
– Å bli tildelt Drømmestipendet er en ære og veldig inspirerende. Dels fordi det betyr at en jury mener at tekstene mine er viktige, men også fordi det betyr at folk heier på meg og har troa på drømmen min, sier Io. Til daglig er 24-åringen å finne i Oslo der hun forfølger skrivedrømmen på manusstudiet ved høgskolen Kristiania.
Selv om studiene og skrivinga er førsteprioritet, må hun også jobbe som barista og bartender for å få budsjettet til å gå opp. 30 000 drømmestipendkroner kommer svært godt med.
– Dyrtiden har gått hardt utover oppsparte midler, så Drømmestipendet kom virkelig i grevens tid. Jeg må nok fortsatt jobbe ved siden av studiene, men stipendtildelingen gjør at jeg kan fylle opp sparekontoen, senke skuldrene og prioritere skrivinga mer, sier Io.
Stas å få overrakt Drømmestipendet i hjembyen
Torsdag 10. april var Io tilbake i Porsgrunn, dit familien flyttet da hun var sju år. I Porsgrunn var det duket for storstilt drømmestipendutdeling i Rådhuset, i forbindelse med et bystyremøte. Der vanket det både blomster, diplom og symbolsk sjekk – samt taler fra blant annet ordfører Janicke Andreassen og virksomhetsleder Elin Aas ved Porsgrunn kulturskole.
– Arrangementet var mye større enn jeg trodde på forhånd. Jeg ble litt satt ut av alle de flotte talene, men det var det stort å få overrakt Drømmestipendet på et så fint arrangement, sier Io, som høstet stående applaus etter framføring av selvskrevet tekst.
– Siden hele bystyret var til stede, valgte jeg en politisk ladet tekst. Kall det gjerne et indirekte stikk rettet mot store deler av forsamlingen, sier Io leende, og konstaterer at teksten tilsynelatende ble godt mottatt av de aller fleste i salen.
Nyter fortsatt godt av kulturskolegangen
Io har forfattet tekster siden hun knakk lese- og skrivekoden. På veien gjennom et ungt liv har hun imidlertid gått via dans, visuell kunst og pianoundervisning ved Porsgrunn kulturskole, til dramalinja ved Skien videregående skole og Romerike folkehøgskole.
– Jeg hadde mange flotte år i kulturskolen, selv om jeg visste at jeg aldri kom til å bli verken danser eller pianist. I tillegg til selve undervisningen, mange sceneopptredener samt det å ha det gøy sammen med likesinnete, lærte jeg også hvordan en jobber kollektivt mot et felles mål. Ikke minst fikk jeg forståelse for verdien som ligger i det å øve for å bli god i noe. Dette er egenskaper som jeg fortsatt nyter godt av, forklarer Io.
Det beste fra to verdener
Etter året på folkehøgskole flyttet Io til Oslo, der hun livnærte seg som bartender og barnehageassistent. I likhet med mange andre jevnaldrende var hun usikker på veien videre. Men så finner Io studiet som fjerner enhver tvil.
– Pennen har alltid vært en forlengelse av meg selv. Et fristed, der jeg kan la frustrasjon rundt tematikk som opptar meg, få fritt utløp. Men det kjentes lenge usikkert å satse på et liv som forfatter. Så da jeg fant manusstudiet ved Kristiania – der jeg kan kombinere lidenskapene for både film, teater og skriving – var det som å komme hjem. At jeg ble én av 50 drømmestipendvinnere halvannet år senere, ble en bekreftelse på at valget var riktig, og at jeg befinner meg på helt rett sted, sier Io.
Drømmen
Med tildelinga av Drømmestipendet har ikke Io bare fått bekreftelse på at hun har en god penn. For henne understreker tildelingen viktigheten av fortsatt å bruke pennen for å utgjøre en forskjell. For er det én ting som virkelig bekymrer den samfunnsengasjerte drømmestipendvinneren, er det den stadig økende skjermbruken blant sine jevnaldrende og den oppvoksende generasjonen.
– Den ultimate drømmen er å leve ene og alene av skrivinga. En stor og viktig del av denne drømmen, er å gjøre skriving hipt igjen. Vi lever dessverre i en tid der veldig mange i min generasjon ikke kjenner til liv uten smarttelefoner. Dette resulterer i altfor mye skjermbruk og veldig mye snakk rett i kamera. Smarttelefonene kontrollerer oss i altfor stor grad og algoritmene sender oss rett inn i ekkokammer der vi blir konstant matet med vårt eget narrativ, sier Io.
– Vi svever på en sky av feil- og desinformasjon og skriver mindre og mindre selv. Dersom vi ikke får redusert skjermbruken, er jeg oppriktig redd for at det skrevne ord – og dermed en viktig samfunnspilar – kan forsvinne. Derfor er det utrolig viktig at skrivende, unge mennesker kan søke på Drømmestipendet. For faktum er at det blir færre og færre av oss, og vi trenger all den støtten vi kan få, avslutter Io Cappelen Smith.
> Se Ios søknad om Drømmestipendet 2025
Drømmestipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse samt bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.
Tekst: Hege Arstad Foto: privat
Publisert: 22. april 2025