Hopp til innhold

Fem år har gått siden tolvårige Joakim begynte å spille fiolin ved Trondheim kommunale kulturskole. Siden den gang har han imponert flere og flere med sin enorme innlevelse og sitt store talent. Det har utvilsomt vært et begivenhetsrikt år for drømmestipendmottakeren.  Spilleoppdragene har vært mange, og Joakim er ikke i tvil om at Drømmestipendet har betydd mye.

– Jeg synes det var veldig morsomt å få Drømmestipendet. At noen synes jeg er så flink at jeg fortjener et stipend, virker veldig motiverende i forhold til det å øve mer. Den store drømmen min er å spille solist med Berlinerfilharmonikerne. Berlin er mitt store mål og noe jeg har veldig, veldig lyst til. Drømmen er nok et stykke unna, men jeg føler meg nærmere i dag enn for ett år siden, sier Joakim offensivt.

Spilte med idolet

Drømmestipendet fikk unggutten overrakt på Trondheim kommunale kulturskoles sommeravslutning i juni i fjor. Da fikk Joakim også mulighet til å spille ”Bachs dobbeltkonsert” med Arve Tellefsen.

– Det var kjempemorsomt. Arve Tellefsen er mitt store idol, og jeg håper at jeg en dag skal bli like flink som ham, sier Joakim. Beundringen er åpenbart gjensidig. Tellefsen hørte Joakim for første gang i 2011 under Vinterspillene på Røros, og ble så imponert at han plukket ut den unge fiolinisten til å være med og spille på han egen Oslo kammermusikkfestival i august i fjor.

Sommerkurs i Kristiansand

Joakim er veldig klar på hva som må til dersom han skal oppnå sin store drøm.

– Dersom jeg skal nå målet om å spille i Berlin trenger jeg å øve masse og reise på kurs og mesterklasser så jeg får utviklet meg som fiolinist. Noe av Drømmestipendet gikk med i sommer da jeg deltok på Kristiansand Sommersymfoni, som er et ukelangt kurs for musikkinteressert ungdom. Vi hadde spilletimer og jobbet med ulike prosjekter. Kjempemorsomt og absolutt noe jeg har lyst til å gjøre mer av. Noe av pengene har jeg brukt på ny bue, og noe har jeg spart. Det koster å reise rundt på spilleoppdrag, og Drømmestipendet har vært et flott bidrag til reisekassa.

Ettertraktet

Mye har skjedd siden Joakim mottok Drømmestipendet i fjor. Faktisk har henvendelsene vært så mange at han har måttet takke nei til en del. I tillegg til Oslo Kammermusikkfestival har han blant annet opptrådt på Kammermusikk i Stavern, spilt konsert i Eysteinkirken på Dovrefjell, spilt sammen med Arve Tellefsen på talkshowet ”Lindmo” på NRK og vært solist på Adresseavisen og Trondheim Symfoniorkesters nyttårskonsert i Olavshallen.

– Det har vært hektisk, men veldig morsomt og inspirerende, sier Joakim, som også finner tid til å spille fotball, gå på ski og være sammen med venner mellom øving, skolearbeid og spilleoppdrag.

Dersom du googler Joakim Røbergshagen, får du opp nesten 300 treff. Ikke verst for en som nettopp har fylt tolv år, og som knapt har begynt på musikkarrieren. Joakim har fått mye oppmerksomhet i media, både etter at han mottok Drømmestipendet og etter at han stakk av med den gjeve tittelen Årets musiker i Ungdommens musikkmesterskap 2012, som tidenes yngste. Noen kjendisstatus vil han derimot ikke påberope seg.

– Jeg blir ikke akkurat gjenkjent på gata, avslutter den svært så jordnære Joakim Røbergshagen.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 30. januar 2013)