Hopp til innhold

– Drømmestipendet har betydd veldig mye. Oppmerksomheten rundt tildelingen har bidratt til at Beerfish har blitt satt på kartet, og som filmskaper er det nå mye lettere å få tak i folk til å lage film. Drømmestipendet er et synlig bevis på at folk med innsikt i filmfaget faktisk har tro på deg, og at du ikke er helt på jordet, sier 17-årige Edvard.

Beerfish Motion Pictures er et lite filmselskap med base i Vesterålen. Mannskapet bak kamera består foruten Edvard av Ivar Andreas Waage Johansen, som for øvrig mottok Drømmestipendet i 2009. – Vi fungerer veldig godt sammen, og har utviklet oss mye siden vi startet for tre år siden. At vi begge nå har fått tildelt Drømmestipendet, er veldig moro og en stor inspirasjon til å fortsette arbeidet, sier Edvard.

Lagde kortfilm i Oslo

I mai tok Edvard turen til Oslo sammen med drømmestipendmottaker Lina Taule Fjørtoft fra Bergen og Elise Tunstrøm fra Hof. Der laget han kortfilmen «Dag med drømmedama» med skuespiller og juryleder Mari Maurstad.

– Det var en veldig fin, ny og spennende opplevelse. Jeg reiste så å si uforberedt til Oslo med kameraet i ryggsekken for å lage en film om det å drømme. Lina og Elise var veldig flotte å jobbe med, og Mari Maurstad ga flere gode råd som jeg kommer til å ta med meg videre. En ting er i hvert fall sikkert; skal drømmen gå i oppfyllelse, må en være strukturert, jobbe målbevisst, og aldri gi opp. Jeg er veldig klar for å gjøre det som kreves for at filmskaperdrømmen skal bli virkelighet, sier 17-åringen.

Prisdryss

Drømmestipendet fikk Edvard overrakt under et kommunestyre i Øksnes. – Jeg mottok sjekk, diplom og blomster, og i retur fortalte jeg litt om hva jeg hadde gjort. I tillegg takket jeg selvsagt regionrådet for nominasjonen, og ikke minst for at de legger ting til rette for unge kulturutøvere gjennom mange flotte kulturarrangement. Jeg tror de satte pris på at jeg tok ordet, og at jeg på den måten viste at jeg var veldig motivert til å stå på videre, sier Edvard.

Guttene bak Beerfish er begge unge, men har allerede rukket å få mye erfaring i filmbransjen. I løpet av det snart tre år lange samarbeidet har de innkassert flere førstepriser. – En av målsettingene har vært å levere minst ett bidrag til Laterna Magica, som er en regional filmfestival for barn og unge i Vesterålen i slutten av november, forklarer Edvard.

Det har resultert i intet mindre enn tre førstepriser. Nylig mottok de dessuten førstepremien for beste film på TILT kortfilmfestival i Oslo med filmen «Tre menn om ei ku».

Nærmere drømmen i dag

Det er fire år siden Edvard for alvor ble bitt av filmskaperdrømmen under en workshop i ungdomsskolen. Ambisjonsnivået er hevet betraktelig siden den gang. – Den store drømmen er å bli filmregissør og manusforfatter. Å lage noe som påvirker folk, å få dem til å tenke nytt og annerledes. Målet er å nå ut til et stort publikum både nasjonalt og internasjonalt.

Føler du at du at Drømmestipendet har ført deg nærmere målet?

– Absolutt. I tillegg til å få oppmerksomhet rundt det jeg driver med, har stipendet medført at jeg har fått kjøpt meg utstyr til å lage film. Drømmestipendet har også gitt meg bekreftelse på at drømmer kan realiseres, og fått meg til å tenke på hva jeg skal gjøre i forhold til videre utdanning.

Og hva er planen?

– Jeg har veldig lyst til å søke meg inn på Danvik folkehøgskole i Drammen, hvor de har en bra filmlinje. Men det ligger litt frem i tid, i og med at jeg fortsatt har halvannet år igjen på Sortland vgs. Akkurat nå er det fullt fokus på Amandus 2012, hvor vi håper å stille med et bidrag som går helt til topps. Jeg må få benytte anledningen til å takke Ivar for et godt samarbeid. Jeg ser virkelig frem til fortsettelsen av samarbeidet, avslutter drømmestipendmottaker Edvard Arntzen Karijord.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 15.12.2011)