Hopp til innhold

– Drømmestipendet er en stor anerkjennelse som betyr sykt mye for meg! Bare det å bli sett når en er i en krevende etableringsfase – der en iblant føler seg både usynlig og motløs – har vært utrolig viktig. Når jeg i tillegg fikk bekreftelse på at det jeg brenner for, er så verdifullt at jeg fortjener støtte, boosta det øyeblikkelig både selvtilliten og lysten til å bare å «gønne på», sier Jonas.

Viktigheten av å bringe glede og håp til dem som trenger det mest

Den skapende skuespilleren og klovnen har to drømmer der den ene på ingen måte utelukker den andre. Parallelt med drømmen om å skape teater som har en reell, positiv påvirkning på samfunnet, drømmer Jonas om å påta seg flere oppdrag for den ideelle organisasjonen The Flying Seagulls, som han har vært medlem av i et halvannet år. Organisasjonen jobber for å bringe glede og håp til barn i krisesituasjoner gjennom teater, sirkus og lek.

– Det å kunne spre latter og glede til dem som trenger det aller mest – enten det er for barn på asylmottak i Norge eller i flyktningeleirer i Jordan – er utrolig meningsfylt. Mye takket være drømmestipendkronene, kunne jeg booke flybillett til Jordan uten frykten for å gå på en budsjettsmell, sier Jonas. Når vi snakker med 24-åringen er han full av inntrykk etter et fire uker langt opphold i Jordan, der han jobbet som frivillig. Møtet med barna der, understreket viktigheten av oppdraget til The Flying Seagulls.

– Noen av barna er drevet på flukt, andre er født i flyktningleirene. Felles for dem er at de befinner seg i en vanskelig situasjon preget av mye usikkerhet. Så det å kunne bidra til at de åpner seg gjennom lek, ablegøyer og moro samt se dem smile og le, er intet mindre enn magisk og noe jeg virkelig ønsker å fortsette med, sier Jonas.

Skoletur til Palestina sådde frøet til drøm og samfunnsengasjement

Jonas er født og oppvokst på Ringvål i Trondheim. Han beskriver familien som «idrettsorientert». At han skulle finne lidenskapen sin i teater og klovneverdenen lå på ingen måte i kortene. Valgfaget sal og scene på ungdomsskolen, vekket interessen for teater. Når en lærer så anbefalte ham å søke dramalinja ved Charlottenlund videregående skole, var det gjort. Jonas ble bitt av teaterbasillen.

Da han var 16 fikk han mulighet til å reise på skoletur til Palestina, der de norske ungdommene i samarbeid med ungdommer tilhørende Ashtar Theatre framførte forumteaterforestillinger for skolebarn på Vestbredden.

– Dette ble mitt første møte med teater som kjemper mot sosial urettferdighet. Møtet satte nok dypere spor i meg enn jeg var klar over der og da. Åtte år senere, er det lett å se at frøet til både teaterdrømmen og samfunnsengasjementet ble sådd på den skoleturen, forteller Jonas.

Teaterdrømmen

Etter endt videregående skole forfølger Jonas drømmen på teaterlinja ved Romerike folkehøgskole. Deretter går veien via et årsstudium i drama og teater ved NTNU til det toårige studiet i fysisk teater ved École Jacques Lecoq i Frankrike. I dag er Jonas tilbake i hjembyen, der han ved siden av oppdragene for The Flying Seagulls jobber med egne prosjekt.

– Oppdragene for The Flying Seagulls er en konstant påminnelse om hvor viktig teater kan være. Dette er erfaringer jeg vil ta med meg inn i mine egne prosjekt. Jeg vil skape noe fra bunnen av, og bidra til å utvikle det frie, trønderske scenekunstfeltet. Drømmen er å bruke teater og scenekunst som motstand til mørke krefter i samfunnet vårt. For vi lever i en tid der ytrehøyrebølgen er på skremmende frammarsj. Jeg ønsker å utforske menneskene bak disse ekstreme meningene, for så å skape forestillinger der jeg bruker humor og satire til å balansere det dypt alvorlige. Håpet er at arbeidet mitt kan bidra til et mer reflektert samfunn, sier Jonas.

Søknadsprosessen konkretiserte vag teaterdrøm

Da Jonas i fjor høst satte seg ned for å skrive søknaden til Drømmestipendet, var det så visst ikke første gang han søkte om støtte for å kunne realisere prosjekt. Å søke Drømmestipendet fortonte seg annerledes enn andre søknadsprosesser. For i motsetning til andre støtteordninger han hadde søkt – med negativt resultat – kunne han nå la drømmer og håp få fritt utløp.

– Drømmestipendet er den eneste støtteordninga der ambisjonene teller like mye som ferdighetene, og som ikke er designet for allerede etablerte kulturutøvere. Bare det å slippe skjemaveldet og argumentering opp og ned i mente, var en stor befrielse. Det var en veldig nyttig prosess, da jeg fikk konkretisert en noe vag teaterdrøm. For teater kan være så mangt, og selv om jeg har drømt om å livnære meg ene og alene av lidenskapen min i mange år, var det ikke før jeg satte meg ned for å skrive drømmestipendsøknaden at jeg knakk teaterkoden i eget hode. Det var først da jeg virkelig forsto hva lidenskapen min bunnet i, og hva jeg drømmer om å oppnå, avslutter Jonas Elisabethsønn Antonsen.

Drømmestipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse samt bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Kulturskolerådet deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat

Publisert: 10. juni 2025