Drømmestipendet 2020: Snart er tida inne for utdelinger
TRE AV 445 NOMINERTE: Julie Røssland (f.v.), Peder Myrbakken og Ellinor Skartland.

 

TRONDHEIM: Straks er det sesongstart for utdeling av Drømmestipendet 2020. 1,5 millioner kroner skal utdeles til hundre unge kulturutøvere som hver får 15 000 kr samt diplom og mye verdifull heder og synliggjøring. Julie Røssland fra Voss, Peder Myrbakken fra Stor-Elvdal og Ellinor Skartland fra Tana er tre av dem som venter spent på om de blir å finne blant de 100 utvalgte.


En av Vestlands nominerte til Drømmestipendet 2020, er Julie Røssland (19) fra Voss. Julie har spilt klarinett i en årrekke, og begynte med dirigering ved Voss kulturskule høsten 2017. I dag er hun førsteårsstudent i dirigering ved Universitetet i Stavanger, og del av talentprogrammene Maestra og Unge Dirigenter ved Barratt Due.

– Nominasjonen til Drømmestipendet betyr mye både som bekreftelse og motivasjonsfaktor. En eventuell tildeling vil gi meg oppmerksomhet samt midler som kan utgjøre en forskjell på om hvorvidt jeg lykkes eller ei – fordi pengene vil bli brukt på mesterklasser og partiturer, som jeg ellers kanskje ikke ville fått råd til. Jeg drømmer om å bli så god som overhodet mulig både som klarinettist og dirigent, og forhåpentligvis kunne leve ene og alene av musikken, sier Julie Røssland.

Bli enda mer kjent med Julie Røssland her

Drømmer om å bli musikalartist på fulltid

En av Innlandets nominerte til Drømmestipendet 2020, er Peder Myrbakken (18) fra Stor-Elvdal. Han ble bitt av musikalbasillen da han spilte hovedrollen som Danny i «Grease» i niende klasse, I dag er han aktiv som musikalartist, produsent, regiassistent, daglig leder og medeier i 231 Productions.

– Nominasjonen til Drømmestipendet er en stor anerkjennelse som motiverer meg til å fortsette og jobbe målrettet for å kunne jobbe med musikal på fulltid. En stor deldrøm er at 231 Productions skal trekke fulle hus, og på sikt gjøre at folk fra hele Norge strømmer til Innlandet for å se oppsetningene våre. Et eventuelt drømmestipend vil gi meg midler som frigjør tid til å dyrke musikalinteressen min enda mer, og vil i så måte ta meg ytterligere et steg nærmere drømmen, sier Peder.

Bli enda mer kjent med Peder Myrbakken her

Drømmer om å skape engasjement gjennom musikken

En av Troms og Finnmarks nominerte til Drømmestipendet 2020, er Ellinor Skartland (18) fra Tana. Ellinor er låtskriver, pianist og vokalist, og drømmer om å gjøre lidenskapen for musikk til levebrød.

– Drømmestipendet henger høyt, og det er stor stas å bli nominert. Dels fordi nominasjonen er en bekreftelse på at folk setter pris på det jeg har gjort, men også fordi stipendordningen er en døråpner og inspirasjon til å fortsette og jobbe for at musikerdrømmen skal bli en realitet. Nå som vi befinner oss midt i koronakrisen, har det blitt enda tydeligere hvor stor verdi musikk faktisk har, og ønsket mitt om å skape og fremføre låter som engasjerer og inspirerer publikum, er større enn noen gang. Den store drømmen er å leve av musikken, og drømmestipendkronene vil bli investert i utstyr samt reiser til samarbeidspartneren min i Oslo, slik at jeg kan ta ytterligere steg videre, sier Ellinor.

Bli enda mer kjent med Ellinor Skartland her

445 nominerte totalt

I år er 445 unge kunst- og kulturutøvere nominert til Drømmestipendet. Dette er 17. året at stipendet utdeles. Den totale stipendpotten er på 1,5 millioner kroner. Hver av de 100 stipendmottakerne mottar 15 000 kr. Landets kommuner nominerer så mange utøvere de selv ønsker, fordelt på kategorier dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og annet.

Normalt foregår utdelingene av drømmestipend i mai eller juni. På grunn av koronakrisa vil nok mange av årets utdelinger finne sted senere. Offentliggjørings- og utdelingstidspunktene bestemmes av de kommunene som har stipendmottakere. Men 25. juni blir det presentert en oversikt med alle årets stipendmottakere – på nettstedet drommestipendet.no.

Her kan du bli bedre kjent med alle de 445 nominerte

Viktige kroner – viktig anerkjenning og synliggjøring

Stipendordningen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Gjennom denne stipendutdelingen ønsker de å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. De håper også at Drømmestipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle unge kulturutøveres drømmer.

Mottakere av Drømmestipendet er ungdom mellom 13 og 20 år som utøver ulike kulturelle uttrykk. Målet med både nominasjon og stipend er at mottakerne skal få motivasjon til å utvikle seg videre og mulighet til å få oppfylt noen av sine kulturdrømmer.

Inspirasjon til videre utvikling

– Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd er opptatt av å styrke det kulturelle mangfoldet over hele landet. Vi tror Drømmestipendet bidrar til at talentfulle barn og unge får inspirasjon, verdifull synliggjøring og oppmuntring til å dyrke talentet sitt. Samtidig fokuserer Drømmestipendet viktigheten av ungdom får gode rammer for kunst- og kulturopplæring i hjemkommunen sin, sier prosjektleder Lars Emil Johannessen i Norsk kulturskoleråd.

– Det er veldig gledelig at Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping igjen kan hedre unge kulturtalent over hele landet. Antallet nominerte viser at det spirer og gror godt lokalt på kultursiden. Målet på sikt må være at stipendet skal bidra til et enda større mangfold av unge kunstnere, sier seniorrådgiver Trond Olav Asperud, ansvarlig for Drømmestipendet hos Norsk Tipping.

Tekst: Hege Arstad og Egil Hofsli     Foto: privat (Utlagt: 29. april 2020)