Hopp til innhold

Mens de fleste liker seg best på bakken, trives Malin usedvanlig godt når hun henger og dingler oppunder taket. Når hun slipper seg ned fra loddrette høyder – «viklet» inn i tøystrimler og uten sikring – ser det ut som ren magi. Sirkusdisiplinen tissue handler om å kjenne de fysiske lovene og utfordre dem. Det er luftakrobatikk og scenekunst på høyt nivå – bokstavelig talt –  og noe Malin behersker på mesterlig vis.

I mai ble utallige timer med intens trening belønnet med semifinale i TV 2s Norske Talenter, og få dager senere ble hun stolt medlem av drømmestipendfamilien.

– Jeg hadde ikke forventet å nå så langt i Norske Talenter, og at jeg i tillegg skulle motta Drømmestipendet, var helt fantastisk. Tildelingen av Drømmestipendet har betydd veldig mye både som bekreftelse og inspirasjon. Den store drømmen er å komme inn på sirkusskole enten i Frankrike eller København, men det avhenger av at jeg fortsetter å utvikle meg. Med 10.000 drømmestipendkroner kan jeg reise utenbys for å trene med folk som holder et høyt nivå, og på den måten forbedre ferdighetene mine og dermed ta et stort steg nærmere drømmen om å livnære meg sirkusartist, sier Malin.

Selvlært

Malin ble hekta på tissue da hun var ni gammel, og fikk prøve seg på disiplinen under et besøk hos gjøglerteatret Stella Polaris. Den talentfulle turnjenta syntes riktignok øvelsen var tung og en smule smertefull, men like fullt kjøpte mor og datter inn remser av tøy som de knyttet sammen og hengte opp i bjelken under husets veranda. Ved å studere videoer på YouTube og sammenlikne opptak av seg selv, lot ikke framgangen vente på seg.

– Det var utrolig dårlige treningsforhold, men jeg lærte fort og noen måneder senere begynte jeg å trene sammen de voksne på Stella Polaris, sier Malin, som for lengst har passert nivået til de voksne ved gjøglerteateret.

– Det gikk ikke så veldig lang tid før det var de voksne som lærte av meg. I dag er jeg også pedagog for barneteatergruppa, som er en rolle jeg trives veldig godt i. Når det er sagt, er ikke sirkusyrket så langvarig, og derfor kommer jeg nok først og fremst til å satse på en utøvende karriere, sier Malin.

Mottok Drømmestipendet to meter over bakken

  1. mai 2017 er det duket for storstilt folkefest i Badeparken. Alle lag og foreninger – inkludert Stella Polaris – er på plass for å vise seg fram for Sandefjords befolkning, og parken yrer av liv. Når ordfører Bjørn Ole Gleditsch tar ordet, befinner Malin seg på stylter.

– Jeg hadde ingen anelse om hva som var i ferd med å skje, og ble lettere sjokkert da det gikk opp for meg at det faktisk var jeg som skulle få Drømmestipendet. Å motta stipendet, lovordene og applausen fra de mange frammøtte, to meter over bakken, gjorde opplevelsen helt spesiell, sier Malin, som virkelig fikk befestet tittelen som byens ubestridte sirkusprinsesse denne maikvelden.

– Mange har nok fått med seg hva jeg driver med, men det viktigste for meg er at jeg har det gøy. Drømmestipendet har ikke bare gjort meg 10.000 kroner rikere som jeg kan bruke på å utvikle ferdighetene mine, det har også gitt meg en enorm mestringsfølelse som jeg kommer til å ta med meg i fortsettelsen, avslutter Malin Heian.

Tekst: Hege Arstad   Foto: TV 2   (Utlagt: 2. januar 2018)