Hopp til innhold

Máret Juliánne fikk overraskelsen om Bodø-arrangementet servert under Drømmehelg 2024 på Hamar. Der var mange av årets drømmestipendvinnere samla og finnmarksjenta fikk der vite at hun fikk en Drømmeopplevelse fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Og denne uka skjer det: Hun deltar på konferansen Kulturbæring – Kulturen som driver av bærekraftig samfunn – både som deltaker og utstiller av egne duodjiprodukter.

– På konferansen får jeg lytte til spennende foredrag rundt tema som engasjerer meg. Jeg får møte mange mennesker, knytte kontakter og utvide mitt nettverk innenfor mine interesser for samisk håndverk og kunsthåndverk, sier Máret Juliánne.

Hennes store drøm er å kunne ha muligheten til å holde på med duodji på heltid, å kunne ha friheten og muligheten til å drive med det hun elsker.

– Noe som også står mitt hjerte nært er å bidra til at flere unge skal kunne drive med duodji og synes det er gøy og interessant. Dette også for at duodji skal kunne fortsette å være levende kultur og ikke bare museumsgjenstander. Jeg drømmer om at duodji som håndverk og kunsthåndverk skal kunne utvikle seg, men likevel ha utgangspunkt i det tradisjonelle, sier Máret Juliánne Gaup.

Drømmestipendet 2025 kan søkes nå

Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.

Drømmestipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. For å kunne søke Drømmestipendet 2025, må du være født tidligst 1. januar 1999 og senest 31. desember 2006.

Her er søknadsportalen på drommestipendet.no

Tekst og foto: Egil Hofsli   Publisert: 16. oktober 2024