Hopp til innhold

Og etter at Fabrice har fått summet seg etter sitt drømmetreffmøte med Leif Ove Andsnes, kommer det andre og sterkere ord som uttrykker hvor mye møtet med mesteren betydde for hamargutten:

– Dette var helt supert! Veldig lærerikt. Leif Ove Andsnes er en fantastisk pianist, men han er også en dyktig pedagog. Han korrigerte og rettledet meg på en veldig sympatisk måte, og jeg forsto hva han mente. Jeg er veldig inspirert for å fortsette på veien mot å bli musiker, sier Fabrice, som drømmer seg ei framtid som konsertpianist.

Forlengelse av Drømmestipendet

Drømmetreffet er en forlengelse av Drømmestipendet, stipendordningen som Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping står bak. Drømmestipendet genererer en million kroner årlig fordelt på hundre unge kulturutøvere som hver får 10.000 kroner. Blant de hundre velges så én stipendmottaker ut som årets drømmetreffvinner. Hensikten med Drømmetreffet er å gi en av drømmestipendmottakerne en ekstra dytt på veien mot oppfyllelse av drømmen.

Danseren Guro Elde Paulsen fra Grimstad ble tidenes første drømmetreffvinner i 2012, pianisten Fabrice Bligoud Vestad den andre i 2013. Og som en viktig del av den ekstra dytten fikk Fabrice et møte med Leif Ove Andsnes.

Tommeltotter og venstre hånd

Fabrice Bligoud Vestad begynte å spille klaver da han var seks år og har vært elev ved Hamar kulturskole siden 2007. Der går han fortsatt, og har bulgarske Ivan Ivantchev som lærer. I tillegg er han med i Talentutviklingsprogrammet ved Norges musikkhøgskole, der han har Einar Steen-Nøkleberg som lærer. Fabrice snakker varmt om hvor gode begge disse er. Men å få ha sitt store forbilde som lærer om så bare for én (drømmetreff)dag: det er svært for ung, lovende og ambisiøs pianist fra Hedmark.

– Alle mine forventninger ble innfridd. Jeg fikk mange tips fra Leif Ove, og jeg fikk hans synspunkt på ting jeg selv tok opp med ham. Vi diskuterte øvingsmetoder, bruk av tommeltotter, fordelene med å øve i grupper og viktigheten av å bruke ekstra tid på å trene venstrehånda, sier Fabrice når vi ber ham nevne samtaleemner fra hans møte med mesterens loft i Kalfaret.

Beæret Andsnes

Fabrice hadde forberedt seg på å spille Beethovens femte pianosonate, og den ble utgangspunktet for noen lærerike timer for Fabrice. – Denne sonaten spilte jeg også som ung gutt, erindrer Leif Ove Andsnes når timen er over og de to pianistene avrunder drømmetreffdagen med lunsj. 43-årige Leif Ove sier han trives med å undervise, men at han ikke ser for seg at han vil bli pedagog med faste elever over lang tid.

– Men i blant er det både gøy, spennende og egennyttig å undervise. Det er interessant å se musikalske utfordringer fra en annen synsvinkel enn når jeg selv spiller. Jeg ser et behov for å gi litt videre til yngre musikere, det er jo tradisjonsmusikk vi driver med, og det er viktig i videreføre kunnskap, sier Andsnes. Han sier han ikke nølte da forespørselen om å stille opp som læremester for Fabrice kom:

– At noen har en drøm om å treffe meg, det er jo en ære, og jeg sa ja umiddelbart. Jeg skulle ønske det fantes slike muligheter til å møte musikalske forbilder da jeg var på Fabrices alder. Forbildene var flere, men det fantes ikke noe slikt som Drømmetreffet den gangen. Er litt misunnelig …, sier Andsnes, og røper at han også misunner Fabrice noe annet:

– De lange fingrene! Både Fabrice og Leif Ove ler. Men de enes også om at lange fingre har både fordeler og ulemper, det kan være utfordrende hva gjelder å finne ”rett balanse”.

Ønsker seg utdannelse i Paris

Fabrice dro hjem til Hamar mer inspirert enn noen gang og enda mer motivert for å ta de riktige stegene og legge ned det nødvendige arbeidet for om mulig å nå sitt håret mål, et profesjonelt virke som konsertpianist. I første omgang sikter han seg inn på musikklinja ved Stange videregående skole neste høst. Så håper han at et musikkonservatoriestudium i Paris kan bli neste steg på veien mot pianistdrømmen. Fabrice har fransk mor og derigjennom sterke bånd til Frankrike.

Men før den tid skal ”pianokameratene” Fabrice og Leif Ove møtes igjen, når sistnevnte skal innvie den store konsertsalen i nye Hamar konserthus, på det nyinnkjøpte flygelet. Det skjer 2. februar 2014, og selv om det er rift om billettene til den konserten er Fabrice nærmest garantert en plass i salen.

– Om nødvendig så får du bruke meg som brekkstang, sier Leif Ove smilende, men seriøst: – Si at jeg ikke spiller om du ikke får billett!

Pianokameratene ler, og treffet er endt når Leif Ove sågar har skysset Fabrice tilbake til Bergen sentrum. En drøm har blitt til virkelighet, en virkelighet minst like super som drømmen Fabrice hadde drømt på forhånd.

Tekst: Egil Hofsli

(Utlagt: 19.12.2013)