Hopp til innhold

Kalenderen viser 15. mai 2014. Stedet er Stortinget hvor det i tråd med tradisjonen holdes jubileumsmøte i Stortingssalen. Kongefamilien er på plass, sammen med politikere og statsledere fra hele Norden. Det er høytidelig. Det er festtaler, pomp og prakt, det markeres at det er 200 år siden riksforsamlingen vedtok Grunnloven på Eidsvoll.

Utenfor Stortinget på Eidsvoll plass vrimler det av folk. Det snakkes om at så mange som 20.000 har tatt turen til Oslo sentrum. Det er satt opp storskjerm så de frammøtte får med seg alt som skjer innendørs. NRK sørger dessuten for at folk kan følge seansen fra tv-stua på direkten. Herborg Kråkevik skal lede både jubileumsmøtet i stortingssalen og folkefesten utenfor etterpå. Veletablerte artister som Ole Paus og Inger Lise Rypdal står på plakaten.

Og Aida Frantzen.

16 år gammel oslojente. Ung, men allerede en dreven låtskriver og sanger. Kulturskoleelev og drømmestipendiat 2013.

 

Aida skal opptre to ganger denne dagen. Først skal hun synge «Griper etter stjerner» for de prominente gjestene i stortingssalen. Deretter skal hun synge «Be Somebody» for folkehavet utenfor. Begge låtene er egenkomponerte.

– Uvirkelig

– Om jeg var nervøs? Det kan jeg love deg! Det er ikke hver dag en har konsertoppdrag i Stortingssalen med kongelige, politikere og statsledere som tilhørere. Jeg hadde aldri trodd at jeg noen gang skulle få mulighet til å synge for en slik forsamling. Det var en fantastisk opplevelse og veldig uvirkelig. Egentlig har de siste 15 månedene vært uvirkelig, sier Aida ettertenksomt.

– Du tenker på tiden etter at du mottok Drømmestipendet?

– Ja. Drømmestipendet åpnet veldig mange dører og har gitt meg muligheter jeg neppe hadde fått ellers. Ikke minst har tildelingen av stipendet gitt meg selvtillit og bekreftelse på at jeg har noe å fare med som sanger og låtskriver, og at drømmen om å leve av musikken kan bli en realitet. Jeg har tatt flere store, viktige steg i riktig retning. Men jeg har fortsatt mye jobbing foran meg.

Drømmeår

Vi spoler tiden tilbake igjen, enda lengre, til 5. juni 2013. Aida er gjest i «God Morgen, Norge» på TV 2, sammen med juryleder Rolf Løvland og danseren Guro Eide Paulsen, også hun mottaker av Drømmestipendet samt Drømmetreff-vinner.

Samme dag er det storstilt feiring av Drømmestipendets tiårsjubileum i Christiania Teater hvor Aida får tildelt sin velfortjente diplom og sjekk på 10.000 kroner. Deretter går det slag i slag, som det heter på klisjéspråket.

– Takket være Drømmestipendet fikk jeg oppfylt en stor deldrøm, nemlig å delta på et fem uker langt sommerprogram ved Boston Berklee College of Music. Der fikk jeg undervisning av lærere som blant annet har jobbet med Aretha Franklin, Whitney Houston, David Bowie, Rolling Stones og Sting, sier Aida.

Flust med oppdrag

– Jeg lærte veldig mye i løpet av oppholdet, hvor jeg også var en av ti som etter audition ble plukket ut til å opptre med fullt band på en av Berklees største scener. Ikke minst fikk jeg påfyll av selvtillit og motivasjon samt viktig erfaring og et godt bilde av hva det vil si å være musiker og hva om som kreves for å realisere drømmen, forteller Aida.

Tilbake i Norge fortsetter «drømmestipendsnøballen» å rulle, og det ene konsertoppdraget synes å avløse det neste.

