– Det er viktig å ha store drømmer og et konkret mål å strekke seg etter. Jeg er ikke redd for å si at drømmen er å bli en av verdens beste dansere. Da jeg skrev søknaden til Drømmestipendet, var mitt høyeste ønske komme inn ved KHiO. Det er en drøm jeg faktisk lever ut i dag. Jeg tror helt og fast på at dersom en er innstilt på å jobbe hardt og målrettet, kan drømmer gå i oppfyllelse. Jeg kommer til å gi alt for å få en fremgangsrik dansekarriere på nasjonalt og internasjonalt høyeste kunstneriske nivå, sier Erlend.
Fra piano til trikot
I motsetning til mange andre dansere som tar sin første dansetime som smårolling, begynte ikke Erlend å danse før han begynte på videregående.
– Jeg hadde vært pianoelev ved Gjesdal kulturskole i ni år og hadde drevet med friidrett og teater, og jeg tok egentlig en råsjans da jeg begynte på danselinja ved Lundehaugen videregående skole. Det valget ble en personlig suksess og noe jeg definitivt aldri har angret på, sier Erlend.
20-åringen vil på ingen måte si at årene på pianokrakken, friidrettsbanen og teaterscenen er bortkastet. – Jeg har hatt stort utbytte av alt dette. Gjennom pianospillingen fikk jeg rytmeforståelse, friidretten ga meg styrke, utholdenhet og spenst, og teatererfaringen har gjort meg scenevant. Alt dette er egenskaper som har bidratt til å gjøre meg til en bedre danser, sier Erlend.
Drømmestipendet har vært viktig
7. juni sist sommer fikk Erlend overrakt Drømmestipendet på et arrangement i regi av Gjesdal kommune. Begivenheten fant sted i Bærlandshuset, hvor kommunen blant annet hadde invitert medelever og lærere fra danselinja, foreldre og venner. Ordfører Olaug Vervik Bollestad var selvskreven gjest da kommunens stortalent skulle gjøres stas på.
– Det var en koselig og intim begivenhet. Kulturskolen sørget for musikkinnslag og jeg danset solo. Jeg var både stolt og takknemlig for å motta Drømmestipendet. Selv om motivasjonen må komme innenfra, var det utrolig viktig for meg å få stipendet. Det å vite at folk har troen på meg, ga meg en trygghet som jeg har tatt med meg videre. En blir ikke rik av å drive med dette, og det er på ingen måte motivasjonen heller, men å få de ekstra tusenlappene har likevel betydd mye, sier Erlend.
Planen er å bruke stipendet til sommeren.
– Jeg og noen medstudenter har planer om å reise enten til Cannes eller New York for å ta danseklasser. Skal du utvikle deg ytterligere som danser og oppfylle drømmen om å bli en av verdens beste, er det enormt viktig å søke ut internasjonalt og prøve ut flere ulike stiler og koreografer. En danseutdanning med gode karakterer gir ikke automatisk jobb. Du må reise ut, delta på auditioner, vise deg frem og være ydmyk samtidig som koreografene må få se at du er en som vil jobbe hardt og gjøre ditt aller ytterste for å oppnå best mulig resultat. Jeg håper og tror at sommerens utenlandstur vil forberede meg litt på hva som venter etter at bachelorgraden er i boks, og jeg skal ut å søke jobb, sier Erlend Auestad Danielsen.
Tekst: Hege Arstad
(Utlagt: 4. februar 2013)