Maja Christiansen: – Juryvervet er en utrolig takknemlig oppgave

OSLO: Etter braksuksess som Hege i NRK-serien Rådebank er karrieren Maja Christiansen knapt våget å drømme om for få år siden, definitivt blitt en realitet. Men den 26-årige skuespilleren har ikke glemt hvor mye anerkjennelse, synliggjøring og økonomisk støtte til å forfølge drømmen kan bety. Derfor nølte hun ikke med å takke ja til å bli jurymedlem i Drømmestipendjuryen 2023.


– Drømmestipendet er en fantastisk ordning som kan gi drømmer bein å gå på og kickstarte karrierer. Dette gjør det kommende juryarbeidet til en utrolig takknemlig oppgave. Men jeg er også nysgjerrig og gleder meg stort til å få innblikk i hvilke drømmer som fins der ute. Jeg tror at gjennomgangen av søknadene blir inspirerende lesning, sier Maja, som skal juryere i kategorien teater.

Hadde lenge en plan B

At Maja nå lever ut skuespillerdrømmen, var ikke noe drammensjenta forventet skulle skje, da hun ble bitt av teaterbasillen som 15-åring.

– Skuespilleryrket betraktet jeg som et nåløye-yrke. Så mye som jeg enn elsket å utfolde meg på scenen, var min deltakelse i teatergruppa Frilynt lenge bare en fritidsaktivitet – selv om lidenskapen ble mer og mer altoppslukende, sier Maja.

At hun likevel søkte seg inn på bachelorstudiet i skuespill ved Westerdals (nå del av Høyskolen Kristiania, red.anm.), var et resultat av en modningsprosess der hun innså at lidenskapen var så sterk at hun måtte gi drømmen en sjanse.

– Å komme inn på Westerdals var spennende og skremmende. Jeg hadde en plan B – som var å studere journalistikk eller pedagogikk – i bakhodet. Når det er sagt, har jeg undervist mye og vært instruktør ved flere barne- og ungdomsteatre, så selv om pedagogikken var en reserveløsning, er det en rolle jeg trives godt i, og kommer til å fortsette med ved siden av skuespillerkarrieren, sier Maja.

Teatergruppeerfaringer i ungdomsåra avgjørende for karrierevalg

I tillegg til studiene i Oslo, tok Maja jevnlig turen til Drammen, der hun jobbet som instruktør og regissør ved teatergruppa hun selv hadde vært elev ved i flere år. Når teatergruppa skal legges ned i 2018, blir hun svært opprørt på vegne av de 80 barna og ungdommene som med ett kom til å miste fritidstilbudet sitt. Sammen med en kollega overtok Maja driften av gruppa.

– Jeg tenkte mye på det at barn og unge lever i de voksenes verden, og at det blir tatt avgjørelser på vegne av en stor aldersgruppe som kan få store konsekvenser for mange. For noen var teatergruppa den eneste fritidsaktiviteten de hadde. For andre var gruppa også det eneste stedet de opplevde mestring og følte tilhørighet. Se bare på lærerstreiken som endte med tvungen lønnsnemnd, fordi politikerne konkluderte med at den var skadelig for elevenes psykiske helse! Fritidsaktiviteter faller ikke under det samme lovverket, men konsekvensene er de samme, sier Maja Christiansen.

Hun er sikker på at teatergruppa hun var del av i ungdomsårene, har vært avgjørende for karrieren. – Jeg ville blitt knust dersom teatergruppa hadde forsvunnet da jeg var med der, og jeg ville definitivt ikke vært der jeg er i dag uten dette tilbudet. Så selv om avgjørelsen om å overta driften var en impulsiv handling, føltes det veldig riktig. Det ble tre tøffe år med krevende bachelorstudier og mye jobb, men det gjorde meg robust, sier Maja.

– Kan utgjøre en stor forskjell

Med rolletolkningen av karakteren Hege i Rådebank, fikk Maja sitt store gjennombrudd i 2020. Dermed var tida da hun kunne bevege seg ubemerket på gaten, også forbi.

– Jeg forventet virkelig ikke denne responsen. Det føles fortsatt litt surrealistisk. Det er fantastisk og rart på samme tid, sier Maja leende, før hun straks blir alvorlig igjen. – Jeg gikk jo inn i dette med en stor porsjon realisme, og innprentet meg selv med at det kanskje ikke gikk. Det har vært en bratt læringskurve, der jeg i tillegg til å ha tilegnet meg masse erfaring og kompetanse, også har blitt mye tryggere på meg selv.

I dag er hun glad for at hun valgte å lytte til hjertet og ikke til stemmen i hodet som fortalte henne at nåløyet ville bli for trangt og at skuespillerdrømmen neppe var realiserbar.

– Drømmer kan være en enorm drivkraft, og derfor mener jeg at en ordning som Drømmestipendet, der drøm og ferdigheter vektes likt, er utrolig viktig. Bare det å få bekreftelse og kjenne på følelsen av å bli tatt på alvor, kan gi økt selvtillit og gjennomføringsvilje. Så er det også en realitet at noe så kjedelig som penger – eller mangel på penger – kan spenne bein på unge kunst- og kulturutøveres drømmer. Derfor tror jeg også at 30 000 drømmestipendkroner kan utgjøre en forskjell, sier Maja.

– Det verste som kan skje, er at ingenting skjer

Etter tre sesonger med Rådebank, som resulterte i nominasjoner til både Gullruten og Seriekritikerprisen, har Maja turnert med Riksteater-forestillinga «Mio, min Mio». I november er hun klar for rollen Selma i juleforestillinga «Snøfall» ved Oslo Nye Teater. Karrieren går tilsynelatende på skinner.

– Ja, jeg har klart å holde det gående, men dette er en tøff bransje så en kan ikke hvile på laurbær. Og: Jeg har fått mange flere avslag enn tommel opp. Men å gå på auditioner der mange dyktige skuespillere kjemper om rollene, er en stor del av skuespilleryrket. Selv om avvisningen smerter, er kritikk og avslag noe en må lære seg å leve med, sier Maja, som nå håper at mange velger å søke på Drømmestipendet 2023.

– Jeg ser fram til juryarbeidet. Jo flere søknader, jo bedre. Jeg tror det kan være en veldig nyttig øvelse å få drømmene ned på papiret og sette opp delmål, og jeg håper ikke at frykten for å mislykkes hindrer noen i å søke. Det verste som kan skje, er at ingenting skjer – noe som uansett ville vært fasiten om du ikke forsøkte, sier Maja.

Selv om hun gleder seg til å gyve løs på juryeringen, tror hun oppgaven også vil by på utfordringer. – Jeg vet at det fins vanvittig mye talent der ute, og garantert mange gode drømmer. Derfor er jeg også ett hundre prosent sikker på at utvelgelsesprosessen blir vanskelig. Men jeg skal behandle de nominerte og nye kolleger på samme måte som jeg selv ønsker å bli behandlet, og ønske alle velkommen med åpne armer, avslutter Maja Christiansen.

Ungdom i alderen 18–25 år i 2023 som holder på med kunst og kultur – alene eller sammen med andre – kan nå søke Drømmestipendet 2023 og gi seg selv sjansen til å motta 30 000 kroner samt mye anerkjennelse og synliggjøring. Fram til 15. november 2022 kl. 12.00 er det mulig å søke Drømmestipendet 2023. > Veien til Søknadsportalen

Tekst: Hege Arstad  Foto: Mina Ræge   (Utlagt: 12. oktober 2022)