– 2013 var absolutt et drømmeår for mitt vedkommende. Jeg har fått masse eksponering i aviser samt på tv og radio. Jeg har hatt en rekke konsertoppdrag, og har blant annet opptrådt i Oslo Spektrum, Sentrum Scene, Oslo Rådhus, Litteraturhuset i Oslo og Olavshallen i Trondheim. Jeg har også sunget på kickoff-konserten til Ung Media, på Hopplandslagets pressekonferanse og Norsk kulturskoleråds boklansering i forbindelse med organisasjonens 40-årsjubileum. Det har vært hektisk, men veldig gøy, sier Aida.

Til studio

Forrige gang vi intervjuet Aida var i januar 2014. Da var drømmestipendiaten ganske så hemmelighetsfull med hensyn til planene fremover.

– Jeg skulle mer enn gjerne ha fortalt alt, men jeg må nok skuffe deg litt nå også. Jeg kan ikke si så mye mer enn at jeg tilbringer en god del tid i Urban Sound Studios hvor jeg jobber med låtskriving i tillegg til å produsere en demo. Jeg tok forresten selv kontakt med studioet. Fortalte at jeg hadde null komma null kroner, men at jeg hadde noen låter som kanskje kunne være av interesse. Altså: dette hadde jeg aldri hatt guts til for halvannet år siden, og bare det at jeg selv tok kontakt er et resultat av selvtilliten jeg har opparbeidet meg i bakkant av Drømmestipendet.

– Så 2014 ligger også godt an til å bli et drømmeår?

– Absolutt. Det har skjedd fantastisk mye flott i 2014 og kalenderen har vært full av konsertoppdrag. I tillegg til opptredenene i Stortingssalen og på Eidsvoll plass, har jeg opptrådt med liveband på Underskog og på Musikkfest Oslo. Jeg har hatt flere oppdrag for Norsk kulturskoleråds samarbeidsprosjekt med Nordea, og vært i Trondheim og sunget på den kjempestore grunnlovsmarkeringen UNG 2014, forteller Aida som knapt rekker å avslutte et konsertoppdrag før hun blir booket til et nytt.

Hard jobbing gir resultater

Det er et velkjent faktum at ingenting kommer av seg selv. Aida arbeider hardt og målrettet som artist og låtskriver.

– Veldig mye av tiden min blir brukt på musikken. I tilegg til å gå førsteåret på musikklinja ved Foss videregående skole, får jeg sangundervisning ved Oslo musikk- og kulturskole pluss at jeg også tar privattimer hos min tidligere kulturskolelærer, Alexander Nickelsen. I studioet jobber jeg både med å produsere demo og låtskriving. Det er definitivt mye jobb, men det er absolutt verdt det når en får et resultat en kan si seg fornøyd med. Jeg føler meg dessuten veldig privilegert som har fått mulighet til å drive med det jeg elsker aller mest, sier Aida som også vil benytte anledningen til å framsnakke kulturskolen.

– Oslo musikk- og kulturskole har betydd veldig mye for utviklingen min. Jeg var ti eller elleve år da jeg begynte som pianoelev og senere gikk over til sang. Hele tiden på kulturskolen har følt meg veldig sett og ivaretatt av utrolig dyktige og svært engasjerte lærere. Det er de som har gitt meg verktøyet samt motivasjon og selvtilliten til å ta steget videre og virkelig satse alt for å realisere drømmen.

– Og apropos drømmen. når kan vi forvente å finne Aida Frantzens debutalbum for salg i platebutikker og på nett?

– Om to, kanskje tre år, svare Aida nølende, før hun tar seg kjapt inn igjen. – Jeg har ikke gitt meg selv noen deadline. Jeg vil ta meg tid til å lære mer og få produsert en bra demo som jeg virkelig kan stå inne for, avslutter Aida Frantzen, drømmestipendiat 2013. Fortsatt litt hemmelighetsfull, men mange steg nærmere musikerdrømmen.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 12. september 2014)