Hopp til innhold

Gitaristen Jonas Hald (født 1999), illustratøren/animatøren Halvor Hustveit Mjaugdal (født 2000) og komponisten, musikeren og produsenten Olav Skåre-Jullum (født 1999) utgjør Bærums drømmestipendvinnerlag i 2023.

– Drømmestipendet betyr veldig mye både som bekreftelse og inspirasjon. Men det aller viktigste for meg, er at tildelinga kan åpne dører som vil gi meg mulighet til å representere den klassiske gitaren og synliggjøre et instrument som har liten plass i dagens musikkliv, sier Jonas Hald, som ble veldig glad da han fant navnet sitt blant stipendvinnerne.

– Jeg visste at flere av kommunens nominerte var svært kvalifiserte, så dette kjennes som en anerkjennelse som gjør meg både stolt og veldig glad, som sier at Drømmestipendet gir ham kapital til å dykke dypere inn i arbeidet han har påbegynt og mulighet til å eksperimentere med andre sjangere i enda større grad, for så å kunne legge til rette for at flere oppdager den klassiske gitaren, sier Jonas.

Av de 41 kommunene som har drømmestipendvinnere i 2023, er det fem kommuner med mer enn én stipendvinner: Oslo 5, Bærum 3, Kristiansand 2, Lillehammer 2, Stavanger 2.

Stipendvinnerlista ble offentliggjort 1. februar. Stipendutdelerne Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping har fordelt 1,5 millioner kroner likt (30 000 kr på hver) på de 50 stipendmottakerne som er utvalgt blant årets 470 nominerte.

Håper oppmerksomheten gir flere oppdrag

Da vi ringte Halvor Hustveit Mjaugedal hadde han faktisk bare i noen minutter vært klar over at han var en av årets drømmestipendvinnere.

– Så akkurat nå er jeg bare veldig, veldig glad for å være en av juryens utvalgte, sier Halvor.

– Drømmestipendet er en stor anerkjennelse og en viktig bekreftelse på at jeg er på riktig vei, og at jeg har en framtid som illustratør og animatør. Forhåpentligvis kan oppmerksomheten som følger stipendet også bidra til at jeg får flere frilansoppdrag. I og med at jeg befinner meg i etableringsfasen av karrieren og må jobbe («ikke-kunstnerisk arbeid», red.anm.) ved siden av frilansvirksomheten min for å få budsjettet til å gå opp, kunne ikke Drømmestipendet kommet på et bedre tidspunkt. Med stipendkronene får jeg frigjort tid til å legge ned arbeidet som kreves for å gjøre lidenskapen min til en fulltidsjobb, sier Halvor.

Skulle sjekke om noen kjente hadde fått stipend

Olav Skåre-Jullum hadde ikke helt troen op at han var blant årets 50 stipendvinnere: – I utgangspunktet gikk jeg inn på Drømmestipendets nettsted for å se om det var noen jeg kjente som hadde fått stipendet, og ble derfor både overrasket og veldig glad da jeg fant mitt eget navn der, sier Olav.

– Den substansielle grunnen til at jeg skriver låter er et veldig personlig anliggende, så det at en jury ser verdien i det jeg gjør, er først og fremst en enorm anerkjennelse som både inspirerer og motiverer meg til å fortsette og dokumentere mitt indre liv gjennom musikken, sier Olav, som vet hva de 30 000 stipendkronene skal brukes på_

– Takket være Drømmestipendet får jeg nå dekket de gjenstående produksjonskostnadene til mitt første soloalbum, som forhåpentligvis slippes til sommeren, sier Olav.

Tekst: Hege Arstad og Egil Hofsli   Foto: privat (Utlagt: 9. februar 2023)

Fakta – Drømmestipendet

 • Stipendordning etablert i 2004
 • Samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping
 • 50 stipend à 30 000 kroner utdeles – til sammen utdeles 1,5 millioner kroner
 • Skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse til unge kunst- og kulturutøvere samt bidra til at de får oppfylt drømmer
 • Skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere
 • Kan søkes av kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år
 • Utdeles i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse
 • Dokumenterte ferdigheter og drømbeskrivelse teller likt når drømmestipendjuryen vurderer søknadene
 • En bredt sammensatt jury med mye fagkompetanse velger ut 50 nominerte som får stipend
 • En lang rekke unge kunst- og kulturutøvere har mottatt stipendet – som Astrid S, Didrik Solli-Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Tom Stræte Lagergren alias Matoma, Kristian Kristiansen, Ingebjørg Bratland og Heidi Ruud Ellingsen
 • I løpet av våren 2023 utdeles 50 nye stipend, på lokale arrangement i de kommunene stipendvinnerne er nominert fra