Hopp til innhold

Det er etter hvert mange drømmestipendmottakere som har gjort det skarpt i forskjellige konkurranser innen musikk. Fjorårets vinner i nettopp Stjernekamp, Ella Marie Hætta Isaksen, framholdt tydelig verdien av sin kulturskolegang i hjemkommunen Tana. Også for Andrea Santiago har kulturskolen betydd mye. Hun begynte ved Vågsøy kulturskule i åtteårsalderen, og fikk der opplæring både i sang og pianospill i mange år.

Der fikk Andrea også scener å opptre på, hvor hun kunne gjøre seg erfaringer som har vært med og gjøre henne til en scenevant artist som er trygg på seg sjøl, og våger på by på seg sjøl. Også i musikksjangre hun ikke så ofte har prøvd seg på før hun nå er med i Stjernekamp. Sist lørdag var hun opp til «eksamen» i hiphop. Og igjen gikk hun videre. Kommende lørdag venter neste Stjernekamp-runde, nå skal det konkurreres i kategorien «norsk på norsk».

Drømmestipenddrømmen

Da Andrea ble nominert til Drømmestipendet i fjor – skrev hun dette under Drømmen-punktet i sin søknad:

«Jeg ønsker å studere sang og musikk og drømmer om å leve av musikken. Min største drøm er å synge i en musikal på Broadway foran en fullsatt sal. Jeg søker Drømmestipendet fordi jeg har lyst å studere sangteknikk hos Cathrine Sadolin i Danmark. Hun er internasjonalt kjent for sitt arbeid med sangteknikk innen rytmiske stilarter. Kurset vil gi meg verdifull forståelse for ulike sangteknikker, stilarter og god stemmepleie. Lærer jeg hvordan jeg skal utvikle og ta vare på stemmen min på en god måte, tar jeg vare på drømmen min om å bli profesjonell sanger.»

Andrea kommer fra en musikalsk familie, der spesielt hennes nå avdøde morfar Luis Santiago Ruiz er et betydningsfullt forbilde som Andrea raskt trekker fram når hun intervjues. Han var i sin tid dirigent for et tysk storband, og dette faktumet var noe som tidlig fikk Andrea til å tro på at det er mulig å leve av musikk. Hun arvet også morfarens piano, og har i et intervju med NRK sagt at det er når hun sitter ved det pianoet at hun er mest nær sin kjære bestefar i dag.

Toer i The Voice

Drømmestipendet tok Andrea enda noen steg videre på vei mot hennes drømmer. Men før hun fikk stipendet, hadde hun markert seg som sanger i tv-ruta. I 2017 sang hun seg fram til en andreplass i TV 2-konkurransen The Voice.

Andrea er den yngste deltakeren i Stjernekamp 2019. – Det er ikke noe jeg legger merke til, men jeg blir påmint det av folk. Forskjellen er bare at jeg føler at jeg blir tatt ekstra godt vare på, sa hun i et intervju med NRK.

Elev med minimalt skoleoppmøte

Til daglig er Andrea elev ved Måløy vidaregåande skule. Det vil si, dette skoleåret har hun vært på skolen én dag. Hun har skolebøker med seg til Oslo der hun oppholder seg så lenge hun er med i Stjernekamp, og forsøker å jobbe med skolearbeidet på fritida. Men hun har ambisjoner om å henge med i konkurransen også etter lørdagens hiphop-konkurranse:

– Jeg har lyst til å gjøre alle sjangrene, og bevise at jeg har et bredt spekter. Jeg har så lyst til å være med på denne reisa, så om folk stemmer på meg er det fantastisk, sa Andrea Santiago til NRK da hun ble presentert som stjernekampartist. Så da tar hun nok takknemlig imot alle stemmer hun skjenkes også fra «drømmestipendfamilien».

Mer om Andrea og Stjernekamp på nrk.no her

Tekst: Egil Hofsli  Fotokollasj: Skjermdump/NRK

(Utlagt: 16. september 2019, oppdatert 23. september 2019)