– Jeg har aldri følt meg så sett som etter at jeg fikk tildelt Drømmestipendet! Hadde jeg visst at jeg skulle få så vanvittig mye ut av denne fantastiske stipendordninga, hadde jeg definitivt gutsa på og søkt tidligere, utbryter Arabbi henrykt. Så ramser hun opp høydepunkt i fleng: Kjempeboosten som meldte seg i det øyeblikket hun fikk vite at Drømmestipendet var i boks. Selve utdelingen. Danseoppdrag for Norsk kulturskoleråd i forbindelse med Lederkonferansen 2023. Inspirerende Drømmehelg på Hamar. 30 000 drømmestipendkroner som skal investeres i dansedrømmen. Og sist, men ikke minst:
Drømmeopplevelsen som fant sted i Bergen 10. november, og som nærmest tok pusten fra henne. Da Arabbi tok turen fra Stavanger, der hun studerer biologisk kjemi ved Universitetet i Stavanger, hadde hun ingen anelse om hva som var i gjære.
– Det eneste jeg visste, var at jeg skulle møte Marita Helen Hansen (prosjektrådgiver i Norsk kulturskoleråd, red.mrk.), for å snakke mer om lidenskapen min for danseformen bharatanatyam samt om drømmene mine. At dagen skulle ende opp med et møte og samarbeid med Ni Grader Nord, som er noen av mine aller største idoler og inspirasjonskilder, hadde jeg aldri trodd. Dette var ikke bare enormt stort for meg. Det var en drøm – som jeg trodde ville forbli en drøm – som gikk i oppfyllelse, sier Arabbi.
Felles bakgrunn og lidenskap = spennende samarbeid
Det norsktamilske bandet Ni Grader Nord har tatt navnet sitt fra breddegraden til Sri Lanka, der foreldrene til både Arabbi og gruppas frontfigurer kommer fra. I likhet mer Arabbi, er musikerne opptatt av å bevare det autentiske i det kunstneriske uttrykket. I motsetning til mye av kulturen som blir importert av vesten – være seg mat eller yoga – er verken den etnisk progressive musikken Ni Grader Nord spiller eller danseformen Arabbi utøver, tilpasset det norske publikummets smak og behag.
– Jeg er stor fan av bandet, og var så starstruck at det nesten var pinlig. Men selv om vi har mye til felles – både med hensyn til bakgrunn og intensjonen i det vi gjør – hadde jeg aldri forventet at de ønsket å innlede et samarbeid med meg, sier Arabbi.
Foruten å bli invitert til releasekonsert til gruppas kommende album på Mikes Corner i Oslo, planlegges det også en promovideo med Arabbi og Ni Grader Nord. I tillegg fikk hun det gjeve oppdraget med å skape en dans til den nyeste singelen til bandet, som skal slippes på sosiale medier.
– Det var også snakk om å bidra på en musikkvideo på nyåret samt være med som danser på en musikkfestival, skjønt dette er fortsatt helt i begynnelsen av planleggingsstadiet. Uansett er de konkrete samarbeidsplanene så utrolig mye mer enn jeg hadde våget å drømme om, at jeg finner faktisk ikke ord, sier Arabbi.
Dans som verktøy for å bekjempe fremmedfrykt
Arabbi er født og oppvokst på østkanten i Oslo. Når hun begynner i første klasse på skolen, meldte foreldrene henne på danseundervisning i bharatanatyam ved Oslo kulturskole. Å si at jentungen falt pladask for den klassiske indiske danseformen, med opprinnelse fra det tamilske kjerneområdet sørøst i India, er en overdrivelse.
– Jeg elsket å danse, men var nok altfor ung til å forstå betydningen av en såpass intrikat danseform. Som barn var jeg dessuten veldig lite opptatt av at bharatanatyam også var en måte å komme i kontakt med de srilankiske røttene mine. Dette endret seg da jeg begynte i sjuende klasse, og fikk en sanglærer som ga meg en tilknytning til kulturen på en helt annen måte, forklarer Arabbi.
Veien har på mange måter blitt til mens Arabbi har gått, eller mer presist: danset. Den reflekterte 22-åringen har mye på hjertet. Hun er stolt over å ha vokst opp i den mest multikulturelle delen av Oslo. Hun har et brennende ønske om å bidra til at barn med minoritetsbakgrunn kan bli kjent med røttene sine gjennom dansen. Ikke minst vil hun bruke dansen for å bekjempe fremmedfrykt.
– Dans leder til innsikt i andre kulturer
– Dans er en unik måte å gi folk innsikt i andre kulturer på. For fremmedfrykt bunner gjerne i uvitenhet. Så det å kunne spre kunnskap gjennom noe så upolitisk som dans, mener jeg både er viktig og et verdifullt virkemiddel for å få vist fram det kulturelle mangfoldet i samfunnet, sier Arabbi.
Hun forteller at den store drømmen hennes, er å skape en interkulturell sektor ved Den Norske Opera, som inkluderer musikk, dans og scenekunst fra alle verdenshjørner. – Men før jeg kommer så langt må jeg få tatt et «arrangetram», som er betegnelsen på en graderingsseremoni til en student som har gjennomgått flere års trening i indisk klassisk musikk og dans forteller Arabbi.
Drømmestipendet endret planene
At Arabbi valgte å gå for en akademisk utdannelse, bunner ifølge henne selv i sunn fornuft. Det betyr på ingen måte at den brennende lidenskapen for dansen har avtatt. Snarere tvert imot.
– Før jeg ble tildelt Drømmestipendet, var planen å ta en master i biologisk kjemi og fortsette å ha dansen som en lidenskapelig bigeskjeft. Men Drømmestipendet har inspirert meg i så stor grad, at jeg mer eller mindre har bestemt meg for å gå all in for dansen. For tildelinga har ikke bare vært en anerkjennelse for meg personlig, den er også en bekreftelse på at det er rom for en såpass smal danseform som bharatanatyam – samt at drømmen min er har en verdi. Og er det én ting det siste halvåret har lært meg, er det at ingen drømmer er for store. Så mastergraden får bare vente, enten til kneet ryker eller jeg blir gammel og grå, avslutter Arabbi leende.
Drømmestipendet 2024 kan nå søkes av ungdom i alderen 18-25 år i 2024. 1,5 millioner kroner skal utdeles, 50 stipendvinnere får 30 000 kroner hver fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Søknadsportalen på drommestipendet.no er åpen fram til 15. november kl. 12.00.
> Søknadsportalen finner du her
Tekst: Hege Arstad
Foto: Marita Helen Hansen (hovedbildet) og Egil Hofsli (dansebildet)
(Publisert: 24. oktober 2023)