Hopp til innhold

– Musikken er mitt liv og min store lidenskap. Den betyr egentlig alt. Å få tildelt Drømmestipendet var en kjempeære og har gitt meg mange nye opplevelser og muligheter, sier 15-årige Vivian Louise Tsui.

Det har gått åtte måneder siden den ambisiøse oslojenta ble overrakt Drømmestipendet på den nasjonale markeringen i Litteraturhuset i Oslo. Opplevelsen sitter derimot fortsatt friskt i minnet. – Det var et flott arrangement med masse folk. Etter at jeg hadde mottatt blomster, diplom og sjekk, fikk jeg dessuten mulighet til å spille ”Revolusjonsetyden” av Chopin. Å dele spillegleden og musikken med andre er en stor grunn til at jeg satser alt på å bli utøvende profesjonell pianist. Jeg nyter virkelig hvert eneste sekund jeg spiller for publikum, og tenker at jeg en dag skal kunne leve av dette.

Jobber hardt og målrettet

Vivian Louise begynte å spille piano da hun var seks år gammel, og får undervisning ved Oslo musikk- og kulturskole samt Barratt Due musikkinstitutt. Hun har også vært del av talentutviklingsprogrammet Unge musikere ved Norges musikkhøgskole.

– Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har ønsket å bli noe annet enn utøvende musiker, og jeg jobber veldig hardt og målrettet for at drømmen skal gå i oppfyllelse. Det meste av fritiden min går nok til øving og skolearbeid, men på søndager er det spillefri sone hjemme. Ikke fordi jeg vil, men fordi naboen har bedt om ro, sier Vivian Louise leende.

Drømmestipendet ga nye muligheter

Hun er ikke i tvil om at Drømmestipendet har ført henne flere steg i retning musikerdrømmen. – Jeg har hatt stort utbytte av Drømmestipendet og føler at jeg er mye nærmere drømmen i dag enn for åtte måneder siden. Takket være drømmestipendet gikk en del av drømmen i oppfyllelse da jeg i sommer endelig fikk mulighet til å ta mesterklasser med Martha Argerich og Menahem Pressler i Sveits, sier hun.

Å reise til Sveits var en drøm Vivian Louise hadde båret på lenge, og turen til alpelandet innfridde på alle mulige måter. – Det var en utrolig spennende og veldig lærerik uke. Jeg dro hjem med kofferten full av opplevelser og erfaringer jeg har dratt stor nytte av senere. Å få mulighet til å ta mesterklasser med store pianister er veldig viktig både i forhold til inspirasjonen og den musikalske utviklingen, og jeg er utrolig takknemlig for at Drømmestipendet gjorde det økonomisk mulig for meg å ta denne turen.

Flere spilleoppdrag        

Vivian Louises talent og ferdigheter har ikke gått upåaktet hen. Hun har vært solist og kammermusiker ved flere store konserter og arrangementer de siste årene. Oppmerksomheten rundt tildelingen av Drømmestipendet har ført til flere henvendelser og spilleoppdrag for den unge pianisten.

– Alt i alt har jeg nok f&araring;tt flere oppdrag i kjølvannet av Drømmestipendet. Jeg har også spilt på arrangement som Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping har stått som arrangør av, sier Vivian Louise.

Det gjeveste spilleoppdraget for Vivian Louise i 2012 var nok Desembertoner – Nordeas julekonsert i Oslo domkirke, som ble sendt på TV 2 påfølgende dag. Arrangøren kunne by publikum på musikkopplevelser av blant annet Magne Furuholmen, Donkeyboy, Envy, Kari Bremnes – og Vivian Louise Tsui, som stilte sammen med en cellist, og framførte ”Ave Maria” fra Schubert.

– Kjempestort og veldig gøy. Jeg fikk til og med en prat med stjernene backstage, men det var selvsagt musikken og fremførelsen som var mitt hovedfokus.

Vivian Louise tillater seg å suge på karamellen en stund, men den jordnære jenta tar på ingen måte av. – Jeg nyter øyeblikkene, men er fullstendig klar over at jeg må fortsette å jobbe hardt dersom drømmen om å leve av musikken skal bli en realitet. Drømmestipendet har inspirert meg til å stå på videre, avslutter Vivian Louise Tsui.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 28. januar 2013)