Renate Karlsmoen

Jeg heter Renate Karlsmoen, er atten år gammel og kommer fra den lille ski- og kulturbygda Trysil. For øyeblikket går jeg tredjeåret på studiespesialiserende på Trysil videregående skole, til tross for at jeg fortsatt ikke vet hva jeg har lyst til å bli. Imidlertid vet jeg én ting, og det er at jeg elsker å skape.

Helt fra jeg var veldig liten har jeg hatt en stor interesse i litteratur. I første omgang nøyde jeg meg med å lese om andres fantastiske univers, men på et tidspunkt fant jeg ut at det ikke var nok. Det ble til at jeg brettet mine egne bøker av papirark, og deretter risset inn dem med et regnbuespekter av fargestifter. Etter hvert ble arkene og fargestiftene erstattet med en datamaskin; allikevel lever jeg med et håp om at kreativiteten har bestått.

Selv om skrivingen alltid har hatt en rolle i livet mitt, har jeg i løpet av de siste årene merket at den har blitt mer oppslukende. Skrivingen bistår med en arena jeg kan utfolde meg fritt på, hvor jeg kan forevige øyeblikkene jeg ønsker aldri skal ende eller fordømme dagene hvor skyene er tunge av regn. Samtidig blir den en rømningsvei; når virkeligheten jeg befinner meg i blir for vanskelig å takle, kan jeg finne fram pennen og tegne min egen. Å skulle dele disse universene med andre er sårbart, men det er også noe av det fineste som er. Jeg liker å tro at blant de syv milliarder menneskene som tråkker på jorda ved min side, så finnes det likesinnede; noen som kan kjenne seg igjen i ordkaoset jeg kaller fortellinger. I fjor ble jeg kåret til norgesmester i engelsk kreativ skriving, og jeg liker å tro at det er en liten bekreftelse på det.


Drømmen

Drømmen min er relativt enkel: Jeg ønsker i framtida å kunne fortsette å skape, formidle, inspirere og uttrykke. Alt dette med utgangspunktet i skrivegleden, som alltid har vært blant det jeg har satt høyest.

Hvis jeg skal visualisere drømmen min som noe spesifikt, så er det selvfølgelig å få gitt ut tekstene mine i bokform. Jeg drømmer om å gripe omkring permen og kjenne vekten av ordene, hvordan de tynger og graver seg inn i arkene. Jeg drømmer om å ha andre til å åpne boka, snu om sidene dens og få et univers bredt ut foran seg. Jeg drømmer om at de skal kjenne seg igjen i det jeg skriver, at temaene jeg belyser beholder sin menneskelighet, at bildene jeg presenterer er slående virkelighetsnære. Aller mest ønsker jeg at det jeg skaper, skal kunne skape noe for andre, om det så bare blir en følelse av glede, inspirasjon eller trøst.

Ikke minst drømmer jeg om at skrivingen skal bety like mye for meg i framtida, og at jeg skal fortsette og utvikle den. Den har alltid vært en rot til trygghet og motivasjon, men kanskje aller mest nysgjerrighet. Skrivingen min baserer seg ofte på elementer fra egne erfaringer og opplevelser, og tilsvarende drømmer jeg om å reise og se verden fra andre perspektiver. Skaperprosessen handler tross alt om å presentere noe sårbart og ekte på en helt ny måte. Drømmestipendet kan gi meg muligheten til å gjøre akkurat det.

Og uansett hva utfallet ender opp med å bli, så vet jeg at jeg aldri kommer til å slutte og skape.


Kategori: Skapende skriving

Sted: Trysil, Innlandet

Nominert: 2020

Nominerte:

Renate Karlsmoen (født 2001)

Mediafiler:

Her Truth
Dimensjoner / Sommerfugler / Håndflater
Aleine i ei fjellside
Mellom mørke skyer
I Am
Mitt navn er menneske