
– Jeg var bare fire år gammel da jeg var med på Ridderrennet første gang. For to år siden fikk jeg mulighet til å være med som ledsager i Barnas Ridderuke. Det var nok da drømmen om å jobbe med funksjonshemmede slo rot. Jeg synes det er veldig gøy og givende å jobbe med barn og unge som trenger ekstra tilrettelegging, og tenkte at det burde være mulig å skape et tilsvarende tilbud som Barnas Ridderuke innen kulturfeltet, sier Åsne.
Under Ridderuka blir det arrangert en underholdningskveld hvor deltakerne opptrer. Åsne har latt seg imponere, samtidig som hun har blitt inspirert til å følge drømmen sin.
– De som opptrer på underholdningskvelden er flinke, men har aldri hatt noen form for musikkopplæring, da det er veldig lite kompetanse rundt det å undervise denne gruppen. Planen å ta utdannelse så jeg en dag skal kunne arrangere en musikkleir hvor barn og unge kan få utfolde seg i musikk, sang og dans, på samme måte som Barnas Ridderuke gir dem mulighet til å utfolde seg innen idretten, sier Åsne Børtnes.
Oppmerksomhet og flere oppdrag
Åsne Børtnes har vært aktiv i Gols kulturliv gjennom flere år. Men det var først etter at Drømmestipendet var et faktum, at folk virkelig fikk øyne og ører opp for den allsidige kulturskoleeleven. En helside i lokalavisa Hallingdølen i forbindelse med tildelingen av Drømmestipendet, som fant sted 14. juni under Barnas Verdensdag på Gol, gjorde definitivt sitt.
– Bare det å få mulighet til å opptre med min egenskrevne låt på hovedscenen under Barnas Verdensdag, var utrolig stort. Arrangement trakk masse folk, og det å stå der oppe på scenen å få tildelt Drømmestipendet fra kommunens kulturkoordinator samt å motta lovord fra ordføreren etter opptredenen min, var nesten litt uvirkelig, sier Åsne.
– Jeg har fått mye oppmerksomhet som følge av Drømmestipendet, og flere spilleoppdrag på diverse arrangement, som ved åpninga av et lokalt kunstgalleri, i bryllup og andre private tilstelninger. Drømmestipendet har ikke bare gitt meg bekreftelse på at jeg har noe å fare med som musiker, men også motivasjon til å jobbe enda hardere for å realisere drømmen min. Drømmestipendet har også gitt meg muligheter jeg kanskje ellers ikke ville ha fått, sier Åsne som brukte Drømmestipendet på innkjøp av et digitalt piano.
Solist med Det Norske Kammerorkester
Åsne var for øvrig solist da Det Norske Kammerorkester spilte sammen med elever ved Gol kulturskule 21. januar.
– Konserten med Det Norske Kammerorkester var den tredje av i alt fire konserter og verkstedkurs med elever fra kulturskolen. Det har vært veldig lærerikt og gøy, og jeg håper at jeg i framtida kan ha musikken som hobby ved siden av undervisningsarbeid, sier Åsne.
Tekst: Hege Arstad
(Utlagt: 27. januar 2015)