Ingunn Solevåg

Jeg er en jente på 16 år som har tegnet så lenge jeg kan huske. Jeg har alltid med meg tegnesaker uansett hvor jeg går og vil gjerne tegne fremfor å gjøre noe annet. Jeg har vært elev ved Sula Kulturskole siden jeg var 7 år. De første årene var det i hovedsak blyanttegninger og litt maling jeg brukte tiden på. De siste 2 årene har jeg i tillegg til ordinær undervisning også hatt fordypning i visuell kunst. Dette har gjort at jeg har fått ekstra tid og mulighet til å jobbe med det jeg liker aller mest, nemlig digital tegning på Ipad og tegnebrett, samt karakterdesign. Jeg går nå første året på Fagerlia Vg.skole (kunst, design og arkitektur) og jeg kunne ikke sett for meg selv gå en annen linje. På grunn av skolen har jeg fått enda mer tid til å lære meg fargeteori, kunsthistorie og perspektiv og har derfor blitt mer åpen til å prøve nye ting som detaljerte bakgrunner og andre måter å kombinere farger og følelser på. Jeg har deltatt på Ukm og gått videre både til fylkesfinalen to ganger og til landsfinalen i 2014. Det var utrolig kjekt og lærerikt, i tillegg til at jeg møtte mange folk med samme interesser som meg som jeg enda har kontakt med. Ukm har vært en stor motivasjon for meg og jeg ønsker at flere unge talenter skal få oppleve det, derfor er jeg UKM ambassadør for å spre budskapet om UKM og gi flere mulighetene som åpnes av det. Jeg har også vært så heldig at jeg har blitt plukket ut til å være med i Kulturskolerådets nasjonale kunstkalender. Det var en stor motivasjon for meg til å ikke slutte med kunst og den gangen. Jeg har egentlig ikke så veldig mange andre interesser utenfor kunstområdet annet enn å se filmer for å få inspirasjon. Jeg deltar nå på et kurs i entrepenørskap for ungdom interessert i kunst og kultur arrangert av Norsk Kulturskoleråd. Dette kurset går over flere helger i Oslo. Dette måtte jeg betale av egne penger men det er vel verd det. Jeg synes det er et kjempegøy og spennende prosjekt som jeg tror at flere hadde hatt godt av å prøve. Vi lærer hvordan vi skal presentere oss selv og kunsten vår, og hvordan vi kan bruke ferdighetene våre senere i livet for å søke jobb.

Drømmen

Jeg er nok en dagdrømmer som drømmer om at tegningen min en dag skal ta meg dit jeg ønsker, nemlig å kunne bruke dette i et yrke. Mest av alt ønsker jeg å jobbe med animasjon og kanskje helst med dataanimasjon siden jeg nå tegner mest på tegnebrett. Men mulighetene er så mange og jeg har nettopp begynt å gå på den veien som er resten av mitt liv så hvem vet. Min drøm er altså en dag å kunne leve av å tegne, skape og lage animasjonsfilm. For bare noen få år siden var dette en drøm som kanskje ikke var så realistisk. Man måtte reise langt for å gå på skole og jobbene man kunne få etter endt utdannelse var ikke så mange. I dag er alt snudd på hodet i en rivende fart og mulighetene er mange. Du kan velge mellom å gå på solide skoler i Norge eller velge å ta utdannelsen i utlandet eller kanskje aller helst en kombinasjon av begge deler. Høgskulen i Volda er internasjonalt kjent for å levere kvalitet. Så man trenger kanskje ikke lenger «gå over bekken for å hente vann». Likevel er det en spennende tanke og en drøm å få kunne reise til Japan siden det er der animasjonens vugge ligger. Japan er kjent for sin store produksjon av animasjon og tegneserie og jeg drømmer om en dag å kunne reise dit. Og akkurat nå er det den japanske animasjonen som inspirerer meg mest og Studio Ghibli har vært en inspirasjon for både karakterer og tegnestil siden jeg så filmen Min Nabo Totoro på tv da jeg var liten. Jeg drømmer ellers om:

1) å kunne få besøke Qvisten Animasjon i Oslo. De har vunnet flere priser for sine produksjoner og er et norsk animasjonsselskap som har nådd langt med sine produksjoner. Det hadde vært utrolig spennende og lærerikt for meg å kunne få en dag sammen med disse animatørene.

2) Å kunne treffe Nikolai Lockertsen som er en norsk kunstner som har jobbet i filmindustrien i mange år. Han er bosatt i Moss og er en profesjonell illustratør, consept artist, animatør og matte- painter dvs. en som lager bakgrunner til tegnefilmer bla. Alt han tegner lager han på Ipad. Det er virkelig fascinerende å se hvor livaktige bildene hans blir. Han er også blitt plukket ut til å være med i Apple`s utvikling av Ipad med tanke på digital tegning. Tenk at en norsk kunstner har kommet så langt. Det er veldig inspirerende og jeg kunne virkelig tenkt meg å møte han og få lære av den beste. Mariann S Sæbjørnsen, læreren min har kontakt med han og sier at det ikke er så usannsynlig at jeg kan få gå kurs med han en dag. Det hadde vært mer enn jeg kunne tørre å håpe på. Hun sier også at det er viktig å knytte gode kontakter så å bli kjent med disse menneskene vil utvilsomt kunne hjelpe meg videre mot drømmen min. Er jeg så heldig at jeg blir vinner av drømmestipendet vil jeg investere pengene i drømmen min i kurs eller utstyr som jeg kan få bruk for mens jeg lærer meg å animere.

Kategori: Visuell kunst

Sted: Sula, Møre og Romsdal

Nominert: 2017

Medlemmer:

Ingunn Solevåg (født 2000)
Kulturskuleelev

På nett:

Drømmen

Bilder: