Hopp til innhold

– Da jeg fikk forespørselen om å lede og delta i juryen, sa jeg selvfølgelig ja! Jeg ser veldig opp til det Drømmestipendet er til for, nemlig å oppfylle kunstneres drømmer. Og det betyr mye at min stemme kan være med på å påvirke kunstneres fremtid. Dette ser jeg skikkelig frem til, sier Alexandra Rotan, som nok er mest kjent som deltaker i ulike tv-sendte musikkonkurranser samt som medlem av gruppa KEiiNO.

Du så henne kanskje som deltaker i NRK-konkurransen Stjernekamp i fjor høst, der hun ble nummer to, bak Bjørn Tomren. Men hennes scenedebut kom som tiåring – og som kulturskoleelev. Alexandra har ved flere anledninger i media – helt siden hun tidlig i tenårene begynte å bli lagt merke til som sanger og artist – vært flink til å nevne kulturskolegangen sin. Hun begynte i Eidsvoll kulturskole som tiåring, noe som ledet til de første offentlige opptredenene – i kafeteriaer o.l., der hun sang for 15– 20 publikummere.

«Da jeg så at jeg kunne glede noen med min musikk, skjønte jeg at det var dette jeg ville», var Alexandras konklusjon etter de erfaringene.

Som 14-åring kom hun til superfinalen i MGPjr 2010, med sangen «Det vi vil». I 2013 ble hun av Eidsvoll kommune nominert til Drømmestipendet, som Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping deler ut. I 2016 kom hun til semifinalen i TV 2-konkurransen Idol. Året etter valgte den norsk-britiske verdensstjernen Alan Walker (DJ og musikkprodusent) seg Alexandra som vokalist på hans europaturné sommeren 2017.

I 2018 ble det mer Grand Prix-suksess, nå i «seniorutgaven», som medlem i gruppa KeiiNO. Med sangen «Spirit in the sky» ble det seier i den norske finalen, før det ble en sjetteplass i den internasjonale finalen, der gruppa fikk flest stemmer fra det europeiske tv-publikummet. Også i 2021 deltok KeiiNo i den norske finalen, og endte da på andreplass, med sangen «Monument».

Tidligere i år fikk hun også prøve seg som programleder, da hun sammen med KEiiNO-kollega Fred Buljo ledet Sámi Grand Prix.

Merk: Et fyldig intervju med neste års juryleder blir å lese her på drommestipendet.no senere i måneden.

Søknadsportalen åpen

Portalen er åpen fram til 15. november 2022, og da stenger den kl. 12.00 den tirsdagen.

Unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år kan søke Drømmestipendet. Man kan søke som enkeltperson eller som gruppe. For å kunne søke Drømmestipendet 2023, må en være født tidligst 1. januar 1997 og senest 31. desember 2004. Dette gjelder også alle medsøkere i en gruppesøknad. For å søke må du også oppgi kommunetilhørighet. Se mer informasjon om dette i søknadsportalen.

Deretter går innkomne søknader til en nomineringsprosess i kommunen søkeren har tilhørighet til. Hvis kommunen nominerer søknaden, vil den bli publisert på drommestipendet.no, og den sendes samtidig videre til juryering av Alexandra Rotan og hennes jury. I juryeringen vurderes søknaden av både en fagjury og en drømjury. Drøm og ferdigheter vil bli vektet likt i vurderingen av søknaden.

Hvem som blir med i Alexandra Rotans jury, vil du få vite på drommestipendet.no de nærmeste ukene – følg med, når jurymedlemmene presenteres en etter en.

Tekst: Egil Hofsli   Foto:  alexandrarotan.no  (Utlagt: 15. september 2022)

 

Fakta – Drømmestipendets juryledere

Drommestipendets juryledere siden juryarbeidet ble organisert slik det er i dag:

2023: Alexandra Rotan

2022: Trygve Skaug

2021: Frida Ånnevik

2020: Mona Berntsen

2019: Hallgrim Hansegård

2018: Adam Douglas

2017: Johannes Joner

2016: Eldbjørg og Ragnhild Hemsing

2015: Ketil Gudim

2014: Halvdan Sivertsen

2013: Rolf Løvland

2012: Tine Thing Helseth

2011: Mari Maurstad

2010: Ingrid Lorentzen

2009: Frode Alnæs