Hopp til innhold

Ane Stakston Aasen på Færøyene sammen med Tóta Árnadóttir (t.v.) og Kári Sverrisson. Árnadóttir er adjunkt ved Institutt for færøysk språk og litteratur, Universitetet på Færøyene. Hun forsker bl.a. på folkemusikk- og dans. Sverrisson er artist og komponist.

For denne uka besøker Ane Færøyene – for et dykk ned i øyrikets kulturelle skattkammer. Fram til onsdag kl. 12.00 kan flere unge kunst- og kulturutøvere søke Drømmestipendet 2024 og gi seg en større sjanse til å nå noen drømmer.

En Drømmeopplevelse er en ekstragave fra stipendutdelerne Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd, som årlig gis til noen av årets stipendvinnere. Gaven til Ane gir henne møter med mange deler av færøysk kultur, både musikk, billedkunst, dans og litteratur. Det blir besøk steder som byr på spennende historie og kultur samt møter med mennesker som utøver og/eller er opptatt av kunst og kultur.

Valgte folkemusikken tidlig

Ane Stakston Aasen (21) er fra Ringsaker i Innlandet. Hun er oppvokst i en svært musikkinteressert familie og hennes musikalske «utdannelse» begynte tidlig. Hun ble eksponert for mye ulik musikk, men folkemusikken er sjangeren som har sterkest forankring i Anes familie, og den har også grepet Ane og betydd mye for henne. Fela ble hennes instrument fra femårsalderen, men også folkedans har vært viktig for Ane.

Etter hvert ble det naturlig å velge landslinja for folkemusikk ved Vinstra videregående skole. Årene på videregående ga Ane mye selvtillit som soloutøver, og et bredere teoretisk og praktisk fundament. Nå er hun i gang med en bachelor i utøvende folkemusikk ved Ole Bull Akademiet.

Anes drøm

Slik beskrev Ane drømmen sin (dette er et utdrag, red.mrk.), i søknaden til Drømmestipendet 2023:

«Drømmen min er å kunne fortsette å utvikle meg som musiker. Jeg ønsker å øke min musikalske kunnskap, og særskilt mine utøvende ferdigheter for å kunne videreformidle gleden jeg føler for musikken og videreføre den kulturarven som er en del av vår identitet. Jeg ønsker å oppsøke inspirasjonskilder, søke nye inntrykk og impulser. Folkemusikk har historisk sett basert seg på en muntlig overleveringstradisjon. Den baserer seg på at musikere møtes og spiller ansikt til ansikt, ikke fra noter eller over nettet. (…)

Jeg drømmer også om å en dag kunne reise utenlands for å lære av andre kulturer og deres folkemusikktradisjoner. Sørlig synes jeg keltisk tradisjonsmusikk er spennende, og håper på å kunne besøke Skottland, Irland og Færøyene for å lære musikken på nært hold. (…) Jeg drømmer om å bidra til å gi folkemusikken et bredere nedslagsfelt og få flere til å bli interessert i folkemusikk. Jeg har lyst til å bygge en solid grunnmur for å kunne forme mitt eget uttrykk med basis i folkemusikken, både som utøver, komponist og arrangør. (…)».

Fortsatt tid til å søke

Drømmestipendet 2024 kan nå søkes av ungdom i alderen 18-25 år i 2024. 1,5 millioner kroner skal utdeles, 50 stipendvinnere får 30 000 kroner hver fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Søknadsportalen på drommestipendet.no er åpen fram til 15. november kl. 12.00.

Søknadsportalen finner du her

Tekst: Egil Hofsli   Foto: Kurt Näslund

(Publisert: 13. november 2023)

Ane Stakston Aasen fikk Drømmestipendet 2023 i vår. Nå har hun en Drømmeopplevelse på Færøyene, (Foto: privat)