Ellinor Skartland

Jeg er Ellinor Skartland, ei 17-år gammel jente fra Tana. Musikk er en stor del av livet mitt. Helt fra jeg og brødrene mine var små, har vi spilt hver våre instrumenter sammen, akkompagnert, inspirert hverandre, og fylt hjemmet med musikk.

Jeg gikk mine første ni år skole i Stavanger. Der fikk jeg piano-, ballett-, og bandskoleundervisning ved Stavanger kulturskole. Samtidig fikk jeg stor glede av å synge med venninner i Stavanger Domkirkes pikekor. Vi sang store stykker som Handels Messias, reiste på turné i USA og holdt konserter med blant annet Det Norske Solistkor og Stavanger Symfoniorkester. I et miljø med både profesjonelle og nye musikkutøvere ble jeg kjent med, og utforsket, en stor bredde av diverse sjangre. Dette har vært grunnleggende for å legge for vane regelmessig og seriøs øving. Terping av teknikk er like mye del av arbeidet mitt som kunstnerisk forming og formidling.

Jeg har alltid drømt om et liv der jeg kan holde på med musikk på heltid. Derfor har jeg tidlig valgt å prioritere å jobbe for å tilegne meg en solid base med teknikk og kunnskap. Det har vært veldig viktig å gjøre alt trinnvis. Samtidig utforsker jeg stadig nytt. Jeg ser på det som essensielt å holde meg åpen for omgivelsene i musikkens verden for å skape nytt, inspireres og formidle med autentisitet.

Mitt siste år på grunnskolen gikk jeg i Tana. Hver ettermiddag ble brukt i selskap av kunstnere. Jeg fulgte alt fra valgfag Sal og scene, piano-, sang-, og teaterundervisning. Med åpen tilgang til scenen og flygelet på kulturskolen, lærte jeg mye om identitet, prestasjon og kunstnerisk frihet, og jeg fikk virkelig tatt et steg videre i mitt forhold til musikken. Det samme året spilte jeg ofte konserter, reiste på turné til Östersund med teatergruppa, og kvalifiserte meg til UKM-Landsfestivalen der jeg stod på scenen i Olavshallen.

For tiden bor jeg i Frankrike og musikken er mer sentral i livet mitt nå enn noensinne, og jeg har blitt bedre kjent med mitt utrykk og ambisjoner. I løpet av livet mitt har musikken alltid fulgt meg. Jeg har fylt ryggsekken min med inspirasjon, kunnskap, øving, improvisasjon og masse glede. Denne blandingen er en naturlig del av meg, slik som pusting hører nye tekster og melodier til hverdagen min. Alt gir mening i kontakt med musikken. Ved pianoet med en tekst som betyr noe, for meg og deg.


Drømmen

Jeg drømmer om å gi musikk med mening en ny mening. Jeg vil skape et engasjement gjennom formidling med klasse. Skildre vår menneskelige imperfeksjon gjennom musikk med naturens puls og rytme. Jeg drømmer om å prestere med stor bredde foran et hav av mennesker, på festivalsletter, i arenaer der kulturer møtes, både internasjonalt og lokalt. At musikken min skal treffe like godt i stereo som live.

Mest av alt drømmer jeg om å skape musikk, være i den bobla der alt står og svever mellom stemmen min, pianoet og bandet. Om å synge fra innerst i hjerterota. Levere til de som vil høre noe de sent vil glemme: la dem synge med, gråte, løfte knyttnever, danse. Ta opp aktuelle tema, spille en rolle i dagens samfunn og sette dagsorden. Være den som setter ord på det som ikke sies. Finne ordene våre, både de rette og gale, de bokstavelige og symbolske, de du føler er tanker hentet ut av hodet ditt.

Jeg har troen på at jeg har potensiale til å skape musikken som vil treffe mennesker på en helt egen måte. At alt jeg har på hjertet kommer frem gjennom mitt kulturuttrykk, fordi i tillegg til mine tekster på samisk, norsk og engelsk står det musikalske svært sterkt. Denne gjennomførte sammensetningen vil la musikken min være motstand i møte med alvorlige naturinngrep, medisin i sorg og et bidrag i styrking av det samiske.

Jeg drømmer om å la stemmen min bære, inspirere, tre inn i rekken av veivisere slik som flere av de største urfolksforkjemperne/artistene slik som Buffy Sainte Marie, Sofia Jannok, Mari Boine og Sara Marielle Gaup Beaska. En ny generasjon kunstnere og musikere med brennende lidenskap kommer. Drømmen er å være omgitt av dem som også føler, tenker, lever og elsker kunst. Vi som er musikk.


Kategori: Musikk

Sted: Deatnu Tana, Troms, Finnmark og Svalbard

Nominert: 2020

Nominerte:

Ellinor Skartland (født 2002)

På nett:

UKM 18.02.2017
UKM Tana06.02.2018
A bedroom songwriting session Take one, work in progress
"Eahpevuoiggaduvvon"

Bilder: