Hopp til innhold

Da Andreas satte seg ned for å skrive en søknad i håp om å bli nominert til Drømmestipendet, var han ikke i tvil om hva han skulle bruke pengene på dersom han nådde helt opp blant de mange søkerne.

– Å få mulighet til å reise utenlands for å delta på sommerkurs med anerkjente musikkpedagoger og unge pianister fra hele verden er en drøm jeg har båret på i mange år. Hadde jeg ikke fått Drømmestipendet i år, hadde nok drømmen forblitt en drøm en god stund til, sier 17-årige Andreas.

Av og til hender det at virkeligheten ikke innfrir i henhold til forventninger og drømmer. I Andreas tilfelle var det heller motsatt.

– Det ukelange oppholdet i Toulouse var en fantastisk opplevelse og innfridde alle mine forventninger og mer til. Det er mye inspirasjon og motivasjon å hente fra nye mennesker i helt andre omgivelser enn hjemme. Jeg har fått nye venner med samme interesse som meg, skapt meg et større nettverk og tilegnet meg en bredere erfaring som pianist. I tillegg hadde jeg en utrolig dyktig lærer som ga meg nye innspill og lærte meg mye om teknikk, spesielt i forhold til hvordan jeg beveger kroppen når jeg spiller, fortsetter den dedikerte kulturskoleeleven.

Viktig bekreftelse

Andreas er en travel, ung mann med en brennende lidenskap for musikk. Han begynte å spille trompet og piano ved Kongsberg kulturskole da han var henholdsvis sju og åtte år gammel, og siden har han egentlig aldri sett seg tilbake. I dag er Andreas med i Kongsberg byorkester og Kongsberg storband. Han er fortsatt kulturskoleelev og går på musikklinja ved Kongsberg videregående skole.

En lørdag i måneden tar han dessuten turen inn til hovedstaden hvor han får undervisning i klassisk piano av Einar Henning Smeby ved Norges musikkhøgskoles talentutviklingsprogram.

– Det er definitivt mye musikk i livet mitt. Det er dette jeg elsker å drive med, så jeg er veldig fornøyd med tingenes tilstand. Foruten at Drømmestipendet muliggjorde turen til Toulouse, var tildelingen en viktig bekreftelse og motivasjon til å stå på videre, sier Andreas.

Begivenhetsrikt halvår

Andreas har vært en aktiv musiker i mange år. Han har medvirket i en rekke konserter og arrangement både i og uten for kommunen. I fjor kapret pianisten en gjev andrepris, ett skarve poeng unna en førstepris, i Ungdommens musikkmesterskap, og i løpet av 2014 har han gledet publikum med sitt klaverspill både på Glogerfestspillene og Jan Halvorsen Musikkfest.

26. mai var det Drømmeforestilling på Union Scene i Drammen, der kommunene i Nedre Buskerud gjorde stas på sine drømmestipendnominerte.

– Det var et flott arrangement hvor vi fikk vist oss frem for publikum i en profesjonell setting samtidig som vi fikk mulighet til å møte andre drømmestipendnominerte, sier Andreas, som mottok Drømmestipendet av ordfører Vidar Lande under Kongsberg kulturskoles årlige Sommerkult 19. juni.

– Klart det var stor stas å motta Drømmestipendet av selveste ordføreren, men jeg rakk ikke å nyte øyeblikket så veldig lenge, da jeg måtte løpe av gårde for å rekke en kirkekonsert jeg skulle medvirke i, forteller drømmestipendiaten leende.

Fremtidsplanene

I skrivende stund er det fem måneder siden Andreas mottok Drømmestipendet, og to måneder siden han tok turen til Toulouse. Han har opplevd mye på relativt kort tid. Inntrykkene er mange, og han har fått påfyll av inspirasjon og tid til å reflektere over veien videre.

– Jeg tenker veldig mye på hva jeg skal gjøre når jeg er ferdig med videregående neste år, men jeg har fortsatt ikke bestemt meg helt. Kanskje tar jeg et friår for så å søke musikkhøgskolen enten i Oslo eller Århus. Det hadde selvsagt vært en drøm å kunne livnære seg av musikken, men da ser jeg for meg en kombinasjon av rollene som musikkpedagog og utøvende musiker.

– Kommer du til å satse videre både på piano og trompet?

– Det er piano som er hovedinstrumentet mitt og det instrumentet jeg jobber seriøst med. Trompeten og jazzmusikken er mest for kosens skyld. Jeg tror ikke det er noen ulempe å ha flere bein å stå på, men det er i pianospillinga de største ambisjonene ligger, sier Andreas Hesselberg Hatzikiriakidis.

Tekst: Hege Arstad

Utlagt: 31. oktober 2014