Hopp til innhold

Stipendvinnerlista ble offentliggjort mandag 21. februar kl. 12.00. 1,5 millioner kroner er likt fordelt – av stipendutdelerne Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping – på de 50 stipendmottakerne, som er utvalgt blant årets 400 nominerte.

Stipendmottakerne kommer fra hele landet, fra Alver i vest og Kristiansand i sør til Gamvik, både lengst i nord og lengst i øst. Fylkesvis fordeler stipendene seg slik: Troms og Finnmark 3, Nordland 2, Trøndelag 5, Møre og Romsdal 3, Vestland 6, Rogaland 5, Agder 2, Vestfold og Telemark 5, Oslo 4, Viken 11, Innlandet 4.

Her finner du de 50 vinnerne av Drømmestipendet 2022

En av de gode og heldige stipendmottakerne, er danseren Gard Elias Lervang (23) fra Rendalen i Innlandet. – Å få Drømmestipendet er en stor anerkjennelse for arbeidet en har lagt ned samt en kjempemotivasjon for å fortsette arbeidet for at drømmen skal bli en realitet. Min største drøm er å inspirere andre slik jeg har blitt inspirert av dansen. Jeg ønsker å skape egne prosjekt og utøve dansekunst – gjerne som fast danser i et større kompani, sier Gard Elias Lervang.

Dette var tredje gang Gard søkte på Drømmestipendet. – Det endelig å få tildelt Drømmestipendet er en flott bekreftelse på at folk har troa på meg – noe som selvsagt gjør godt for selvtilliten. Hadde det ikke vært for at en tidligere lærer overtalte meg til å søke, ville jeg neppe mottatt stipendet i dag, så nå er jeg bare vanvittig glad og takknemlig for at han overtalte meg. Alle gode ting er åpenbart tre, sier Gard leende.

– Hva er den store drømmen, og på hvilken måte vil Drømmestipendet hjelpe deg å realisere den?

– Min største drøm er å kunne inspirere andre slik jeg har blitt inspirert av dansen. Jeg ønsker å skape egne prosjekter og utøve dansekunsten – gjerne som fast danser i et større kompani. En stor og viktig del av drømmen er å videreutvikle Dansefarmen, som er en sommerleir med dans jeg satte opp i Rendalen sommeren 2019, men som ble avlyst de to neste årene på grunn av pandemien. Det å motta Drømmestipendet har utvilsomt gitt meg påfyll av inspirasjon til å fortsette dette arbeidet, samt midler til å gjennomføre mange av Dansefarm-planene, som har ligget på vent i to år. At jeg har valgt hjembygda mi som arena, handler mye om å gi noe tilbake til et samfunn og folk som har betydd mye for meg, så for meg er det derfor en veldig fin og naturlig ting å investere drømmestipendkronene i, sier Gard.

Klapp på skuldra og ny motivasjon

Musikeren Tuva Senum (24) fra Birkenes i Agder er en annen av stipendmottakerne. – Tildelinga av Drømmestipendet betyr enormt mye, både som et skikkelig klapp på skulderen for det jeg har oppnådd så langt, og som inspirasjon og motivasjon til å jobbe videre med musikken. Jeg ønsker å utvikle meg som låtskriver og formidler, gi ut album og skape gode konsertopplevelser for folk, både i by og bygd, sier Tuva Senum.

Hun erkjenner at det å skulle etablere seg som musiker i ei tid der kulturlivet tidvis har vært helt dødt, har utvilsomt vært vanskelig.

– Hva er din store drøm, og på hvilken måte vil Drømmestipendet hjelpe deg å realisere den?

– Jeg har mange musikerdrømmer, og ønsker å utvikle meg mer som låtskriver og formidler, gi ut album og skape gode konsertopplevelser for folk. Ikke bare i de store byene, men også ute i Bygde-Norge. Jeg er født og oppvokst i Birkenes, et lite sted der det lille som var av tilgang til profesjonelle kulturopplevelser betydde desto mer. En stor drøm er derfor å videreutvikle en galleriturné jeg arrangerte i fjor, der jeg samarbeidet med en rekke anerkjente kunstnere bosatt langs sørlandskysten. I tillegg til å få veldig gode tilbakemeldinger fra publikum, var det utrolig inspirerende å få treffe så flinke folk som bor på små steder. Med tildelinga av Drømmestipendet har jeg fått enda mer påfyll av inspirasjon til å ta galleriturnékonseptet til nye høyder, slik at vi i tillegg til å arrangere utstillinger og konserter med ferdigprodusert kunst og musikk, også kan inspirere hverandre og skape noe sammen på tettstedene jeg besøker. Takket være Drømmestipendet har jeg nå fått midler til å sette mange av planene mine for galleriturneen ut i live, og dermed får jeg også realisert en stor og viktig del av musikerdrømmen min, sier Tuva.

Ser viktigheten i ordningen Drømmestipendet 

– Hvor viktig er det at det fins en ordning som Drømmestipendet, der unge kunst og kulturutøvere kan få inspirasjon, anerkjennelse og midler til å oppfylle drømmene sine?

– Som utøvende danser møter en mye motstand – både i form av skader og mentalt, da vi jobber i en bransje der vi utfordrer fysikken og må være forberedt på avslag etter auditions. At en profesjonell jury har så mye troa på deg at de velger å investere penger i drømmen din – er dessuten et tydelig motsvar til de som fortsatt mener at kunst- og kulturutøvelse ikke har noen hensikt utover det å være en hobby, sier Gard.

– Dessverre er det fortsatt sånn at vi som er lidenskapelig opptatt av kunst og kultur, og virkelig brenner for det vi driver med, ofte opplever at vi må forsvare viktigheten av kunst-og kultur i samfunnet og karrierevalget vårt. At Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd velger å satse på unge kunst- og kulturutøvere, sier at det vi driver med faktisk har noe for seg, sier Tuva.

400 nominerte totalt

400 unge kunst- og kulturutøvere i alderen 18–25 år var nominert til Drømmestipendet 2022.

Dette er 19. året at stipendet utdeles, og det utdeles i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.

Drømmestipendet er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Gjennom denne stipendordningen ønsker samarbeidspartnerne å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. De håper også at Drømmestipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle unge kunst- og kulturutøveres drømmer.

Stipendutdelingene finner normalt sted i løpet av april, mai og juni. De 50 utdelingene skal også helst innebære at stipendmottakerne gir noe tilbake til andre kunst- og kulturutøvende ungdommer i kommunen som har nominerte dem. Det kan være kurs, mesterklasser, opptredener o.l.

Inspirasjon til videre utvikling

– Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd er opptatt av å styrke det kulturelle mangfoldet over hele landet. Vi tror Drømmestipendet bidrar til at talentfulle unge får inspirasjon, verdifull synliggjøring og oppmuntring til å dyrke talentet sitt. Samtidig fokuserer Drømmestipendet viktigheten av at ungdom får gode rammer for kunst- og kulturopplæring i hjemkommunen sin, sier prosjektleder Lars Emil Johannessen i Norsk kulturskoleråd.

– Det er veldig gledelig at Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping for 19. gang kan hedre unge kunst- og kulturtalent over hele landet. Antallet nominerte viser at det spirer og gror godt lokalt innen kulturen. Målet på sikt må være at stipendet skal bidra til et enda større mangfold av unge kunstnere, sier seniorrådgiver Trond Olav Asperud, ansvarlig for Drømmestipendet hos Norsk Tipping.

Tekst: Hege Arstad og Egil Hofsli   Foto: privat (Utlagt: 21. februar 2022)