Hopp til innhold

– Det å få en anerkjennelse som Drømmestipendet når en er på vei ut i en frilanstilværelse, betyr enormt mye! Første tanken som slo meg da Drømmestipendet var et faktum, var «dette kan faktisk gå.» Å skape noe fra bunnen av tar tid. Og husleien skal betales, selv om mulighetene som dukker opp ikke nødvendigvis gir økonomisk avkastning der og da. For meg er det ingen tvil; det økonomiske aspektet ved Drømmestipendet er også svært viktig, sier Brita.

Drømmen som ikke lot seg undertrykke

Brita er født og oppvokst på Stord. Hun var tidlig aktiv som både korsanger og danseelev, før hun ble bitt av teaterbasillen. Men så mye som hun enn elsket å utfolde seg på scenen, falt valget likevel på lektorutdanning etter videregående skole. Teaterdrømmen lot seg imidlertid ikke undertrykke.

Dermed droppet Brita lektorstudiene til fordel for en toårig musikkteaterutdanning ved Bårdar Akademiet, etterfulgt av ettårsstudiet Kommersiell formidling ved samme skole.

– At det tok såpass lang tid før jeg valgte å satse på teater, handlet mye om at jeg ikke trodde at hobbyen min kunne være en karrierevei. Én ting er å drive med noe på fritiden, noe helt annet å kunne livnære seg av det. Derfor var det svært få som visste at jeg søkte musikkteaterstudier. Men at valget jeg foretok var riktig, ble ytterligere bekreftet med tildelinga av Drømmestipendet, sier Brita.

Stipendoverrekkelse der frøet til teaterdrømmen ble sådd

I dag er 24-åringen ferdig med studiene og bosatt i Oslo. I tillegg til å jobbe med egne prosjekt, livnærer hun seg også som frilansskuespiller. Da Oslo Fringe Festival 2022 gikk av stabelen, medvirket Brita i to forestillinger. Hun ble også kåret til «Beste kvinnelige skuespiller/artist for sin fremdragende prestasjon i forestillingen «Kva tid», av og med Brita Angeltveit.

Den driftige frilanseren har ikke glemt hvor frøet til teaterdrømmen ble sådd. Derfor var gleden stor da hun tok turen hjem for å få overrakt Drømmestipendet under Stord Teaterfestival i mars 2023.

– Det var mye takket være denne festivalen at lidenskapen min for teater, musikal og skuespillerkunsten ble vekket. Det å få overrakt Drømmestipendet nettopp her, var stor stas. Det var også kjekt å opptre og vise ungdom at en kan våge å drømme stort og oppnå mye, selv om en er fra et lite sted, sier Brita.

Drømmehelg inspirerte

Når vi prater med Brita, er hun fortsatt høyt oppe etter Drømmehelga som gikk av stabelen på Hamar nå i oktober. Der fikk hun innholdsrike dager med inspirerende foredrag, skapende aktiviteter, kunstneriske innslag og gallamiddag. Ikke minst fikk hun mulighet til å møte andre drømmestipendvinnere.

– Det var fullt program med mange interessante foredrag og flotte kulturelle innslag. Høydepunktet var nok likevel det å bli kjent med dyktige og spennende kulturutøvere på tvers av ulike kunstformer. Så ja, helgen var utrolig hyggelig og veldig inspirerende, sier Brita.

– Teateret viktigere enn noen gang

Teaterdrømmen til Brita er på ingen måte en enakter. For det handler om langt mer enn å lande roller og utøve skuespillerkunsten på små og store teaterscener. Det handler om å skape teaterforestillinger som både underholder, utfordrer og engasjerer. Som får folk til å le og gråte. Og som bringer folk sammen.

– Vi lever i en tid der mye av underholdningen konsumeres sittende alene foran skjermer. Derfor mener jeg at teateret er viktigere enn noen gang, både som arena for scenekunst og møteplass. Den store drømmen min er derfor å skape forestillinger som får folk bort fra skjermene og inn i teatrene. Der de kan bli underholdt og engasjert i lag med andre. For å få til dette, må teateret være tilgjengelig – uavhengig om du bor i by eller bygd. For å gjøre teateret relevant for folk, må det skapes forestillinger som er nyskapende og som tar for seg samfunnsaktuelle tema, forklarer Brita.

Hun er glad for at Drømmestipendet også vektlegger drømmene til kandidatene. – Det som er så flott med drømmestipendet, er at en kan få anerkjennelse og økonomisk støtte uten å ha en velfylt cv å vise til. Når drømmene også teller, får man vist at en virkelig brenner for dette og vil noe, avslutter Brita Angeltveit.

Drømmestipendet 2024 kan nå søkes av ungdom i alderen 18-25 år i 2024. 1,5 millioner kroner skal utdeles, 50 stipendvinnere får 30 000 kroner hver fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Søknadsportalen på drommestipendet.no er åpen fram til 15. november kl. 12.00.

Søknadsportalen finner du her

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat

(Publisert: 20. oktober 2023)