Hopp til innhold

I løpet av noen intense kveldstimer i Trondheim sist søndag fikk Anna følgende:

 • Oppleve ett av sine favorittband, Iron Maiden, live på Trondheim Rocks.
 • Bassundervisning og karriertips av Ammunition-bassisten Victor Cito Smaavik Borge.
 • Tilbud om en eksklusiv sponsoravtale med instrumentleverandøren Yamaha, som blant annet betyr at hun nå uten kostnad får en ny bass verdt bortimot 20 000 kr.
 • Tilbud om studiotid i Englagård studio – til en verdi av 6 000 kr. Der hun vil produsent-, tekniker- og musikerhjelp av Victor Cito Smaavik Borge til å spille inne en låt.
 • Og toppen av kransekaka: Et privat møte med sitt store bassforbilde: Steve Harris i Iron Maiden.

– Helt uvirkelig dag!

– Dagen var helt uvirkelig. Jeg ante veldig lite om hva som skulle skje da jeg reiste hjemmefra søndag formiddag. Jeg visste at jeg skulle på konsert og møte noen fra kulturskolerådet, men dette ble jo noe helt spesielt. Det er helt topp, jubler Anna Golmen når drømmedagen i Trondheim er over.

Møtet med bassistforbildet Steve Harris ble sterke saker for en ung bassist fra Nordmøre. Det var ikke mange minutter Anna fikk sammen med den 62-årige bass- og hardrockveteranen før han entra scenen med festivalens hovedattraksjon. Men det ble et minne for livet for aurejenta.

– Steve Harris viste interesse for meg som bassist. Han spurte om hvor lenge jeg hadde spilt, om jeg spilte i band og om hvilken musikk jeg likte. Jeg fikk fortalt ham at jeg nylig hadde spilt en Iron Maiden-låt, «Wrathchild», på tentamen – med godt resultat, forteller Anna.

17-åringen føler seg beæret og er veldig takknemlig også for at hun har blitt utvalgt til å være med i Yamahas eksklusive norske stall, som teller bare en håndfull andre bassister.

– Det å få muligheten til så god oppbacking av flinke folk og få spille på gode instrument uten at det koster med noe, det er uvurderlig, sier Anna – meget fornøyd og meget oppglødd, tross en dag med mange sterke inntrykk.

Kreativ og kunstnerisk hele livet

Anna har alltid vært kreativ, og nesten alt i hennes liv har handla og handler fortsatt om musikk og andre kulturelle uttrykk. Hun har dansa ballett, hun er fortsatt glad i å tegne og hun kan traktere både piano, gitar og bass. Nå er det bassen som helt klart er Annas hovedinstrument. Både bassgitaren og kontrabassen. Som elev ved musikklinje på videregående skole i Kristiansund får hun rikelig med tid og mulighet til å spille mye, og det gjør hun – tidlig og seint. Både alene og med andre, i ulike konstellasjoner. I slutten av juni skal hun for øvrig representere både hjemkommunen Aure og hjemfylket på UKM-festivalen i Trondheim. Da som en femtedel av bandet Superstition.

Med to musikkentusiastiske foreldre – begge lærere – den ene sågar musikklærer ved både Aure kulturskole og Aure barne- og ungdomsskole – har Anna et meget sterkt støtteapparat som legger forholdene godt til rette for at hun skal få utfolde seg og utvikle seg som musiker. Sine fire yngre søsken har Anna ikke klart å påvirke til å satse på musikken, for alle dem er det fotballen som er hovedinteressen på fritida.

­Drømmetreff av det ekstraordinære slaget

Drømmetreffet er en ekstra gave som Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping spanderer på en håndfull av årets drømmestipendmottakere. Kort oppsummert realiseres her noe av drømmestipendmottakerens drøm. Annas Drømmetreff ble en ekstraordinær fin ekstragave.

For takket være at Victor Cito Smaavik Borge – som før Ammunition også har spilt i band som Jack in The Box, Autopulver og TNT – ble forespurt om å gi henne undervisning og gode råd, ble Drømmetreffet plutselig enda mer innholdsrikt.

For Borge kontaktet Yamaha – som han selv har en sponsoravtale med – og lurte på om det kunne være aktuelt for dem å hjelpe Anna litt videre i karrieren. Hos Yamaha hørte de rette herrer på noen lydklipp med aurejenta, og kjapt ble en avgjørelse tatt: «Denne jenta låter lovende, henne vil vi gjerne hjelpe videre ved å inngå en sponsoravtale med henne». Den avtalen kan gi Anna mange store fordeler. Både i form av instrumentsponsing, opptredener, rådgivning m.m. Mye kan bli mulig, bare Anna fortsetter å utvikle seg og spille (Yamaha-)bass.

Også tilbudet om studioinnspilling er en ekstra ekstragave fra Victor Cito Borge Smaavik.

Hårete og morsom drøm

Da Anna ble nominert til Drømmestipendet 2018 beskrev hun sin kulturelle drøm slik (dette er et utdrag, red.anm.):

«Drømmen min er å få spille mest mulig, og vise folk at jenter også kan spille rock og hvilke som helst andre sjangrer. (…) Og sånn bortsett ifra det da, er drømmen min å enten ta over for Steve Harris, bassisten i Iron Maiden, eller for basslæreren min på skolen. Eller generelt satse på en karriere som bassist i et band eller basslærer».

Ekstra gave til noen utvalgte

Drømmetreffet er en ekstra gave som Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping spanderer på en håndfull av årets drømmestipendmottakere. Kort oppsummert realiseres her noe av drømmestipendmottakerens drøm.

Drømmetreffvinnere

Anna Golmen er den 17. stipendmottakeren som får en slik «ekstragevinst». Her er alle drømmetreffvinnerne:

 • 2018: Anna Golmen (bassist), Aure, Møre og Romsdal
 • 2018: Johanne Dahl Hanssen (trompetist), Porsgrunn, Telemark
 • 2018: Eline Voll (sanger), Rennebu, Trøndelag
 • 2018: Emil Larsson (skrivende kunstner), Vefsn, Nordland
 • 2017: Jovvna Levi Joks Vars (tegner), Tana/Deanu, Finnmark
 • 2017: Daniel Ivanov (klarinettist), Oslo, Oslo
 • 2017: Thea Johannessen (skrivende kunstner), Iveland, Aust-Agder
 • 2016: Synne Aamodt Eikrem (bildekunstner), Rakkestad, Østfold
 • 2016: Ivar Trengereid (bildekunstner), Sula, Møre og Romsdal
 • 2016: Henrik Mathias Bechstrøm (organist), Bodø, Nordland
 • 2016: Guro Kjensli Johansen (bildekunstner), Nes, Akershus
 • 2015: Erika Varmdal Hågensen (sirkusakrobat), Trondheim, Sør-Trøndelag
 • 2015: Idun Røen (bildekunstner), Surnadal, Møre og Romsdal
 • 2015: Aina-Helene G. Einarsen (teaterutøver), Deanu/Tana, Finnmark
 • 2014: Bildekunst 3/Book Art (elleve billedkunstnere), Sarpsborg, Østfold
 • 2013: Fabrice Bligoud Vestad (pianist), Hamar, Hedmark
 • 2012: Guro Elde Paulsen (danser), Grimstad, Aust-Agder
Tekst, foto* og kollasj: Egil Hofsli   (Utlagt: 4. juni 2018)
*) Foto fra konsert og møte med Harris: privat