Hopp til innhold

Med fast ansettelse i Luftforsvarets musikkorps har Erlend Aagaard-Nilsens drøm om å leve av musikken gått i oppfyllelse. Nå drømmer drømmestipendmottakeren fra 2004 om å gi ut solo-cd.

– Da jeg skrev søknaden til Drømmestipendet hadde jeg en veldig klar formening om hva den store drømmen var. Jeg ønsket å satse på musikken, utvikle meg som trompetist, spille på et høyt nivå med fast ansettelse i et ensemble, og på den måten leve ene og alene av musikken. Jeg har oppnådd det meste jeg drømte om som 16-åring, sier Erlend.

25-åringen fra Radøy i Hordaland kommer fra en langt over gjennomsnittelig musikkinteressert familie, hvor alle seks familiemedlemmene er svært aktive i det lokale musikkmiljøet. Selv begynte Erlend å spille kornett som tiåring ved Manger Skulemusikklag og deretter ved Radøy kulturskule, før han i 2004 begynte å studere trompet ved talentutviklingsprogrammet ”Unge Musikere” ved Griegakademiet. Han har spilt i en rekke brassband, blant annet Radøy Brassband, elitekorpset Manager Musikklag og Nasjonalt Ungdomsbrassband.

Springbrett

Mye har definitivt skjedd siden Erlend mottok Drømmestipendet for ni år siden. I 2005 vant han NM for solister klasse 2, og året etter tok han hjem førsteprisen i åpen klasse. I 2007 ble han nordisk mester for solister, og i 2011 gikk Manager Musikklag helt til topps i EM for brassband i Montreux i Sveits. Erlend har dessuten vunnet solistprisen i Siddis Brass i Stavanger tre år på rad. Hattrick. Innertier. Igjen. Vi kunne ha fortsatt. Merittlisten begynner nemlig å bli temmelig lang.

– Ja, jeg har oppnådd mye. Men det har på ingen måte kommet av seg selv. Jeg har lagt ned kolossalt mange timer med øving for å oppnå det jeg har gjort, sier Erlend.

At Drømmestipendet har vært viktig for karrieren, er ikke trompetisten i tvil om. Jeg har mye å takke Drømmestipendet for. Tildelingen ga meg selvtillitt og tro på at drømmen om å bli profesjonell musiker faktisk var en mulighet og ikke bare en guttedrøm. Drømmestipendet var også et springbrett og en døråpner for mange muligheter i form av eksponering og solistoppdrag. Blant annet fikk jeg mulighet til å være solist ved Nyttårskonserten ”Godt musikkår” til NRK. Det var en flott opplevelse, som ga mersmak og ytterligere motivasjon til å jobbe hardt og målrettet. Det er ikke sikkert jeg hadde vært der jeg er i dag, dersom jeg ikke hadde fått Drømmestipendet, og jeg synes det er kjempeflott at stipendordningen lever i beste velgående, slik at andre unge kulturutøvere kan få støtte og inspirasjon til å forfølge drømmen sin, sier Erlend.

Ny drøm

Stedet hvor Erlend er i dag, er Trondheim og Luftforsvarets musikkorps. Etter tre år med musikkstudier ved Griegakademiet samt et helvt år ved Royal Manchester College of Music, fikk han fast ansettelse i et profesjonelt ensemble. Drømmen han skisserte i søknaden til Drømmestipendet for drøyt ni år siden har gått i oppfyllelse. 25-åringen stortrives. Livet smiler Så. Hva nå? Hvor er han om fem år?

– Da har jeg forhåpentligvis gitt ut en solo-cd. Det er viktig å sette seg nye mål selv om jeg har oppnådd en drøm jeg har båret på så lenge jeg kan huske. Jeg har alltid lyst til å bli bedre, og neste naturlig steg på veien er å få utgitt en cd. Alt repertoaret er på plass, men det er krevende i forhold til kostnader. Når det er sagt har jeg stor tro på at også den drømmen går i oppfyllelse, avslutter Erlend Aagaard-Nilsen. Yrke: profesjonell musiker.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 2. september 2013)