Hopp til innhold

2017 var utvilsomt et godt lysår for Hans. Det har blitt flust med oppdrag – både som deltidsansatt ved Oppdal kulturhus og gjennom firmaet WoldenLys, som han starta som tolvåring.

Da fjorårets Mairock gikk av stabelen 10. mai, var Hans på plass bak lysbordet for å utføre nok en jobb. Som lysansvarlig er han veldig komfortabel med å befinne seg i bakgrunnen, der han sørger for at både artister og publikum får en best mulig opplevelse. Men denne kvelden skulle vise seg å by på mer enn rock’n’roll og spektakulært lysshow.

Hans i rampelyset

For etter konserten tok ordfører og styremedlem i Norsk kulturskoleråd, Kirsti Welander, ordet, og dermed måtte Hans tre ut i rampelyset for å motta et drømmestipend.

– Jeg hadde ingen anelse om hva som var i gjære, og ble selvsagt veldig overrasket og glad. Først og fremst er Drømmestipendet en fantastisk bekreftelse på at folk setter pris på det jeg driver med, og at det jeg gjør er bra. Jeg har fått en del oppmerksomhet i lokalavisa som følge av tildelingen av Drømmestipendet, og jeg tror at de fleste som kjenner meg, nå forstår at lysdesign er mye mer enn en hobby og at dette er noe jeg virkelig brenner for, sier Hans, som synes det var noe uvant å være i sentrum for alles oppmerksomhet. – Jeg trives utvilsomt best i bakgrunnen, men når det er sagt var tildelingen og rammene rundt en veldig flott opplevelse.

Debuterte åtte år gammel

Hans har vært fascinert av lys så lenge han kan huske. – Jeg kan ikke ha vært mer enn et par år gammel da jeg begynte å skru av og på lysbryterne hjemme. Etter hvert begynte jeg å lage show på lekerommet med husets lamper som belysning, og med dukkene til søsteren min som publikum, forteller Hans.

Støtten hjemmefra har betydd mye for den unge lysentusiasten. – Jeg har en familie som har støttet oppunder interessen min, og som har kjøpt inn utstyr slik at jeg kan utvikle ferdighetene mine og teste ut nye ting. Vi har nok har hatt mye større strømregninger enn en gjennomsnittsfamilie, forteller Hans leende.

Jobbet for Tellefsen og Bjella

Det gikk imidlertid ikke lang tid før Hans fikk levende publikum og artister å jobbe med. Bare åtte år gammel satte han opp sin første komplette forestilling i gymsalen på skolen, og tre år senere var han lysansvarlig da Aune barneskole inviterte til juleforestilling som trakk 500 oppdalinger til kulturhuset.

Siden den gang har Hans vært lysmann for artister som Jonas Fjeld, Aasmund Nordstoga, Arve Tellefsen og Stein Torleif Bjella – for å nevne noen. I fjor fikk han dessuten mulighet til å kjøre lys på den lokale UKM-forestillinga, noe han hadde drømt om lenge.

Investerte i nytt lysbord

– UKM var en stor jobb med mye variasjon der jeg virkelig fikk brukt kunnskapen jeg hadde tillært meg. Jeg liker utfordringer og forsøker hele tiden å utvikle meg, sier Hans, som investerte drømmestipendkronene i nytt lysbord.

– Det er på ikke billig å drive med lysdesign, og Drømmestipendet var derfor et veldig kjærkomment økonomisk bidrag. Jeg har brukt lysbordet på mange jobboppdrag, men leier det også ut til andre gjennom firmaet mitt, sier Hans, som i 2014 opprettet en Facebook-side og nettside for WoldenLys, der han i tillegg til å tilby sine tjenester som lysmann også leier ut diverse utstyr og lyseffekter.

Har plan A og B for å nå målet

Til daglig er Hans å finne ved Oppdal videregående skole der han går andreåret innen studiespesialisering. Veien fram for å realisere drømmen om å kunne jobbe som lysdesigner på fulltid, er inndelt i plan A og B.

– Lysdesign er en etterspurt kompetanse, og det er gode jobbmuligheter. Plan A er derfor å bygge opp firmaet mitt ved siden av deltidsjobben ved kulturhuset, etablere frilansvirksomheten nasjonalt og på den måten gå rett ut i arbeid etter videregående. Dersom det ikke går, er plan B å ta bachelor innen media og grafikk for å ha et papir å vise til når jeg skal søke på jobber, sier Hans.

Den unge lysmesteren er imidlertid ikke i tvil om hva den ultimate framtidsdrømmen er:

–  Den store drømmen er at jeg en dag skal sitte bak lysbordet med lysansvar for store produksjoner på scener som Royal Albert Hall, Broadway, Oslo Spektrum og Telenor Arena, avslutter drømmestipendiat Hans Wolden.

Tekst: Hege Arstad    Foto: Privat    Utlagt: 30. januar 2018