En forutsetning for å inspirere andre, er at du selv er inspirert. Cameron fikk inspirasjonspåfyll da sambygdingen Cato Osaland mottok Drømmestipendet i 2014. Cameron vet derfor utmerket godt at anerkjennelsen som ligger i tildelingen er en inspirasjonskilde som også kan komme andre til gode.
– Det var egentlig Cato som fikk meg til å begynne med foto da jeg gikk førsteåret på videregående skole. Han lærte meg å fokusere gleden og nytten ved det å fotografere, framfor å henge meg opp i det tekniske. I det øyeblikket jeg tok utgangspunkt i hva jeg hadde lyst til å lage med det utstyret jeg hadde til disposisjon, istedenfor å begrense meg selv ved å starte et prosjekt med hva jeg skulle forsøke å få til, ble jeg mye mer kreativ. Da Cato mottok Drømmestipendet, var det derfor en stor inspirasjon for meg. Nå håper jeg at min drømmestipendstatus kan gjøre det samme for andre, og at unge fotoentusiaster ser at en kan skape gode bilder uten å ha tilgang på kjempedyre tekniske hjelpemidler, sier Cameron.
Gulrot og pisk
For Cameron er fotokunst mye mer enn å fange øyeblikket med kameralinsen. Det handler vel så mye om å flytte, fjerne, formere og tillegge elementer til bilder han har tatt.
– Å manipulere bilder på måter som får frem farger og nyanser på nye og spennende måter er noe av det jeg opplever som mest interessant, sier Cameron.
I tillegg til ham ble også Gjesdal kommunes andre drømmestipendnominerte i 2017, teatereleven Marianne Høgemark Jacobsen, også tildelt stipend. 18. mai i fjor ble begge hedret med en egen forestilling i regi av kulturskolen i amfiet på Bærlandshuset.
– Det var et veldig flott arrangement der vi i tillegg til å få overrakt Drømmestipendet, også fikk vist fram arbeidet vårt. Selv valgte jeg å vise fram utvalgte bilder med en PowerPoint-presentasjon samt at jeg også fortalte litt om bildene, sier Cameron, som også har solgt noen bestillingsverk.
Cameron Daravi har brukt mye av fritiden sin for å komme på det nivået han er i dag. At han en dag skulle bli så dyktig at han kunne tilføye Drømmestipendet på cv-en, har vært en motivasjonsfaktor. Han har imidlertid ingen planer om å hvile på laurbærene nå som Drømmestipendet er i boks.
– Selv om Drømmestipendet var et delmål, er det viktig å sette seg nye mål. For meg fungerer derfor Drømmestipendet som både gulrot og pisk. En påskjønnelse for alt arbeidet jeg har lagt ned, men som også dytter meg framover.
Følger drømmen via Trondheim
Høsten 2017 meldte Cameron flytting til Trondheim der han tilbringer dagene som dedikert elev ved Norsk Fotofagskole. Tida der fotokunst var å anse som en fritidsyssel, er med andre ord et tilbakelagt stadium. Nå er lidenskapen en fulltidsbeskjeftigelse med et definert mål: Å gjøre lidenskap til levebrød.
– Jeg stortrives med studiene. Fram til jeg flyttet til Trondheim var jeg selvlært, så det å få undervisning i fotokunst er helt nytt for meg. Når skoledagene er fylt med det jeg elsker å gjøre aller mest, føles det på mange måter som et friår – et temmelig dyrt friår – der drømmestipendkronene har kommet veldig godt med, sier Cameron leende.
I utgangspunktet er planen å bli ett år i Trondheim. Veien videre er ikke helt bestemt, skjønt 20-åringen er fast bestemt på å følge drømmen. – Planen er å ta med meg det jeg har lært innen fotografi og fotoredigering over til filmproduksjon, og da blir neste steg muligens filmskole i Danmark. Jeg har også veldig lyst til å få satt sammen en utstilling på et samtidsmuseum eller galleri. Uansett har Drømmestipendet gitt næring til drømmen og jeg er mer tent enn noen gang på å lære mer, inspirere andre og bli så god at jeg kan gjøre lidenskapen for fotokunst til levebrød, avslutter Cameron Daravi.
Tekst: Hege Arstad Foto: Privat (Utlagt: 24. januar 2018)