Hopp til innhold

– Drømmestipendet er en viktig anerkjennelse og selvfølgelig stor stas å få tildelt. Det har vært travle dager siden jeg slapp ep-en i januar, og behovet for å reise bort for å kunne konsentrere meg ene og alene om å skrive tekster, var ganske påtrengende. Med beskjeden om at jeg var en av årets drømmestipendmottakere, kunne jeg ta meg råd til Mallorca-tur og samtidig få maksimalt ut av inspirasjonen jeg fikk som følge av å tildelinga. I så måte kan du trygt si at jeg fikk jeg utbytte av stipendet nesten umiddelbart, sier August.

Musikerblod i årene

Slektstreet til nøtterøygutten er fullt av velrennomerte musikere. Morfaren er jazzmusikeren Thorgeir Stubø som i sin tid ble regnet som en av landets fremste gitarister. Mor Kjersti er prisbelønt jazzartist og komponist. Far Hans Mathisen er gitarist og spellemannprisvinner i jazz. Storebror Mathias har slått seg opp som electronikamusiker. At familiens minstemann også skulle plukke opp gitaren, synes dermed å være nedfelt i genene.

– Jeg vokste opp i et hjem med mye musikk og mange instrument, så det at jeg begynte å spille gitar i femårsalderen, falt seg veldig naturlig. Ikke minst vokste jeg opp med vissheten om at det å livnære seg ene og alene av musikken var mulig, og ikke en virkelighetsfjern drøm. Når det er sagt, så jeg også hvor mye arbeid som lå bak, hvor viktig det er å ha gode øvingsrutiner og at ingenting kommer av seg selv, forklarer August, som har bachelor i rytmisk musikk ved Universitetet i Agder og Syddansk Musikkonservatorium i Odense. Etter at han blir uteksaminert i 2018, bestemte han seg for å forfølge musikerdrømmen i Oslo. Tanken var å etablere seg som jazzmusiker, som var sjangeren han hadde jobbet mest med, men det viste seg fort at den talentfulle gitaristen har betraktelig flere strenger å spille på – bokstavelig talt.

Skal bruke boosten fra Drømmestipendet til videreutvikling

For August var på ingen måte et ubeskrevet blad i musikknorge, da han slapp EP-en «Tidlig Forhold» i januar. I løpet av de siste fire årene har multiinstrumentalisten skrevet musikk for og samarbeidet med en rekke artister – som Odd Nordstoga, Ingebjørg Bratland og Sebastian Zalo. Det fruktbare låtskriver- og artistsamarbeidet med sistnevnte har resultert i en rekke konserter, radiorotasjoner, spellemannprisnominasjon i kategorien Årets gjennombrudd samt nominasjon til Årets nykommer på P3 Gull, i tillegg til tv-opptredener på Lindmo og TV2s julemorgensending.

Men etter å ha vært låtskriver og gitarist for andre, kjente August at tekstene var så sterkt knyttet til eget liv og egne opplevelser, at han valgte å gi dem ut selv. Sommeren 2021 signerte han med Universal Music, tok artistnavnet Gus Polden, og derfra har det gått slag i slag(er) med singeldebuten «Hardere Vær», som blir etterfulgt av låtene «Over» og «Olivengrønn», som ble sluppet i fjor høst – og som alle er forløpere til den kritikerroste ep-en «Tidlig Forhold». I skrivende stund teller låtene hans over 800 000 avspillinger, og Gus Polden har for alvor vist at han står fjellstøtt på egne artistbein.

– Ep-en er en skildring om bruddet med min første store kjærlighet, om å komme seg gjennom de ulike fasene av kjærlighetssorgen, om viktigheten av vennskap og – ikke minst – at en kan komme styrket ut av det vonde. Så ja, tekstene ble for personlige til at jeg kunne gi fra meg låtene, sier August, som er strålende fornøyd med tilbakemeldingene fra publikum og musikkanmeldere.

– Målet var å skrive betydningsfull musikk som gjerne kunne gi trøst og håp for dem som trenger det. Jeg var fryktelig spent på mottakelsen, men den har vært mye bedre enn jeg våget å drømme om, så jeg har tydeligvis truffet rimelig bra. Når jeg i tillegg mottar Drømmestipendet, er det et entydig bevis på at jeg har noe å fare med som artist, og at jeg virkelig har fått noe ut av de utallige timene med øving gjennom mange år. Nå skal jeg bruke boosten jeg har fått som følge av tildelinga til å videreutvikle musikkarrieren min, hvilket betyr å utvide låtbanken, spille gitar for andre samt fortsette å produsere min egen musikk. Drømmen er å gjøre mer av det jeg allerede gjør, men i mye en større skala. Men først skal jeg investere resten av drømmestipendkronene til å utgi ep-en også som vinyl. Dette er en stor og dyr deldrøm, som ikke ville vært mulig uten Drømmestipendet, sier August.

Gleder seg til utdeling og opptreden i Tønsberg

Selv om solokarrieren er en prioritet, kommer August til å fortsette å skrive og spille med andre. I slutten av april legger han ut på norgesturné med Sebastian Zalo, der musikerkompisene skal besøke åtte scener fra Bodø i nord via Steinkjer i Midt-Norge til en rekke scener på Østlandet. Men selv om August går spennende tider i møte både som bandmedlem og soloartist, gleder han seg stort til å få overrakt det håndfaste beviset på at han er én av årets 50 drømmestipendmottakere – og opptre foran «hjemmepublikumet» i Tønsberg.

– Utdelingen er i kulturskoleregi, og vil skje 2. mai. Det er alltid gøy med liveopptredener, men det blir utvilsomt ekstra stas i slike rammer. Ikke minst blir det en fin anledning til å gi noe tilbake til kommunen som tross alt nominerte meg til Drømmestipendet. Forhåpentligvis kan jeg også inspirerer andre unge til å forfølge kulturutøverdrømmene sine, avslutter August Stubø alias Gus Polden.

Tekst: Hege Arstad Foto: privat (Utlagt: 25. april 2022)