Hopp til innhold

19 år gammel har Stian Sopp rukket å bli et kjent navn i mjøstraktene. Den talentfulle slagverkeren har rukket mye. Han har hatt flere oppdrag for NRK og Eidsiva, vært fast medlem i Gjøvik Symfoniorkester og medvirket på debutalbumet til Lene Selmer sammen med blant annet Ronni Le Tekrø fra TNT. 2012 ble ikke mindre begivenhetsrikt. Først kom han til finalen i Virtuos, deretter ble han tatt med i Norsk Blåseorkester på anbefaling fra Ole Edvard Antonsen, og i juni ble han så belønnet med Drømmestipendet.

– For meg var det å få Drømmestipendet veldig motiverende. Jeg bruker enormt mye tid på musikken og da er det flott å få bekreftelse på at det du gjør er bra. Som utøvende musiker skal jeg ikke legge skjul på at det var flott med den ekstra oppmerksomheten som fulgte med tildelingen, sier Stian leende.

Vil ta mastergrad på slagverk

Tildelingen av Drømmestipendet fant sted under Gjøvik kunst- og kulturskoles sommeravslutning.  Som en overraskelse under arrangementets avslutning fikk Stian overrakt sjekk og diplom av Torun Skar fra Norsk Tipping, mens kulturskolerektor Aagot Meyer var frempå med blomster. – Det var et fint arrangement med bra stemning. Jeg valgte å spille på xylofon, tredje sats av ”Concertino” av den japanske komponisten Toshiro Maguzumi.

Stian var aldri i tvil om hva han skulle bruke Drømmestipendet på. – Jeg skulle begynne på Toneheim folkehøgskole sist høst, og 10.000 kroner var et kjærkomment bidrag til skolepengene. En stor og viktig del av drømmen min er å ta mastergrad i utøvende slagverk. Jeg skal søke både Norges musikkhøgskole i Oslo, Det Jyske Musikkonservatorium i Århus samt Juilliard i New York, så nå om dagen er jeg veldig fokusert på prøvespillinger, sier Stian.

Spilte med Evelyn Glennie

19-åringen har hatt flere spilleoppdrag i kjølvannet av Drømmestipendet, men det store høydepunktet kom definitivt i august da han som medlem av Norsk Blåseorkester fikk mulighet til å spille med en av verdens mest anerkjente slagverker.

– Evelyn Glennie er en fantastisk musiker. Å få mulighet til å spille med henne i Nidarosdomen under Olavsfestdagene og i Hamar domkirke under Festspillene i Elverum, var stort! Flotte opplevelser som definitivt ga mersmak. Den store drømmen er jo å bli så god på slagverk at jeg, i likhet med Glennie, kan leve av musikken og spille med ulike ensembler i inn- og utland.

Vil hjelpe barn med læringsutfordringer

Mastergrad i slagverk og profesjonell utøver, er to av Stians mål og drømmer. Men den unge slagverkeren bærer også på et par andre drømmer.

– Jeg er realist og vet at det kan være smart å ta en utdanning som gjør at jeg ikke er helt avhengig av min suksess som utøvende musiker. Derfor kan jeg også tenke meg å ta musikkpedagogikk slik at jeg også kan undervise. Sist men ikke minst har jeg veldig lyst til å bruke kompetansen min til å hjelpe barn med læringsutfordringer. Mange barn sliter på skolen og faller utenfor fordi de har pedagogiske utfordringer. Her mener jeg bestemt at det å mestre et musikkinstrument kan ha en stor og avgjørende rolle. De aller, aller fleste har et eller annet i seg som de er gode på. Det finnes masse skigymnas og andre eliteskoler for barn og unge som er god i idrett. Drømmen min er at barn med læringsutfordringer skal få et lignende tilbud innen musikk. Dette er noe jeg har tenkt mye på og som jeg virkelig brenner for, avslutter drømmestipendmottaker Stian Sopp.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 29. januar 2013)