Hopp til innhold

Sakib Saboor og bilder fra hans "Flettet minner"-prosjekt.

– Drømmestipendet var en flott anerkjennelse som virkelig boosta lysten til å satse på fotokunsten i enda større grad, sier Sakib. For ved siden av jobben som frilansfotograf og utøvende kunstner, har han også en 60 prosent-stilling som kommunikasjonsrådgiver i TrAP (Transcultural Arts Productions, red.mrk.) i Oslo.

– Jeg trives veldig godt i jobben som kulturarbeider, og har funnet en balanse der jeg kan utøve begge yrkene uten at det ene går på bekostning av det andre. Men den store drømmen er å leve av foto på fulltid, så for meg fungerer også Drømmestipendet som en dytt til å ta steget helt ut, sier Sakib.

Dannelsesreisen

Sakib er født og oppvokst i Tønsberg, men tilbrakte sju år i Pakistan, som besteforeldrene emigrerte fra på 1970-tallet. For Sakib ble det som først fortonte seg som et kultursjokk for en ni år gammel gutt, en dannelsesreise som fortsatt gjenspeiler seg i hans daglige virke.

– Jeg snakket urdu, men kunne verken lese eller skrive på språket. Skolesystemet var dessuten veldig annerledes enn det jeg var vant med i Norge. Det gikk litt tid før jeg fant meg til rette. I dag ser jeg årene i Punjab som en fin og viktig erfaring. Jeg ble kjent med røttene mine. Den pakistanske kulturen og tradisjonene har gitt meg et mye større perspektiv. Dette er kunnskap jeg bruker både i fotokunsten og jobben som kulturarbeider, sier Sakib.

Ønsker å bli rollemodellen han selv manglet

Sakib har vært en ivrig hobbyfotograf siden han var pur ung. Da han fylte 16, sto speilreflekskamera øverst på ønskelista. Med det nye kameraet i hånd, skjøt interessen for fotofaget fart. Tanken på å bli fotograf på fulltid, var imidlertid ikke et tema.

– Fram til jeg fikk mitt første fotooppdrag som 18-åring, trodde jeg ikke at fotokunsten var et yrke jeg kunne leve av. Dette bunnet nok mye i manglende forbilder, da jeg ikke kjente noen med min bakgrunn som var utøvende kunstnere. Planen var dessuten å bli lege. Den planen ble skrinlagt da jeg strøk i kjemi, sier Sakib leende, før han straks blir alvorlig igjen.

– Drømmen er å bruke fotokunsten til å belyse tabubelagt tematikk. Som både overrasker og utfordrer, åpner samtaler og bygger broer. En viktig del av denne drømmen, er å bli rollemodellen jeg selv manglet. Jeg vil skape kunst som unge med flerkulturell bakgrunn kan relatere til, bli inspirert av. Vise at en profesjonell karriere som kunst- og kulturutøver er en reell mulighet – uansett bakgrunn, sier Sakib.

Bygger opp porteføljen

Da legestudiet gikk i vasken, bestemte Sakib seg for å ta et friår for å teste ut ulike retninger innenfor fotofaget. Han landet på bachelorløpet i digital markedsføring med spesialisering innen fotojournalstikk ved Høyskolen Kristiania. I løpet av de neste årene påtok Sakib seg alt fra fotojournalistiske oppdrag til event- og produktfotograf.

I tillegg jobber han med egne kunstprosjekt. Det har resultert i deltakelse på flere gruppeutstillinger på blant annet Interkulturelt Museum (Oslo Museum, red.mrk.), Oslo Negativ, Kunsthall Oslo og Fotogalleriet. Porteføljen begynner å bli velfylt.

– Jeg har jo en liten drøm om å studere ved KHiO (Kunsthøgskolen i Oslo, red.mrk.), og da er det viktig å få bygd opp porteføljen. Om jeg kommer til å søke, er en annen sak. Uansett ble Drømmestipendet en bekreftelse som boosta troa på at KHiO er en mulighet, sier Sakib.

Drømmestipendet igangsatte kunstprosjekt

I dag jobber Sakib intenst med fotoprosjektet «Flettet minner», som blir en del av ei gruppeutstilling ved Fotografiens Hus i april 2025. Materialet til denne utstillinga begynte som et analogt eksperiment. Sakib legger gamle og nye kameraruller oppå hverandre. Resultatet av fremkallingen blir en slags fotografisk mosaikk, der publikum kan ta del i en visuell reise i kunstnerens liv.

– Kort fortalt bunner «Flettet minner» i et ønske om å utforske identiteten min, og skape en fotoutstilling som gjenspeiler de kulturene og subkulturene som utgjør meg som person, forklarer Sakib. Prosjektet hadde befunnet seg på planleggingsstadiet en god stund, men med drømmestipendkronene fikk 25-åringen midler til å sette planene ut i live.

– Dette er et dyrt og tidkrevende prosjekt, der jeg ikke ser resultatet før sluttproduktet foreligger. Så ja, Drømmestipendet var helt avgjørende for igangsettelsen – i tillegg til at jeg endelig fikk kjøpt meg en ny skanner, sier Sakib.

Realiserer gjerne deldrøm i Tønsberg

Siste helga i september var Sakib med på Drømmehelg på Hamar. Til dette arrangementet inviteres alle årets drømmestipendvinnere. Det ble ei helg som gjorde dypt inntrykk.

– Arrangementet var nydelig. Alt fra møtet med de andre stipendvinnerne til underholdningen og de spennende foredragene, var utrolig inspirerende. Ikke minst ble jeg veldig imponert over det kunstneriske mangfoldet, noe som understreket viktigheten av at det fins en ordning som Drømmestipendet, sier Sakib, som er glad for at tildelinga har gitt ham mulighet til å kaste glans over hjembyen.

– Jeg har bodd noen år i Oslo nå, men er veldig stolt over å ha vokst opp i en by som Tønsberg. Det å representere hjembyen min i kraft av Drømmestipendet og fotokunsten, er stor stas og viktig for meg. En del av drømmen min innebærer også å holde fotokunstverksted for barn og unge. Jeg tar mer enn gjerne turen til Tønsberg for å realisere den deldrømmen, avslutter Sakib Saboor.

Drømmestipendet 2025 kan søkes nå

Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.

Drømmestipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. For å kunne søke Drømmestipendet 2025, må du være født tidligst 1. januar 1999 og senest 31. desember 2006.

Her er søknadsportalen på drommestipendet.no

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   Publisert: 23. oktober 2024