– Jeg hadde spinket og spart til ny bue i en årrekke, og begynte å bli så desperat at jeg vurderte å ta opp forbrukslån for å få finansiert drømmebuen min. Det morsomme er at jeg manglet nøyaktig 30 000 kroner, og derfor er det ingen underdrivelse å si at jubelen sto i taket da jeg fikk melding om at jeg var én av årets drømmestipendvinnere, sier Phelan.
Tidlig krøket
Phelan er født og oppvokst i Kristiansand. Han går første året på masterstudiet i utøvende musikk ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Kimen til drømmen ble sådd da han var to år, og fikk oppleve «oboistmamma» Marion og resten av orkestret i fullkommen symfoni. Han ble så fascinert av den vakre lyden fiolinistene fikk ut av instrumentene, at valget av musikkinstrument aldri var noen tvil.
Knapt fire år etter den skjellsettende konsertopplevelsen, begynte han som fiolinelev. Først ved kulturskolen i Kristiansand. Deretter hos den oslobaserte fiolinpedagogen Anne-Berit Halvorsen. Den ukentlige pendlingen til hovedstaden ga fort avkastning. Phelan spiller i barneorkester og senere ungdomsorkester i hjembyen. Han fikk plass på Lørdagsskoletilbudet til kulturskolen, og blir del av Unge Talenter ved Barratt Due, Talentutviklingsprogrammet til Universitetet i Agder og Talent-Sør, for å nevne noe.
– Jeg har vært heldig og hatt veldig gode og inspirerende lærere. Anne-Berit var nok den som betydde aller mest for meg i ung alder. Som barn var jeg noe udisiplinert, ville helst gjøre ting på min måte. Anne-Berit var den første læreren som taklet meg, sier Phelan leende, og legger til: – Hun var virkelig en fantastisk pedagog, som hjalp meg å finne drømmeklangen i fiolinen. Jeg har mye å takke henne for.
Stor stas å bli innlemmet i drømmestipendfamilien
Phelan var bare ti år da han blir kåret til «Beste musiker under 18 år» i konkurransen Ung Klassisk. Denne prisen henta han hjem hele fem ganger, før han vant konkurransens gjeveste pris: Årets solist. Da fikk han også være solist med Kristiansand Symfoniorkester.
Selv om Phelan har oppnådd mye som fiolinist, betyr bekreftelsen og anerkjennelsen fra drømmestipendjuryen mye for stortalentet.
– Det å få tildelt Drømmestipendet var ikke bare skikkelig stor stas – det var også uventet. For det er tross alt utrolig mange dyktige kunst- og kulturutøvere i en rekke kategorier som kjemper om få disse stipendene. Så ja, Drømmestipendet henger høyt og er en utrolig viktig ordning. Dels fordi stipendordninga favner så bredt, men også fordi Drømmestipendet ikke er en rendyrket talentkonkurranse. At utøvere som har ambisiøse drømmer også kan få et kjempeløft, gjør Drømmestipendet til en unik ordning, sier Phelan.
Stø kurs mot drømmen
Mandag 26. juni i år var Phelan tilbake på Knuden – Kristiansand kulturskole. Der fikk han, sammen med kunstneren Erle Trydal, overrakt drømmestipend av ordfører Jan Oddvar Skisland.
– Det var et virkelig flott arrangement og en opplevelse jeg kommer til å huske lenge, sier Phelan, som nylig spilte for Sveriges prins Daniel på den svenske ambassaden i Oslo. For i tillegg til å være en dedikert mastergradsstudent, er Phelan allerede en ettertraktet kammermusiker og godkjent som vikar i flere av landets orkestre. Han har med andre ord stø kurs mot drømmen om å livnære seg ene og alene av instrumentet han forelsket seg i for tjue år siden. På spørsmål om hva som er den ultimate drømmen, kommer svaret kontant:
– Å spille med min store fiolinhelt Janine Jansen, er definitivt min aller største drøm. Om drømmen er realiserbar, er noe helt annet. Men hvem vet? Spør fiolinisten før han fortsetter etter den retoriske kunstpausen:
– Noe av det som er så kult med Drømmestipendet, er jo nettopp det å få lov til å drømme stort uten å bli sablet ned av janteloven. Når det er sagt: En stor drøm oppfylles den dagen jeg får fast jobb og blir konsertmester i et supergodt, skandinavisk orkester.
Drømmestipendet 2024 kan nå søkes av ungdom i alderen 18-25 år i 2024. 1,5 millioner kroner skal utdeles, 50 stipendvinnere får 30 000 kroner hver fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Søknadsportalen på drommestipendet.no er åpen fram til 15. november kl. 12.00.
> Søknadsportalen finner du her
Tekst: Hege Arstad Foto: privat
Publisert: 10. november 2023