Hopp til innhold

Det er lenge siden Sigurd laget animasjonsfilmer bare for moro skyld. Lidenskapen for filmskaping er riktignok den samme som da han eksperimenterte med legoklosser og et lite håndholdt kamera som tiåring, men ønsket om å ha hobbyen som levebrød har vokst seg fra en hårete guttedrøm til en realiserbar ambisjon.

Med tildelingen av Drømmestipendet i 2015, fikk drømmen et ytterligere løft.

– Drømmestipendet er en flott bekreftelse på at jeg er på riktig vei, og betyr utrolig mye både for selvtillit og motivasjon. Nå er jeg mer innstilt enn noen gang på å realisere drømmen om kunne leve av å lage fiksjonsfilmer eller å jobbe innenfor tv-produksjon. Det er en hard bransje, men det er dette jeg virkelig brenner for, sier Sigurd.

Utenlandsstudier neste?

For tida avtjener 19-åringen sin verneplikt ved Rusta leir i Bardufoss, og drømmen er satt på forløping vent. Når vi får Sigurd på tråden, er han hjemme i Frogn på permisjon og etterlengtet samvær med familie og venner.

– Militæret er ikke så ille, og det har vært et bra og opplevelsesrikt år. Når det er sagt, har nedtellinga til jeg dimmer til sommeren for lengst begynt. Jeg gleder meg noe vanvittig til å kunne bruke tiden min på filmskaping igjen. I jula skrev og sendte jeg søknader til forskjellige filmskoler. Håper mest at jeg kommer inn på bachelorstudiet ved Arts University Bournemouth. Det er ikke akkurat billig å studere utenlands, så drømmestipendkronene vil definitivt være til enorm hjelp, sier Sigurd.

Ønsker å delta på internasjonale festivaler

Sigurd var selvlært innen filmskaping fram til han kom inn ved Nesodden kulturskole i nabokommunen da han var 13 år gammel. Med et stort talent, kyndig opplæring og tilgang til bedre utstyr, skjøt både produksjonen og ambisjonene fart.

I 2010 ble han nominert til Amandusprisen for beste animasjon, og året etter gikk han helt til topps med animasjonsfilmen «Kjøp dem», i tillegg til å ta hjem andreplassen for beste film under Tilt Kortfilmfestival.

Viktige Drømmestipendet, viktige UKM

– Drivkraften bak det jeg gjør er ikke å oppnå berømmelse, men en sterk skapertrang og ønske om å få vist frem det jeg kan. Ikke minst er det veldig nyttig å få mulighet til å møte andre som brenner for det samme som meg, sier Sigurd, som har tatt seg videre til UKM-festivalen flere ganger. Han ser både UKM og Drømmestipendet som to viktige, flotte synlighetsarenaer for unge kulturutøvere.

De siste to årene har han også vært hyret inn som kameramann på UKM-festivalen.

– Å lage reportasjer og introduksjoner til samtlige deltakere, var helt fantastisk og ga skikkelig mersmak. Neste steg på veien er å prøve meg som deltaker på internasjonale filmfestivaler så jeg kan bygge nettverk og få et dypere innblikk i hvordan jeg skal gå frem for å få realisert drømmen min. Takket være Drømmestipendet og UKM har jeg både selvtillit og økonomiske midler til å forsøke meg utenlands, avslutter Sigurd Sandberg, drømmestipendmottaker 2015 og filmskaper in spe.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 18. januar 2016)